Filografi Sanatı Resimleri Üye Ol (Üye olduğunuzda tüm reklamlar gizlenecektir) Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: LEGEND Forumları :: > Resim Galerisi > Enteresan Resimler
Facebook Hesabınızla Bağlanın (Connect with Facebook)
Cevap Yeni Konu Aç
Eski 30-12-2007   #1 (mesaj-linki)
CaNaRY - avatarı
Filografi Sanatı Resimleri

Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et Bu mesaja hızlı cevap gönder
Eski 30-12-2007   #2 (mesaj-linki)
ReD_EyE - avatarı
Cvp: Filografi Sanatı.(Çivi Ve Tel Aşka Geldi)

Filografi nedir?
Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır.

Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Günümüzde bu sanatın ustalarından biri olan Saim Devrilmez bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika'da evlerde de verildiğini söylüyor.

TEK'den emekli bir elektrikçi olan Saim Devrilmez bu sanata hobi olarak başladığını ve kendi kendine öğrendiğini söylüyor. Bu sanatın ölmemesi için 2 aylık dönemlerle kurs veriyor. Eserlerinde çivi ve metal teller kullanıyor. Daha çok bu sanatı hat sanatına uyguluyor. Başka bir Filografi sanatçısı Aliye bu sanatı bazı motifler, çizgi film karakterleri ve manzara gibi konularda uyguluyor.
Nasıl Yapılıyor?
Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rasgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.
Eski 30-12-2007   #3 (mesaj-linki)
volture - avatarı
Cvp: Filografi Sanatı.(Çivi Ve Tel Aşka Geldi)

Son Düzenleyen sudeniz; 05-02-2008 @ 13:52.
Eski 04-01-2008   #4 (mesaj-linki)
CaNaRY - avatarı
Cvp: Filografi Sanatı Resimleri

Hasan Çuha Eserleri...

Hasan Çuha Eserleri...

Son Düzenleyen CaNaRY; 04-01-2008 @ 12:21. Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Eski 04-01-2008   #5 (mesaj-linki)
CaNaRY - avatarı

Hasan Çuha Eserleri

Eski 04-01-2008   #6 (mesaj-linki)
Pollyanna - avatarı

Boyabat'ta bir Filograf: Hasan Çuha

Hasan Çuha da TEK'ten emekli bir filograf. TEK'te uzun yıllar Topograf olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş. Daha meslekte iken kullandığı mesleki aletlerle geometrik desenler çizermiş. Birçok güzel desenler oluşturmuş. Emekli olduktan sonra bu desenleri renkli panolar haline getirmeyi istemiş. Ama bunu nasıl yapacağını bilememiş. Ama bir gün şimdi filografların kullandıkları çivileri görünce bu işin çiviler yardımıyla yapılabileceğini fark etmiş. Önce bu desenleri renkli boncuk dizileri ile gerçekleştirmeyi düşündüyse de renkli iplerle yapmaya karar vermiş ve bu sanata böyle başlamış.

Hasan Çuha bu sanata �Filografi� dendiğini bilmiyormuş. Daha doğrusu bunun bir sanat olarak kabul edildiğini, başkalarının da bunu yaptığını bilmiyormuş. Diyor ki �Ben kimseden etkilenmedim. Kimseden ders almadım. Bunu kendi kendime öğrendim ve uyguladım. Dolayısı ile bunun benim buluşum olduğunu sanıyordum. Ama değilmiş. Araştırınca sonradan buna meraklı iki kişi daha olduğunu öğrendim.�

Biz de araştırdık. Bu sanatı yapanlardan birinin Saim Devrilmez olduğunu öğrendik. Saim Devrilmez de şaşırtıcı bir tesadüf Hasan Çuha gibi bir TEK emeklisi. Bu sanata gönül verenlerden bir Hanım Filograf daha var. Adının Aliye olduğunu öğrenebildiğimiz bu sanatçı daha değişik desenler üzerinde çalışıyor. Saim Devrilmezin metal tel, Hasan Çuha'nın iplik kullanmasına karşın kendisi gördüğümüz kadarı ile daha değişik malzemeler kullanıyor. Hasan Çuha, filografi sergisini Boyabat'tan önce İstanbul'da açmış. Çuha, 2002'den bu yana Barış Manço, Altunizade ve Deniz Yolları Galerilerinde üç kez sergi açmış. İstanbul'da açtığı sergiler sanat çevrelerince hayli olumlu değerlendirilmiş.

Hasan Çuha Bey aslen Köprücek köyünden. İlkbaharla birlikte köye geliyor. Köprücek köyüne güzel bir ev yaptırmış. Bahçesini çiçeklerle süslemiş. Bütün yazı ve sonbaharı burada geçirdikten sonra kısa bir süreliğine İstanbul'a gidiyor.
Eski 14-07-2009   #7 (mesaj-linki)
Şua - avatarı

Cevap Yeni Konu Aç

Etiketler
Yok
ataturkun filografi resimleri, filografi, filografi sanati, flografi,
Hızlı Cevap
Resim Doğrulama
Filografi Sanatı Resimleri Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Gothic (Gotik - Gothic Nedir? - Gothic - Gotik Sanatı Resimleri) -1- [Arşiv] Blue Blood Fantazi Dünyası 2200 03-03-2009 13:12
Sevginin Temsili Çiçek Resimleri - Çiçek Resimleri -4- [Arşiv] Hi-LaL Doğadan Manzaralar 2503 06-04-2008 11:29
Sevginin Temsili Çiçek Resimleri - Çiçek Resimleri -3- [Arşiv] arwen Doğadan Manzaralar 1558 19-06-2007 20:14
Sevginin Temsili Çiçek Resimleri - Çiçek Resimleri -2- [Arşiv] BARIŞ Doğadan Manzaralar 1495 31-03-2007 15:04
Sevginin Temsili Çiçek Resimleri - Çiçek Resimleri -1- [Arşiv] Blue Blood Doğadan Manzaralar 3000 14-12-2006 09:38