Arama

Aybalığı (Mola)

Güncelleme: 24 Aralık 2017 Gösterim: 2.004 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
AYBALIĞI. Aybalıkları disk biçimindeki yas­sı ve yuvarlak gövdeleriyle okyanusların garip görünümlü dev balıklarındandır. Molidae fa­milyasını oluşturan bu balıkların dilimizdeki adı, dolunayı andıran yusyuvarlak görünüm­lerinden kaynaklanır. İsveçli doğa bilgini Lin-naeus da ilk karşılaştığında bu balıkları değir-mentaşına benzetmiş ve bu anlamdaki Latin­ce Mola sözcüğüyle adlandırmıştı.
Aybalıklarının üç türü içinde en tanınmışı okyanus aybalığı, pervanebalığı ya da yalnız­ca aybalığı olarak bilinen Mola mola'du. Ağırlığı 1 ya da 2 tonu bulan bu dev balığın gövdesi boz ya da kahverengimsi, derisi sert ve pürtüklü, yüksekliği (ya da bir anlamda çapı) 3-3,5 metre kadardır. Kuyruk ve göğüs yüzgeçleri gövdesine oranla çok küçük oldu­ğundan, suda dik duran bir çember gibi dengesini güçlükle sağlar. Bu yüzden, solun­gaç yarıklarından ya da ağzından su püskürte­rek yavaş yavaş yüzer. Bazen de ağzı yukarıya gelecek biçimde gövdesini hafifçe arkaya de­virip suyun yüzeyinde güneşlenir gibi yatarak dinlenir. Eskiden açık denizlerde rastladıkları
Sponsorlu Bağlantılar

aybalıklarının garip görünümünden, iriliğin­den ve su püskürtürken çıkardığı hırıltılı seslerden ürken denizciler bu zararsız balıkla­rı haritalarında bir canavar gibi gösterirlerdi.
Sıcak ve ılık denizlerin yüzeye yakın kesim­lerinde ya da orta derinlikteki sularında yaşa­yan aybalığı daha çok plankton denen mikros-kopik deniz canlılanyla beslenir. Bunun dışın­da denizanalarını, küçük kabuklu hayvanları ve balık larvalarını da yer. Sayıları oldukça az olan bu balıklar eti pek beğenilmediği için avlanmaz; hatta Büyük Okyanus kıyısındaki bazı yörelerde kutsal sayılır. Yaz aylarında üreyen aybalıklarının larvası 2,5 mm uzunlu­ğundadır ve bildiğimiz mekik gövdeli balıklar­dan bir farkı yoktur. Yavrunun uzunluğu 1 santimetreyi geçtiğinde, gövdesi iki yandan basılmış gibi yuvarlaklaşarak disk biçimini almaya başlar.
Aybalıklarının öbür iki türü, yaklaşık 70 cm yüksekliğindeki güdük aybalığı (Ranzanla lae-vis) ile 2-2,5 metre yüksekliğinde ve 200-300 kg ağırlığındaki mızrak kuyruklu aybalığıdır (Mola lanceolata ya da Masturus lanceolatus). Okyanus aybalığı ile güdük aybalığı, seyrek olmakla birlikte, bazen Akdeniz ve Ege'de de görülebilir.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Aralık 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Ay Balığı!


Ad:  images.jpeg
Gösterim: 388
Boyut:  25.6 KB
Yassı bedenli kemikli balık türü. Lampridae ailesinin tek türü olan ay balığı (kababurun da denir), Avrupa kıyılarında yaşayan yassı bir balıktır. Yanlardan basık bir görünümde olan ve soyu azalan ay balığının boyu 1,8 m'yi, ağırlığı da 200 kg'ı aşabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ay balıkları, ılık ve orta derinlikte sularda yaşar. Temel gıdası küçük mürekkep balığıdır. Üst yanı koyu mavi, alt yanı pembedir ve beyaz beneklerle süslüdür. Kuyruğu ve yüzgeçleri kırmızıdır.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana


Benzer Konular

16 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Ocak 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
3 Ocak 2016 / Jumong Sinema tr