Arama

Gazi Üniversitesi - Mesleki Eğitim Fakültesi

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 6.978 Cevap: 0
Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Mesleki Eğitim Fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri ile, 1934-1935 öğretim yılında Kız Enstitüleri ile Akşam Kız Sanat Okulları’na atölye ve meslek dersleri öğretmeni yetiştirmek amacıyla Kız Meslek Öğretmen Okulu adıyla açılmıştır. İlk açıldığı yıllarda öğretim süresi iki ve üç yıl olan iki kısımdan oluşan Yüksekokul, 1947-1948 öğretim yılından itibaren Kız Teknik Öğretmen Okulu adını alarak, öğretim süresi dört yıla çıkarılmıştır.
Okulun adı 1962 yılında Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu olarak değiştirilirken yapı ve programlarında önemli değişikliklere gidilmiştir. Türk öğretmen yetiştirme tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak öğretmen yetiştiren ve daha çok Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu adı ile bilinen bu kurum, 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 Sayılı Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile, Ticaret Turizm Yüksek Öğretmen Okulu ile Endüstriyel Sanatlar Yüksek Öğretmen Okulu’nu birer bölüm olarak bünyesine alarak, Mesleki Eğitim Fakültesi adıyla yeniden yapılandırılarak Gazi Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
1992’de çıkan bir kanunla, Mesleki Eğitim Fakültesi bünyesinde birer bölüm olarak bulunan Ticaret ve Turizm Bölümü, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesine; Teknoloji Eğitimi Bölümü de Endüstriyel Sanatlar Eğitimi Fakültesi’ne; yine Mesleki Eğitim Fakültesine Bağlı olan Kız Sanat Eğitimi Yüksek Okulu, Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesine dönüştürülmüştür.
Türkiye’de, kuruluşundan yakın zamana kadar Kız Teknik Öğretime, tek başına öğretmen yetiştiren bu kurumun yapısında, en son değişiklik 2001 tarihinde çıkan 4633 sayılı kanunla gerçekleştirilerek, aynı isim altında Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi ile birleştirilmiş ve böylece daha zengin ve dinamik bir yapıya kavuşturulmuştur.

Benzer Konular

16 Eylül 2008 / Lavie Eğitim Bilimleri
16 Eylül 2008 / Lavie Eğitim Bilimleri
16 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular