Arama

Ağız Kokusu, Nedenleri ve Ağız Kokusunu Giderme Yolları

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 15.297 Cevap: 6
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
2 Eylül 2006       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Ağız Kokusu (Halitosis)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile etkileyebilir.

Ağız Kokusu Nedir?
Halitosis denilen ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. En çok görülen sebebi her gün dişinizi fırçalamamanız ve diş ipi kullanmamanızdır. Eğer yemek yedikten sonra oral hijyeninize dikkat etmezseniz ağzınızda bir miktar yemek artığı kalır. Bunlar bakteri ve küf biriktirerek kötü kokuya neden olur.

Sebepleri
Kötü kokuya sarımsak ve soğan yemek de neden olabilir. Yiyecekler sindirilip kana karıştığında yemeklerden aldığımız maddeler, verdiğiniz nefesle birlikte ciğerlerinizden çıkarak havaya karışır. Yediğiniz tüm yemekler vücudunuzdan atılana kadar kötü ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü ve ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.
Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.
Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.
İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.
Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.

Nasıl Oluşur?
• Plak nedeniyle oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalığı (Plak; mukus, tükürük, yemek artıkları ve bakterilerden oluşan yapışkan bir maddedir.)
• Tütün ürünleri kullanmak.
• İlaçlardan, tükürük bezi problemlerinden ya da ağızdan nefes almaktan kaynaklanan ağız kuruluğu (Bu durum ağzınızın temizlenmesi için yeterli tükürüğünüzün olmadığı anlamına kalır.)
• Düzensiz yemek yemek
• Ülsere neden olabilen bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon (H. pylori)
• Ağız enfeksiyonları
• Soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit ve bademcik iltihabı gibi diğer enfeksiyonlar
• Diyabet, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ve gastrointestinal problemler gibi diğer sorunlar

Kötü Ağız Kokum Olduğunu Nasıl Bilebilirim?
Nefesini kontrol etmenizin en kolay yolu şudur:
Parmağınızı yalayın ve tükürüğünüzün kurumasını bekleyin. Daha sonra kuruyan kısmı koklayarak nefesinizin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.

Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer ağız kokusuyla ilgili bir şikayetiniz varsa diş hekiminize danışın. Doktorunuz ağzınızı, diş çürüklerini, plakları ve diş eti hastalıklarının olup olmadığını kontrol eder.
Eğer hekiminiz ağzınızı sağlıklı bulursa sizi, ağız kokusuna neden olabilecek tıbbi sorunları kontrol etmesi için başka bir doktora yönlendirebilir.

Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebilirim?
Öncelikle şu yöntemleri deneyiniz:
• Dişlerinizi daha iyi temizleyiniz. Dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları pis kokulu plakların oluşmasına neden olur. Florür içeren bir diş macunuyla günde iki kez 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. İki diş arasını her temizleyişinizde diş ipinin temiz bölümünü kullandığınızdan emin olun.
• Koku üreten bakterileri temizlemek için dilinizi, özellikle de arka bölümünü, fırçalayın.
• Daha fazla su için. Sabahları oluşan kötü ağız kokusunun sebebi, geceleri vücudunuzun suyu tüketmesidir. Eğer fazla su içmezseniz nefesiniz ekşiyebilir.
• Diş çürümelerine karşı florür ya da anti-bakteriyel içeren suyla ağzınızı çalkalayın.
• Sigara, kahve, alkol, soğan ve sarımsaktan uzak durun.
• Dişlerinizi fırçalayamazsanız, şekersiz sakız çiğneyin. Böylece asidin etkisini yok eden tükürük salgınız çoğalır ve plakların yok edilmesine yardımcı olarak nefesinizi temizler. Tatlandırıcı Xylitol içeren cikletler bakteri gelişimini engellemeye yardımcı olur.
• Çay içmeyi deneyebilirsiniz. Laboratuvar çalışmaları, siyah ve yeşil çayın, ağızdaki kötü kokunun sebebi olan kimyasalları üreten bakterileri engellediğini ortaya koymuştur.
• Eğer protez diş kullanıyorsanız, onları geceleri çıkarın ve iyice temizleyin. Mümkünse, uyurken ıslak kalmasını sağlayın. Küf , mantar ve bakterilerden temizlenmesi için onu protez temizleyici bir sıvının içinde bırakın. Ağzınızdaki, protezin temas ettiği, her bölgeyi fırçalamayı unutmayın.
• Check-up ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminize ve dental hijyenistinize başvurunuz.. Böylece diş eti hastalıklarınızı ve diğer dental problemlerinizi kontrol edebilirler.
• Ağız kokunuzu geçici olarak engellemek için gargara yapabilir veya diğer nefes temizleyicileri kullanabilirsiniz. Ancak nefesinizi temizlemek için başka bir şeyi devamlı olarak kullanmanız gerekirse, nedenleri ortaya çıkarması için öncelikle diş hekiminize başvurun.

