Üye Ol - Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: Akademik Forumlar :: > Biyografiler > Türkiye'den > Edebiyat tr
Cevap Yeni Konu Aç
Eski 14-11-2006   #1 (mesaj-linki)

14 Nisan 1936'da İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki eğitimini yarıda bıraktı. İngiltere'ye gitti. BBC'nin Türkçe bölümünde çalıştı. Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde "Ali Hikmet" imzasıyla inceleme, eleştiri ve denemeler yazdı. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk şiirleri Kabataş Erkek Lisesi'nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil yönetiminde çıkan "Dönüm" dergisinde yayınlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi. İslam mistisizmi, özellikle de tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştirdi.

ESERLERİ:

ŞİİR:
Bakış Kuşu (1969)
Bedreddin Üzerine Şiirler (1975)
Doğu Şiirleri (1977)
Yaz Şiirleri (1981)
Gizemli Şiirler (1984)
Zaman Şiirleri (1987)
Söylen Şiirleri (1989)
Ayna Şiirleri (1992)
Hüzün ki En Çok Yakışandır Bize (1989, toplu şiirler)
Gülün Ustası Yoktur (1993, toplu şiirler 1)
Erguvan Şiirler (1993, toplu şiirler 2)
Çöl Şiirleri (1996)
Akşam Şiirleri (1998)

DENEME-İNCELEME:
Felsefe ve Ulusal Kültür (1975)
Roman Kavramı ve Türk Romanı (1977)
Kültür Üzerine (1987)
Yazın Üzerine (1987)
Denemeler Karşı Denemeler (1988)

ANLATI:
Taormina (1990)

ÖDÜLLERİ

1978 Yeditepe Şiir Armağanı
1987 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü

.

Son Düzenleyen Kral_Aslan; 31-01-2008 @ 13:06.

Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et  
Eski 29-11-2006   #2 (mesaj-linki)
ReaLin
Cvp: Hilmi Yavuz

KİMLİK SONNET’Sİ

ben aynada büyüdüm, aynalar ise bende
acıları gezerken, sözlerimizle ikiz
birlikte olduğumuz, ah, o ürkünç bedende
bakarken kendimize, sevişen gunlerimiz
birer birer görünüp dibe çöker... ah, kısır
bir yolculuk bizimki... hani durak, yol nerde
hangimiz ötekine giz oluruz ya da sır
ayna tende dağılır, ten aynada yiter de
fırtına saatlerde aşklardaki ince kum
üstüme yığılırken, akşamlari kederle
- ve sanki sevişirmiş gibi ikindilerle
o dökülüp düşerse kırılan ben olurum

kimliğim oldu benim, çoktan geçtim adımdan
ah, başka bir şey değilim aynalarımdan

Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et  
Cevap Yeni Konu Aç
En popüler 10 etiket
Bu Konunun Etiketleri
hilmi yavuz eserleri, hilmi yavuz hayatı, hilmi yavuz hayatı eserleri, hilmi yavuz kimdir, hilmi yavuz kimdir?, hilmi yavuz un eserleri, hilmi yavuz un hayatı, hilmi yavuzun hayatı, hilmi yavuzun ten sonnet şiiri, zaman şiirleri,
Hilmi Yavuz ( Hilmi Yavuz Kimdir? - Hilmi Yavuz Hakkında ) Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Hilmi Özkök (Hilmi Özkök Kimdir ? Hilmi Özkök Hakkında) Kral_Aslan Asker tr 0 19-09-2008 17:25
Hilmi Şensoy (Hilmi Şensoy Kimdir? - Hilmi Şensoy Hakkında) TiglonBoYs Siyaset tr 0 25-07-2008 11:40
Tunalı Hilmi (Tunalı Hilmi Kimdir? - Tunalı Hilmi Hakkında) TiglonBoYs Siyaset tr 0 25-07-2008 10:46
Abbas Hilmi -I (Abbas Hilmi -I Kimdir? - Abbas Hilmi -I Hakkında) KisukE UraharA Siyaset tr 0 14-02-2007 22:55
Abbas Hilmi -II (Abbas Hilmi -II Kimdir? - Abbas Hilmi -II Hakkında) KisukE UraharA Siyaset tr 0 14-02-2007 22:53
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 17:31Bir site yetkilisine ulaşınBize Ulaşın - Contact Us
MsXLabs® MK - Copyright ©2005 - 2009 | MsXLabs® ve Mavi Karanlık® tescilli markalardır.

Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler.
Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız.
If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately.
Creative Commons License
MsXLabs Directory
Sayfa 0.19650102 saniyede (33.01% PHP - 66.99% MySQL) 8 sorgu ile oluşturuldu
Top Have Fun @ MsXLabs! Designed by NeutralizeR
Üye olmadan yeni konu açıp soru sorabilirsiniz