Arama

Çiçek Hastalığı

Güncelleme: 24 Mayıs 2011 Gösterim: 3.145 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Ekim 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çiçek Hastalığı (Variola) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.



Çiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Variola da denir.

Çocuklarda daha sık görülür. Variola major ve Variola minor olmak üzere iki tipi vardır. İlkinde ölüm oranı, ikincisine göre daha yüksektir.

Belirtiler

200pxchildwithsmallpoxb

Çiçek hastalığına yakalanmış Bangladeşli bir kız (1971)

Çiçeğin etkeni Poxvirus grubundan bir virüstür (Çiçek virüsü); hastalık yaralarının içinde bulunur ve hastanın eşyalarıyla, hastaya yaklaşmayla, sineklerle ve virüslü havanın solunmasıyla bulaşır. Kuluçka dönemi 10-14 gündür. Ani ve şiddetli belirtilerle başlayan hastalıkta baş ve sırt ağrısı, kusma, kas sertleşmesi ve 39-40 °C'ye varan ateş görülür. 3-4 gün süren bu başlangıç dönemini vücutta kırmızılık izler, ateş düşer. Önce yüzde, ardından baş, göğüs, sırt, kol ve bacaklarda sert kabartılar durumunda küçük kırmızı lekeler belirir. Bunların içi sıvı doludur, daha sonra bunlar sivilce biçiminde cerahatli kesecikler durumuna dönüşür. Bu sırada ateş yeniden yükselir. 12. gün dolayında sivilceler patlar, 16. gün dolayında da sivilcelerin üzeri kabuklaşır. 2. ve 3. haftalarda kabuklar yerlerinde çukur bırakarak düşerler.

Gidişat

Hastalığın gidişatı değişik biçimlerde olabilir; buna göre üç tip çiçek hastalığı tanımlanır:

* Basit tip: Sivilceler birbirinden ayrıdır ve hastalığın gidişatı iyidir.
* Konflüan tip: Sivilceler biraraya gelerek yüzeysel abseler oluştururlar. Hastalığın gidişatı kötüdür.
* Hemorajik tip: Sivilcelerde, mukozalarda ve göz konjonktivasında kanamaların görüldüğü çiçek hastalığının en ağır ve öldürücü tipidir.

Tedavi

Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Saçı kısa kesilen hasta yatırılır ve derisi %1 potasyum permanganat eriyiği ile yıkanır. Bu arada yüz sık sık yıkanarak gözlerle birlikte korunmalıdır. Hasta 6 hafta karantinaya alınır. İlaç tedavisi uygulanırken, hastaya yaklaşmış kişiler de aşılanarak gözaltında tutulmalıdır.

Korunma

Eskiden büyük salgınlar yapan ve pek çok kişinin ölümüne yolaçan çiçek hastalığından korunmak için aşılanma yapılır. Bu arada 1-20 yıl arasında değişen bağışıklık salgılar.

1966'da WHO'nun başlattığı kampanya sonucu tüm Dünya ülkelerinde çiçek aşısı yapılarak, hastalık görünmez oldu ve çiçek aşısı zorunlu aşı programından çıkarıldı. Ancak 1976'da Etiyopya ve Somali'de iki çiçek olgusu bildirildi. Çiçek hastalığı, bildirimi zorunlu hastalıklardandır.

Yakalandığı çiçek hastalığı sonucunda güzelliği bozulan Lady Mary Wortley Montagu (d. 1689 - ö. 1762), hem çok yönlü kişiliği, hem de değişik tür ve üsluplarda yazdığı mektuplarıyla ünlüdür. Lady Montagu, İstanbul'da bulunduğu sırada çiçek aşısını öğrenmiş ve bu yöntemin İngiltere'de tanınmasına öncülük etmiştir.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
24 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çiçek Hastalığı

Deride çukurlaşmış yara izleri bırakarak iyileşen, bulaşıcı bir hastalık. Hastalığın kuluçka süresi 8-12 gündür. Baş ağrısı, titreme, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, yüksek ateş ve çocuklarda bunlara ek olarak kusmalarla başlar. 3-4 gün içinde yüzde ve bileklerde kırmızı lekeler görülür. Bunlar 1-2 günde kabarır ve 7-8 gün içinde kuruyarak kabuklaşmaya başlar. 3-4 hafta içinde kabuklar düşerek çukurlaşmış izler bırakır. Bu duruma çiçek bozuğu denir. Çiçek hastalığının bulaşıcı olması nedeniyle hastanın çevreyle ilişkisinin kesilmesi ve karantinaya alınması gerekir. Çiçek aşısı, hastalığın kuluçka döneminde yapılırsa hastalığı önler ya da hastalığın hafif geçmesini sağlar. Çiçek hastalığı geçiren bir kimse, hastalığa bir daha yakalanmaz.

Benzer Konular

29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
2 Ağustos 2011 / murat6507 Soru-Cevap
24 Temmuz 2009 / Kral_Aslan Siyaset tr
19 Kasım 2007 / GozDemNur Taslak Konular