Eğer daha iyi bir diş bakımı nefes kokunuzu iyileştirmiyorsa, kötü kokunun diğer muhtemel sebeplerini değerlendirmesi için doktorunuzla irtibata geçin.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Temmuz 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ağız Kokusu
Ağız kokusunun çeşitli sebepleri mevcuttur. Bunların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz;
Sponsorlu Bağlantılar
  • Diş çürüğü
  • Diş eti hastalıkları
  • Sinüzit
  • Bademcik iltihabı
  • Solunum sistemi hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Sigara
Bazı ilginç bilgiler:
  • Dünyadaki her 4 kişiden 3 tanesi ağız kokusundan şikayetçidir.
  • Diş fırçalamanın ağız kokusu engelleyici etkisi en çok % 33'tür.
  • Dil fırçalamanın etkisi %42'dir.
  • Periodontitis değil gingivitis daha fazla ağız kokusu sebebidir.
  • Diş hekimi tarafından uygulanan diş taşı ve plak temizlemenin ağız kokusu üzerine engelleyici etkisi &-36 arasındadır.
  • Tuzlu su, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vs) ağız kokusunu engeller.
  • Yumurta, peynir ve sistein içeren besinler ağız kokusunu artırır.
  • Alkol ağız kokusunu artırır.
  • İçinde bazik madde veya alkol bulunan diş macunu, sakız, gargara ağız kokusunu artırır.
  • Ülkemizde ağız kokusu sebebiyle bir boşanma davası vardır (Karar: 2004 / 001542)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
3 Ocak 2010       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Ağız Kokusunu Önlemek için...

•Dişlerinizi daha iyi temizleyiniz. Dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları pis kokulu plakların oluşmasına neden olur. Florür içeren bir diş macunuyla günde iki kez 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. İki diş arasını her temizleyişinizde diş ipinin temiz bölümünü kullandığınızdan emin olun.
•Koku üreten bakterileri temizlemek için dilinizi, özellikle de arka bölümünü, fırçalayın.
•Daha fazla su için. Sabahları oluşan kötü ağız kokusunun sebebi, geceleri vücudunuzun suyu tüketmesidir. Eğer fazla su içmezseniz nefesiniz ekşiyebilir.
•Diş çürümelerine karşı florür ya da anti-bakteriyel içeren suyla ağzınızı çalkalayın.
•Sigara, kahve, alkol, soğan ve sarımsaktan uzak durun.
•Dişlerinizi fırçalayamazsanız, şekersiz sakız çiğneyin. Böylece asidin etkisini yok eden tükürük salgınız çoğalır ve plakların yok edilmesine yardımcı olarak nefesinizi temizler. Tatlandırıcı Xylitol içeren cikletler bakteri gelişimini engellemeye yardımcı olur.
•Çay içmeyi deneyebilirsiniz. Laboratuvar çalışmaları, siyah ve yeşil çayın, ağızdaki kötü kokunun sebebi olan kimyasalları üreten bakterileri engellediğini ortaya koymuştur.
•Eğer protez diş kullanıyorsanız, onları geceleri çıkarın ve iyice temizleyin. Mümkünse, uyurken ıslak kalmasını sağlayın. Küf , mantar ve bakterilerden temizlenmesi için onu protez temizleyici bir sıvının içinde bırakın. Ağzınızdaki, protezin temas ettiği, her bölgeyi fırçalamayı unutmayın.
•Check-up ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminize ve dental hijyenistinize başvurunuz.. Böylece diş eti hastalıklarınızı ve diğer dental problemlerinizi kontrol edebilirler.
•Ağız kokunuzu geçici olarak engellemek için gargara yapabilir veya diğer nefes temizleyicileri kullanabilirsiniz. Ancak nefesinizi temizlemek için başka bir şeyi devamlı olarak kullanmanız gerekirse, nedenleri ortaya çıkarması için öncelikle diş hekiminize başvurun.

TwiLighT - avatarı
TwiLighT
Ziyaretçi
25 Ekim 2011       Mesaj #4
TwiLighT - avatarı
Ziyaretçi
Ağız kokusunu gideren 5 yiyecek
Dün gece yediğiniz soğanlı ve yağlı yemeklerin tadı muhteşemdi değil mi? Ama şimdi nefesinizden siz bile rahatsız oluyorsunuz. Peki ne yapmalı?
Genelde sarımsak ve soğan yediğiniz zaman nefesiniz toksik bir hale dönüşür. Balıklar ve bazı peynirler de aynı etkiyi yapabilir. Devamlı açık havada, ağzınızı açık bir şekilde havalandırmaktan başka yapabilecekleriniz de var. Bazı kokular 24 saat boyunca kanınızda kalabilir, böylece sadece dişlerinizi fırçalamak tek başına işe yaramaz. Bu noktada nefesinizi tazelemeye
yardımcı olacak yiyecekler tüketmeniz akıllıca olacaktır. Peki neler yiyebiliriz?

Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Eğer bunu yapmak istemediğiniz bir ortamdaysanız, bir sodanın içine dilimlerini atabilir. Sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Aynı zamanda en pratik taşıma şekli şekerlerdedir.

Maydanoz: En sevdiğiniz makarna sosunda bulunan veya kebap yerken tükettiğiniz soğanları düşünün. Yanlarında tabağa konan maydanoz sadece göz zevkinize daha renkli bir hizmet yapmaktan da öte, aynı zamanda nefesinizi tazelemek için oradadır. Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla, biberiye de etkili olabilir.

Elma ve aynı tazelikte olan armut, havuç ve turp da nefes tazelemekte ve temizlemekte etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta
tatlı bir tat bırakırlar. Eğer ağız kokusunu daha egzotik bir tatla çözmek istiyorsanız size önerebilecek bazı bahartlarımız var. Bugün hemen her marketin baharat bölümünde anason, kakule, kişniş, rezene bulabilirsiniz. Küçük kaplara doldurup masada yerlerini hazır edin. Tuz ve kırmızı biber gibi onların da her sofranızda yerleri olsun. Küçük miktarda tükeceğiniz bu baharatlar sayesinde yemek sonrası kahveniz bile ağzınızda daha sonra kötü bir tad bırakamayacak.

Nane Filizleri: Bu iki önerimiz de, sarımsak ve soğan kokularına karşı birebir etkildir. Fakt bunun yanında, tarçın kabuklarında bulunan
özel bir yağ, ağızda bulunan bir tür bakteriyi yok eder. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir. İçeriğinde xylitol bileşkeni olan sakızlar çürüklerini önlemeye yardımcı olur.

Yoğurt: Eğer gün boyunca yağlı ve kötü kokabilecek besinler tükettiyseniz lezzetli bir alternatifiniz var. Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da işte hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından yüksek meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
20 Aralık 2011       Mesaj #5
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Ağız kokusu giderici bitkiler
Ağız kokusunu önlemek ve gidermek için tüketmeniz gereken bitkiler; mırra, rezene, karanfil, adaçayı ve nane.

MIRRA: Mırra hala yerel kalabilmiş ve geleneksel özellikleri olan bir kahve. Mırra için özel bir kahve çekirdeği yok.
Kahve çekirdekleri kavrulup dibek adlı havan benzeri kaba alınır ve taneleri çok inceltilmeden dövülür.
Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım kaynatma evresi. Kaynama süresi, bilinen yöntemlere göre çok uzun, belli aşamalarda kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklendikten sonra devam edilir.
Çekilmiş kahve üzerine su eklenerek kaynatılır, belli bir kıvama geldikten sonra tortusundan ayırmak amacıyla mutbak adlı özel kaba süzülür. Elde edilen karışıma tekrar kahve ve su eklenir.
Bir iki defa daha süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören kahve, tortusundan ayrıldıktan sonra kahve katılmadan sadece su eklenerek bir iki kere daha mutbaktan geçirilir. Bu işlemlerden sonra kahve içilmeye hazırdır.

