Arama

Açlık Oyunları - Suzanne Collins

Güncelleme: 15 Mart 2016 Gösterim: 16.166 Cevap: 4
SuDoKu - avatarı
SuDoKu
VIP DersFobik
23 Temmuz 2011       Mesaj #1
SuDoKu - avatarı
VIP DersFobik
Açlık Oyunları ~ Suzanne Collins

Sponsorlu Bağlantılar
"Kazanmak ün ve talih, kaybetmek ise kesin ölüm anlamına gelir.
Bu oyunun galibinin karnı doyacak kaybeden ise ölümle tanışacak...
Açlık Oyunları Başlasın!"



Adı: Açlık Oyunları
Yazarı: Suzanne Collins
Yayın Evi: Pegasus Yayınları
Basım Tarihi: Şubat 2009
Sayfa Sayısı: 384
Çeviri: Sevinç Tezcan Yanar


Konusu:
Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen bir yerin yıkıntıları içinde Panem ulusu yaşamaktadır, Capitol'ün etrafında on iki bölge bulunmaktadır. Capitol şiddetli ve acımasızdır ve bölgeler bir hat boyunca sıralanmıştır. Onların her biri her yıl yapılan Açlık Oyunları'na katılmak zorundadır. Yarışma için her bir bölge yaşları on iki ve on sekiz arasında değişen birer erkek ve kız çocuğu göndermek durumundadır. Açlık Oyunları TV'den canlı olarak yayınlanan ve ölümüne bir kavgadır.

On altı yaşındaki Katniss Everdeen annesi ve kendinden daha küçük kız kardeşiyle yaşamaktadır. Oyunlarda kız kardeşinin yerine geçerek ölüm cezasını üzerine alır. Ancak Katniss daha önce de ölüme çok yaklaşmıştır ve bu kez kız kardeşi için ikinci kez hayatta kalma mücadelesi verecektir. Gerçekten ne anlama geldiğini bilmeden bir yarışmacı olmuştur. Eğer bu mücadeleyi kazanırsa hayatta kalma seçeneğini başlatmış olacaktır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2016 19:14 Sebep: Başlık düzeni.
Hayat mı dengesiz benim ruh halim mi....Çelişkideyim.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Açlık Oyunları

Sponsorlu Bağlantılar
Açlık Oyunları (Orijinal adı:The Hunger Games), The Underland Chronicles serisinin yazarı Suzanne Collins tarafından yazılan bilim kurgu romanıdır. İlk olarak 14 Eylül 2008'de basıldı. Birçok ülkede en çok satanlar listesine girdi. Kitabın arka kapağında Stephenie Meyer ve Stephen King'in görüşleri yer almaktadır. Bu kitabın devamı olan ikinci kitap Ateşi Yakalamak Eylül 2009'da, üçüncü kitap olan Alaycı Kuş ise Eylül 2010'da satışa sunuldu.

Karakterler


* Katniss Everdeen:16 yaşında,siyah saçlı,gri gözlüdür.Babası madencidir ve babası ölünce ailesini ayakta tutmak için avlanmak,parası olmadığı için değiş tokuş yapmak durumundadır. babası ölünce hayattan kopmuştur.11 yaşından beri annesine ve kardeşine o bakmaktadır.Daha sonra açlık oyunlarına kızkardeşi Primrose seçilince,onun yerine açlık oyunlarına katılır.Ok atmakta çok ustadır ve bitkileri tanır.Gale'e karşı tuhaf duyguları vardır ama bir türlü çözemez.Peeta ile tanışınca zamanla ona aşık olmaya başlar ve işler karışır.

* Peeta Mellark:16 yaşında,sarı saçlı,mavi gözlüdür.Babası fırıncıdır.Hayatı boyunca hiç avlanmamıştır.Fırıncıda çalışırken sürekli ağır ekmek sepetlerini kaldırdığı için güçlü kollara,pastaları süslediği için de iyi bir kamuflaj yeteneğine sahiptir.İki tane ağabeyi vardır.Açlık oyunlarına seçilince,kimse onun yerine geçmeye gönüllü olmamıştır.Katniss'e aşıktır.Aşkını ilk defa Capitol'de açıklar.Katniss'i korumak için kendi hayatını feda etmeye hazırdır.

* Gale Hawthorne:Gale,aynı Katniss gibi,siyah saçlara ve gözlere sahiptir.18 yaşındadır.Avcılıkta,ok atmada,iz kaybettirmede en iyisidir.Babası Katniss'in babasıyla beraber maden kazasında ölünce,2 erkek,1 kız kardeşine ve annesine bakmak için avlanmak ve değiş tokuş yapmak zorundadır.Zaman içinde Katniss'le iyi anlaşmaya başlarlar ve dost olurlar.Evlerine beraber yiyecek götürürler.Gale çok yakışıklıdır ve okuldaki tüm kızlar onun peşinden koşmaktadır.Ancak o,Katniss'e aşıktır.Katniss ise duygularından emin değildir.

* Primrose Prim Everdeen:Katniss'in kızkardeşidir.12 yaşındadır.Sarı saçlara,mavi gözlere sahiptir.Çok merhametli ve alçakgönüllüdür bu yüzden avlanamaz.Avlanamadığı için ablasına yardım edemez.Ama annesi eczacıdır ve o da annesinden bitkiler hakkında bilgiler öğrenip,tedavilerde annesine yardımcı olur. Lady isimli bir keçisi,ve düğün çiçeği adında bir kedisi vardır.

* Mr. Everdeen:Madencidir ve bir maden kazasında ölmüştür.Ok yapmakta ve bitkileri tanımakta çok başarılıdır ve bunların hepsini Katniss'e öğretmiştir.Ayrıca Alaycı Kuşları çok iyi öttürebilir.

* Mrs. Everdeen: Sarı saçlara,mavi gözlere sahiptir.Eczacıdır.Eşi öldükten sonra dünyayla ilişkilerini koparıp bir süre duvarı seyrederek yaşamıştır.Kendisini ve kızkardeşini böyle ölüme gönderdiği için Katniss onu asla affetmeyecektir.Bulundukları bölgede kimsenin parası doktorlara yetmediği için genelde hastaları Prim'le beraber o tedavi eder.

* Haymitch Abernathy:12. Bölgeden açlık oyunlarını kazanan 2 kişiden hayatta kalan tek kişidir ve bu yüzden 12. bölgeden açlık oyunlarına katılan herkese koçluk yapmaktadır.Şarap içmeyi çok sever ve genellikle sarhoştur.Ama daha sonra kendini toparlar ve Katniss ile Peeta'ya yardım eder.

* Cinna: Katniss'in stilistidir.Açlık oyunlarının tüm kutlamalarında, açılışlarında Katniss'i hazırlar.Katniss onu çok sevmektedir ve kendisine yakın hissetmektedir.


Film uyarlaması

Filmi 2011 yazında çekilmeye başlanacağı belirtiliyor.İlk olarak 2013 olarak açıklanan vizyona giriş tarihi 23 Mart 2012'ye alınmıştır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Error 4o4 - avatarı
Error 4o4
Ziyaretçi
14 Ocak 2012       Mesaj #3
Error 4o4 - avatarı
Ziyaretçi
bana inanın bu kitabi 2 gün önce başladım elimden bırakamıyorum yeminle okudukça okuyasım geliyor 2 günde 200 sayfa okudum ayrıca hiç kitap okumam
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
14 Ocak 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
In science we trust.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Kasım 2012       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
AÇLIK OYUNLARI KİTAP ÖZETİ

Katniss Everdeen 12. mıntıkanın dikiş adı verilen fakir bir bölümünde 12 yaşındaki kardeşi Prim ve annesi ile yaşıyordu. Babası kömür madeninde hayatını kaybettiğinde evin geçimini Katniss yasak bölgede avlanarak ve avladıklarını değiş tokuş yaparak sağlıyordu. Annesi eşi kaybetmenin üzüntüsü ile kendine gelememişti. Katniss’e ormanda avlanırken kendisinden birkaç yaş büyük olan gale yardım ediyordu. Galede ailesini babası olmadığı için geçindiriyordu. Aralarında güçlü bir bağ vardı.