REZENE: Rezene çayı kötü ağız kokusunu birebir yok eder. Yemeklerden yarım saat önce alındığında, iştah açıcı olarak kullanılabilir. Eğer yemekten sonra tatlandırmadan içilirse, sindirimi uyarıcı, şişkinliği giderici etkileri vardır. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında yararlıdır. Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi birçok durumda rezene çayına başvurabiliriz.Kökü; idrar yetersizliğine, safra taşına iyi gelir. Tohumu; mide ve bağırsak gazlarına, zor sindirime, bağırsak parazitlerine, asabi kusmalara yararlıdır.Yaprakları; hazmı zor olan besinlerin sindirimini kolaylaştırır.

KARANFİL: Yaygın olarak ağızda bir süre tutularak kullanılır. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder. Karanfil, ihtiva ettiği Eugenol maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir. Ağızda ve midede ifrazatı artırarak, nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Mide tembelliğini ve iştahsızlığı giderir. Çok kuvvetli dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta kokuşmasını ve gaz yapmasını önler.

ADAÇAYI: Bir avuç kadar adaçayı sıcak suyun içine katılarak 15 dakika demlenmesi beklenilir. Elde edilen karışım sıkılarak içine bir miktar nane ruhu katılır. Bu su gün boyunca dinlendirilir. Dinlendirilmiş olan su yarı oranda içme suyuyla karıştırılarak ağız sık sık çalkalanarak gargara yapılır.

NANE: Taze nane yaprakları kurutulur. Kurutulan bu yapraklardan 2 çorba kaşığı kadar alınır ve kaynamakta olan suyun içine katılır. 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir. Taze nane yaprağı çiğnemek de ağız kokusunu giderir.



CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
22 Aralık 2011       Mesaj #6
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Ağız Kokusu

Ağız kokusunun nedenleri

Vücutta diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi bazı sistematik rahatsızlıklar kokuya neden olabilir. Ancak ko­ku nedenlerinin yüzde 90′ı ağız ortamından kaynaklanır. Bahsettiğimiz bu kokunun soğan, sarımsak yemekle oluşan kokularla elbette bir ilgisi yok. Sonuçta bu tür gıdalar alın­madığında ya da ağız temizliği yapıldığında sağlıklı bir ağızda koku kalmaz. Söz konusu ettiğimiz koku, kronik ağız kokusudur ki asıl nedeni bellidir: Diş çürüğü, dişeti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, kötü ağız hijyeni ve ağız kuruluğu vs. sonucu aneorop (oksijen sevmeyen) bak­terilerin ağız içerisinde yumuşak dokularda ve özellikle dil kökünde birikmesinden kaynaklanır.
Dil kökü üzerinde biriken ölü doku artıkları, kan ele­manları ve gıda artıkları bu bakteriler tarafından parçala­narak kokulu uçucu gazların oluşmasına neden olur. (Örneğin: metil merkaptan ve hidrojen sülfit denilen uçucu gazlar, ki metil merkaptan ahır, hidrojen sülfit ise çürük yumurta kokusuna benzer.)

Yapılan ağız muayenesinde bahsettiğimiz çürük, dişeti hastalığı, hijyenik olmayan protez vs. gibi bir sebep varsa diş hekiminiz tarafından görülecek ve tüm sorunlar, tedavi­si yapılarak çözülecektir. Ağız hijyeninize de gereken özeni gösterirseniz ağız kokunuz hızla kaybolacaktır: Tüm bu önerileri uygulamanıza rağmen ağız kokusu devam ediyor­sa ağız dışı nedenler akla gelmelidir. Bunların başında;
  • Sinüs ve akciğer hastalıkları,
  • Diyabet (aseton kokusu),
  • Böbrek hastalıkları (balık kokusu),
  • Metabolizma hastalıkları,
  • Ağız kuruluğuna neden olan psikolojik rahatsızlıklar vs. gelir.
Özellikle ağız kuruluğu kötü ağız kokusuna neden olur. Tükürük akış hızı ve miktarındaki azalma da ağız kurulu­ğunu artırıcı etkenler arasındadır. Ağız kuruluğunda nor­malden daha az olan tükürük, dil üzerinde oluşan bu mad­deleri yeterince yıkayamaz ve böylece ağız kokusu artar.
Ağız kuruluğunun bir diğer olumsuzluğu da tükürük azlığının ortamdaki oksijen azlığına da neden olmasıdır. Ağız ortamındaki oksijen azlığı da aneorop (yani oksijen sevmeyen) mikroplar için uygun bir ortamdır. Stres de ağız kuruluğuna yol açtığı için ağız kokusunun oluşma ne­denleri arasında sayılmaktadır. Ağız kuruluğuna neden ol­duğunu hissettiğiniz bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak ilaç kullanımını sonlandırın. Özellikle diyabet hastaları ve depresyon için kullanılan ilaçlarda sık görülür. Eğer ilaç kullanmak zorunda iseniz, ağız kokusunu azalt­mak için yudum yudum su için ve fırçalamanızı aksatma­yın. Tükürük akımını hızlandırmak için şekersiz sakız çiğ­nemek de iyi gelir.
Bir diğer konuda ağız kokusu sanıldığı gibi midenizde-ki ya da sindirim sisteminizdeki bir rahatsızlıktan dolayı olmaz. Yutak normal olarak sadece gıdaların akışına izin verir. Yani tek tarafa açılan bir kapak gibidir, sadece ge­ğirme olayında ters hava akışı oluşur ki bu da kronik ko­kunun nedeni değildir; yani sindirim sisteminde sorun bile olsa bu koku yutaktan ağzınıza çıkış yolunu kolay kolay bulamaz.

Ağız kokularının giderilmesinde yapılacak iki temel şey vardır:
Birincisi, ağız içinde kokuya neden olan gazla­rın yıkanması; ikincisi ve daha önemlisi bu gazların oluş­masına neden olan bakterilerin yok edilmesidir. Yani ağız hijyeninin tam olarak sağlanmasıdır.
Daha önce de değindiğimiz gibi, diş fırçalama ve dil temizliği tam olarak yapılmalı (yaklaşık 3 dakika), buna ek olarak alkol içermeyen gargaralar kullanılmalıdır. Al­kollü gargaralar ağız kuruluğuna neden olan kokulara uy­gun zemin yaratırlar.
Siz de ağız kokunuzun olup olmadığını bir-iki küçük deneyle anlayabilirsiniz. Kokusuz bir diş ipi ya da kürdan ile büyük azı dişlerinizin ara yüzünü diş duvarlarına baskı uygulayarak temizlemeye çalışın. İşlem bittikten sonra bir süre bekleyip diş ipini ya da kürdanı koklayın. Yine dilini­zi iyice dışarı çıkarıp dil kökünü gazlı bir bez ya da abestan (muayene sırasında kullanılan tahta çubuklar) ile sıyırın. Bir süre bekleyip silme işleminde kullandığınız enstrüman­ları koklayın. Her iki durumda da koku alıyorsanız, ağız kokusuyla başınız dertte demektir. Bu koku testini, yakınla­rınızın suratına hohlayarak yapmanızı önermiyoruz.

Ağız Kokusu Tedavisi
Kısaca maddeleyecek olursak, uzun süren ağız koku­nuz varsa ve bir an önce bunu ortadan kaldırmak istiyor­sanız:
1. Ağızda tespit edilen çürük, kırık dolgu, dişeti cebi, hatalı protez gibi bütün koku kaynaklarını tedavi ettirin.
2. Günde en az 2 defa yaklaşık 3 dakika etkili bir bi­çimde dişlerinizi fırçalayın.
3. Dil temizliği konusuna gereken önemi vermelisiniz. Dil temizliği ağız kokusunda çok önemli bir yere sahiptir. Özel dil temizleyicileri ya da diş fırçası kullanılarak mut­laka dilin arka kısımları günde bir kez temizlenmelidir.
4. Çay ve kahve türünden içecekleri mümkün oldu­ğunca az tüketin. Çünkü bunlar ağız ortamındaki ancorop mikrop üremesini artırır.
5. Sigara, alkol ve baharatlı gıdalar kontrollü kullanıl­malı, hatta kullanılmamalıdır.
6. Kalan proteinler bakterilerin etkisiyle kokulu gazla­ra dönüştüğü için süt içtikten ya da süt ürünleri yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın.
7. Şekerli gıdalar da aynı şekilde bu gazları üretmekte hammadde olarak kullanılır. Bu tür gıdalar alındıktan son­ra da günlük fırçalamaya ek olarak ağız hemen temizlenip kalan artıklar ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
8. Ağız kuruluğuna neden olduğunu hissettiğiniz bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak bunu değişti­rin, değiştiremiyorsanız yan etkileri için doktorunuzdan durumunuza uygun tavsiyeler alın. Hiçbiri olmuyorsa gün­de on bardak su içerek ağızda oluşan kuruluğun olumsuz etkilerini azaltmaya çalışın.
9. Şeker içermeyen ksılitol gibi tatlandırıcı içeren sa­kızlar çiğneyin. Çiğneme tükürük akışınızı uyarır ama şe­kerli sakız çiğnerseniz durumu daha da kötüleştirirsiniz. Şekersiz sakızlarla gün içerisinde tükürüğünüzün daha fazla üretilmesine yardımcı olursunuz.

Kaynak: saglıkcilar
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #7
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ağız Kokusu Gidermenin Yolları
Ağız kokusunda yapılacak ilk iş, sorunun tıbbı nedenlerini araştırmaktır. Önce bir doktora gitmeli, çözüm için yardım ondan istemelisiniz.
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu "Ağız kokusunu gidermenin 10 basit yolu"nu yazdı.

1 - Karanfil çiğneyin: Bu bilinen en eski tavsiyelerden biri ama hem en ucuzu hem de en etkililerinden biri olduğuna emin olabilirsiniz.

2 - Diş ipi kullanın dişinizi de dilinizi de fırçalayın: Ağız kokusuyla mücadelenin ilk aşaması sıkı bir ağız hijyeni olmalıdır. Gün boyu diş fırçalamaların yanında mutlaka diş ipi kullanarak diş temizliğinizi eksik bırakmayın. Ayrıca dil temizliğini de ihmal etmeyin. Uzmanlara göre özellikle dil sırtının arka bölgelerinde biriken bakteriler ağız kokusuna neden olabiliyor.

3 - Yoğurt yiyin: Probiyetiklerden zengin her türlü yiyecek ve içecek (kefir) ama özellikle yoğurt düzenli tüketildiğinde ağız kokusunu azaltmada önemli bir besin gibi görünüyor. Yoğurdun mide de helikobakter pilorinin çoğalmasını azalttığı biliniyor.

4 - Sık ve bol su için: Sık ve bol su içmek sadece böbreklere değil, ağız kokusunu azaltmada da faydalı bir alışkanlık. Bol su içmek tükürüksel kokuyu önlemede yardımcı oluyor.

5 - Sakız çiğneyin: Özellikle çinko eklenmiş sakızların ve probiyotik bakterilerle zenginleştirilmiş sakızların ağız kokusunu azaltma da diğerlerinden daha faydalı olduğu belirtiliyor.

6 - Aç kalmayın: Eskiden beri söylene gelen “açlıktan ağzı kokuyor” deyimi pek de haksız olmasa gerek! Sabah kahvaltıdan önce pek çok insanın ağzının kokması açlıkla yakından ilgilidir. Sık sık bir şeyler yemek, özellikle ılık bitkisel çaylar içmek (karanfil, tarçın, ıhlamur) ağız kokusuyla ilgili mücadelede önemli bir destek sağlayabiliyor. Yiyip içmenin mikrop birikimini azalttığı, tükürük miktarını arttırdığı ve bu yolla fayda sağlandığını düşünüyorum.

7 - Tarçına yüklenin: Tarçın son yılların gözde doğal desteklerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. İşe yaradığı yerden biri de ağız kokusu gibi görünüyor. Tarçınlı içeceklerin veya ağızda tarçın çiğnemenin ağız içindeki bakterilerle mücadelede işe yarayabileceği anlaşılıyor.

8 - Mideniz, yemek borunuz ve boğazınızda bir sorun olabilir:
Basit önlemlerde geçirilen ve tekrarlayan ağız kokusu söz konusu olduğunda ciddi bir diş incelemesinden, kulak burun boğaz uzmanı denetiminden hatta gastroenterolog gözetiminden geçmekte fayda var.

9 - Yatmadan önce gargara yapmayı ihmal etmeyin: Ağız hijyeni her zaman önemli özellikle yatmadan önce yapılanı çok daha mühim. Uyku öncesinde dişleri fırçalamak, diş ipliğiyle bir güzel temizlik yapmak ve sonrada alkolsüz bir ağız gargarası yapmakta oldukça önemli bir nokta.

10 - Midenizde helikobakteri varsa tedavi olun: Helikobakter Pilori enfeksiyonuna bağlı gastriti ve reflü sorunu olanlarda etkili bir tedavi ağız kokusunu yok edebiliyor. Bu sorun tedavi edilmeden de ağız kokusu ortadan kalkmıyor!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

26 Kasım 2016 / halit C Tıp Bilimleri
22 Aralık 2014 / sebep Soru-Cevap
11 Nisan 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
11 Ocak 2011 / acihayat Tıp Bilimleri