Açlık oyunları için haraç toplama gecesi gelmişti. Açlık Oyunları`ran çok basit kuralları var: Her mıntıka ayaklanmalara karşı bir ceza olarak, haraç olarak adlandırılan, birer kız ve erkek evladını vermek zorunda. Bu yirmi dört haraç, içinde alev alev yanan bir çölden, dondurucu bir çorak araziye kadar her şeyi kapsayan, geniş bir açık hava arenasına hapsediliyor. Birkaç haftalık bir süre boyunca, yarışmacıların ölümüne mücadele vermesi gerekiyor. Ayakta kalmayı başaran son mıntıka galip sayılıyor.Bütün oyun canlı olarak halk tarafından seyredilebiliniyordu.
Halk bu geceye katılmak zorundaydı karşı gelirlerse Capitol tarafından 13 mıntıka gibi yok edileceklerdi.İnsanlar açlıkla mücadele ettikleri için bu kuraya 1 mozaik taşı karşılığı adlarını yazdırıyorlardı.Bu taşlar bir ailenin bir yıllık tahıl ihtiyacını karşılıyordu. Prim bu sene ilk defa kuraya giriyordu. Sonunda kurada kızlardan Prim çıkıyor ve Katniss kardeşinin ölüme gitmemesi için onun yerine aday oluyor. Erkeklerden fırıncının oğlu Peeta Mellark seçiliyor. Seçilenler son kez aileleri ile görüştürülüp oradan ayrılıyorlar.

Trende ikisine arenaya kadar koçluk yapmak üzere Haymitch ve Effie Trinket eşlik etti. Haymitch 30 yıl önceki açlık oyunlarını kazanmıştı ama onu 12 mıntıkada herkes ayyaş olarak bilirdi.
Sonunda tren oyunların yapılacağı yere varıyor.İkisini hazırlamak için stilistler görevlendiriliyor. Katniss stilisti Cinna idi. Cinna ona açılış gecesi için ateş saçan pelerinli bir kıyafet giydirdi. Bütün mıntıkalar kendi yaptıkları işe göre kostüm giyiyorlardı. Peeta ayn kıyafetten giymişti. Halk onlara hayran kaldı. Diğer günleri idman sahasında çalışma yaparak gösterdiler. Her ikisi de kendi asıl kabiliyetlerini asla rakiplerine belli etmediler.3. günün sonunda oyun kurucuların karşısına tek tek çıktılar. Oyun kurucuların verdiği puanlar bahisleri tetikliyor ve yarışmacıların sponsor edinmesini sağlıyordu. Sponsorlar yarışma sırasında haraçlara (yaramacılara) ihtiyaç duydukları eşyaları satın alarak onlara gönderiyorlardı.Bu her türlü eşya olabilirdi.Bu yarışmaya birde eğitimli haraçlar katılıyordu ve birinciler daima onlar oluyordu. Bunlar genellikle ilk 4 mıntıkadan çıkıyorlardı. En yüksek puan 12 idi ve Kattnis 11 ,Peeta ise 8 alarak herkesi şaşırttılar.

Sunum gecesi en son Peeta çıkıyor.Bir anda konuşmasının sonunda Katniss’e aşık olduğunu açıklıyor. Katniss şok ve çok sinirleniyor. Haymitch oyun boyunca sevgili gibi davranmalarını istiyor.
Arena günü bütün haraçlar tek başlarına fanus içinde alana alınıyor. Alan içerisine onlar için hayati önem taşıyan alet ve yiyecekler bırakılıyor. Katniss sirenle önündeki çantayı almaya çalışırken onu öldürmek için haraçlar harekete geçiyor. Katniss çantayı alarak ormana kaçıyor. Bütün gece yürüyor ve sonunda yorgunluktan ve susuzluktan dolay uyumak için gece bir ağacı üstünde geçiriyor.Gece arenada ölen 11 haracın resmi gökyüzüne yansıtılıyor ve böylece kalanlar belli oluyor. Sabah seslerle uyandığında 1.-2. ve 4. kariyer haraçları ile Peeta ‘ı görünce şok oluyor. Onlar gidince su bulmak için uğraşıyor .Sonunda suyu buluyor ama oyun kurucular daha fazla ölüm görmek için onu ve diğerlerini ateş topları yağmuruna tutuyor. Katniss yangından kaçarak bir ağaç tepesine siniyor. Ama yine o kötü grupla karşı karşıya geliyor. Sonunda yerini belirtiyor. Onu yakalayamıyorlar ve sabahı beklemeye başlıyorlar. Katniss diğer haraç Rue fikri sayesinde sabah onlar uyanmadan üstlerine iz sürürcü arı kovanını boşaltıyor.Kendisini ve Peeta arı sokuyor ve 2 haraçcı orada ölüyor. Katniss Peeta yardımı ile ok ve yayı alarak ortadan kayboluyor. Gece Rue le karşılaşıyor ve birlikte hareket ederek kariyer haraççılarının yiyecek stokunu havaya uçuruyorlar. Ama olaydan bir gün sonra Rue yakalanıyor ve Katniss onu kurtarmak için onu yakalayan haraçı öldürüyor ama Rue olaydan kurtulamıyor ve ölüyor.

Oyun kuralları değişiyor ve aynı mıntıkadan iki haraççı sağ kalırsa galip olacakları açıklanıyor. Katniss kuralı duyunca Peeta aramaya başlıyor ve onu yaralı şekilde buluyor ve bir mağaraya sığınıyorlar.Katniss ona bakarken aralarındaki bağ kuvvetleniyor. Peeta durumu ciddileşiyor ve katniss onu kurtarmak için arenaya kendisi için bırakılan çantayı almaya peeta uyku ilacı(sponsorlar tarafından ona arenadaki dövüşe katılabilmesi için gönderiliyor) içirerek gizlice gidiyor.Katniss arenadan Rue ile aynı mıntıkadaki adam sayesinde yaralıda olsa kurtuluyor ve peeta için gerekli ilacı alabiliyor.

Oyun alanında 4 kişi kaldıklarını öğreniyorlar ve yemek bulmak için zorunlu olarak mağaradan çıkıyorlar. Yemek toplama sırasında Peeta bilmeden topladığı zehirli meyveyi onlar ortada yokken tilki suratlı kız çalarak yiyince oda ölüyor. Göl kenarına kariyer haraççısı Cato ile karşılaşmak için gittiklerin de Cato kovalayan muttayaratıkları ile karşılaşırlar ve arenaya kaçmaya başlarlar. Arenada bir heykele tırmanırlar ama bu sırada Peeta yaratıklar tarafından bacağından kötü şekilde yaralanır tekrar. Bu sırada Cato kendine gelince Peeta saldırı r ve onu öldürmeye çalışır. Katniss Peeta sayesinde Cato yaralar ve Cato yaratıkların arasına düşer ama ölmez. Yaratıklar önceden ölen yarışmacıların muttasyon geçirmiş hali olduğunu Katniss anlar.Katniss Peeta ‘ın bacağını sarar ama durum kötüdür. Saatler sonra Cato ölmediğini anlarlar ve mecburen Katniss tek oku ile onu öldürmek zorunda kalır. Fakat yarış bitmemiştir.capitol tekrar kuralı değiştirir ve tek bir galibin olması gerektiğini açıklar. Katniss ve Peeta birbirlerini öldürmektense intihara kalkışırlar. Capitol canlı yayında onların intiharının halkı ayaklandırmaması için onları galip ilan eder.

Peeta hastaneye kaldırılır ve ameliyat edilir. Katniss inde yaraları hastanede iyileştirilir. Galibiyet kutlamaları bitince trenle tekrar yola evlerine dönerler . Katniss in kafası Peeta dolayı karışıktır ve ona soğuk davranır. Bu arada Capitol un düşmanlığını da kazandıklarını unutmamışlardır.Nede olsa bütün güç Capitol de idi.


Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2016 19:15
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

23 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Edebiyat ww
27 Mart 2012 / KisukE UraharA Edebiyat
30 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış