Arama

Ördek Yetiştiriciliği

Güncelleme: 3 Aralık 2012 Gösterim: 6.319 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Aralık 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ördek Yetiştiriciliği
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ördek, Türkiye'nin her bölgesinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Antalya ve Ankara'da Pekin, Kastamonu'da Muscovy ördeğinin ticari amaçla üretilme çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizde ördekler, birçok ırkın karışmasından elde edilen melez karışımıdır.
Çin kökenli olan beyaz Pekin ördeği; hızlı büyümesi, et ve yumurta verimliliğinin yüksekliği nedeniyle günümüzde ördek eti üretiminde kullanılan başlıca ırktır. Yapay malzemelerin büyük ölçüde kuş tüyünün yerini almasına karşın özellikle pufla ördeğinin hav tüylerinden yapılan yorgan ve yastıkların ticari değeri günümüzde de çok yüksektir.

Ördek
Ördek; kazsılar takımının ördekgiller ailesinden, hemen hemen dünyanın bütün sulak bölgelerinde yaşayan kısa bacaklı, perde ayaklı bir su kuşudur. Asıl ördekler Anas cinsi içinde yer alırlar. Yassı gagaları, perdeli ayakları, yürüyüşleri ve çıkardıkları ses, ördeklerin belli başlı özelliklerindendir.

Ad:  ordek.png
Gösterim: 2385
Boyut:  744.6 KB

Kısa ayakları vücudunun arkasında oduğundan, yürürken zorlanırlar. Erkekler dişilerden daha büyük, tüyleri parlak ve renkli, boyunları yeşil renktir. Dişilerin tüyleri daha donuk, daha az renklidir.
Ördekler, göl ve bataklık kenarlarını çok severler. Hızlı akan nehir ve denizlerde yaşayanlar da vardır. Beslenmesi kolay olduğundan, evcil birçok soyları üretilmiştir. Evcil ördekler, yabani olan yeşilbaştan türemiştir. Kışın ve ilkbaharda semirdikleri için etleri lezzetli olur. Dolayısıyla bu zamanlarda bol avlanırlar. Evciller et, yumurta ve süs için beslenirler. Evcil ördekler küçük gruplar halinde yaşarlar. Yuva yapmaz ve uçmazlar. Yaban ördekleri toplu yaşar ve kışın ılık bölgelere sürüler halinde çok göç ederler.
İklime bağlı olarak, genellikle şubat-mart aylarında yumurtlamaya başlarlar. Yumurtalar 15-20 adeti bulduğunda dişi kuluçka olur. Her dişi, bu süre içinde 50-60 yumurta yapar. Yavru ördekler çabuk geliştiği için, kısa zamanda yumurtlamaya başlarlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan birkaç saat sonra koşup yüzmeye, kendi başlarına beslenmeye başlar. Erişkinler yavrularla ender olarak ilgilenir. Dişiler kuluçkaya yattığında, erkekler uçamayacak ölçüde tüy döker ve bir süre dişilerinki gibi soluk tüylerle dolaşır. Ama sonbaharda yeniden parlak renklerine kavuşurlar.
Sağlıklı bir dişi, 7-8 yıl yumurtlayabilir. Bir ördek yılda ortalama 200-300 yumurta üretir. Kuluçka müddeti 28-29 gündür. Evcil ördekler 15 yıl kadar, yabaniler çoğunlukla 20-30 yıl yaşarlar.
Ördekler, derilerinin altında bulunan kalın yağ tabakası sayesinde soğuklara ve yağmura karşı dayanıklı hayvanlardır. Göl veya dere kenarlarında, bahçe havuzlarında kolayca yetiştirilebilirler. Beslenmeleri ve bakımları kolaydır. Ördeklerin kursakları yoktur, ön mide ise silindirik biçimdedir. Kursak yerine genişlemiş bir ön mide olması, yemin sindirim kanalından daha kısa sürede geçmesine neden olur. Yemler oldukça hızlı bir biçimde sindirildiğinden yoğun yemlerin verilmesi önemlidir. Sümüklü böcek, kurbağa larvaları ve küçük balıkları yutarlar.
Ördek yemleri tavuk yemleri ile benzerlik gösterir ancak ördekler tavuklara oranla daha fazla yeşil yem tüketirler. Yemleme sırasında ve yemi tüketinceye kadar su sağlanması yemden daha iyi yararlanması için gereklidir. Ördekler yemi genellikle ıslak olarak yerler. Yemin bir arada tutulabilmesi, yapışması için yeterli miktarda su yemlerine ilave edilmelidir. Fakat hiçbir zaman bulamaç kıvamında olmamalıdır. Hazır ördek mamalarının yanı sıra, mısır, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri ve yeşil gıdalar da kullanılabilir.
Ördekler dışkılarını direkt suyun içine bıraktıkları için havuzların gübrelenmesini sağlamaktadır. Ördekler günlük yemlerinin %10-20'lik kısmını değerlendiremezler ve bu değerlendirilemeyen kısım da doğrudan balıklar tarafından tüketilir. Ördekler ayrıca su içerisinde zemini karıştırmakta ve bu sayede toprakta bulunan besin elementlerinin serbest hale gelmesini sağlamaktadır.

Ördek Barınakları
Ördekler fazla masraf gerektirmeyen hayvanlardır. Dolayısıyla barınmaları için basit yapılı bir barınak ve yeterli alan mevcutsa gezinti alanı içinde bir yüzme havuzu yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kümeste hava cereyanının olmaması ve kümesin kuzey cephesinin korunaklı olmasıdır.
Yüzme havuzlarının yapısı ve kenarları ördeklerin rahatça girip çıkacağı bir biçimde, havuzdaki su seviyesi ise ördeklerin rahat çıkabileceği seviyede olmalıdır. Yüzme havuzu için yeterli yer yoksa, ördeklerin banyo ihtiyacı leğen ve benzeri bir malzeme ile karşılanabilir.
Ördek barınakları genellikle tahtadan inşa edilir ve tabanına da tahta ızgara konur. Ancak tahta ızgara üzerine kalın bir altlık konulması tavsiye edilmektedir. Bu altlıklar ıslandığı takdirde sık sık değiştirilmelidir. Zemin; saman, talaş veya kuru ot ile kaplanmalıdır. Bu onların hem sıcak kalmalarını sağlar hem de yumurtlama döneminde yuva oluşumu için gereklidir.
Ördek barınakları aydınlık ve havadar olmalı, rutubetin oluşması önlenmelidir. Ördek barınaklarının etrafında ise, ördeklerin rahatça çıkıp dolaşabilecekleri alanların olmasına dikkat edilmelidir.
Kümeslerde, damızlık ve yumurta verimli ördekler için folluk bulundurulmalıdır. Her ördek için 10 cm uzunluğunda yemlik ve ördek başına 4 cm'lik suluk alanı sağlanmalıdır.
Bu barınakların dışında tamamen entansif koşullarda yetiştiricilik için tasarlanmış modern ördek kümesleri de bulunmaktadır.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Aralık 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ördek Yetiştiriciliği
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Hayvansal protein açığının kapatılmasında, süre ve üretim göz önüne alındığında kanatlı hayvanların önemi giderek artmaktadır. Tüketicilerin kanatlı eti tüketiminde tavuk dışında alternatif hayvanlara da yönelmeleri başta hindi olmak üzere ördek ve kaz eti tüketiminin artmasına neden olmuştur.
Ördekler genellikle et, tüy, yağ, yumurta ve gübre gibi verimleri için yetiştirilmektedir. Özellikle soğuk iklimlerde kolaylıkla üretilebilmesi bu hayvanlara bir avantaj getirmektedir. Genetik ve ıslah alanındaki gelişmelerle ve yapay tohumlamanın kullanılması ile tüketime yönelik, tüy rengi kontrol edilebilen beyaz ördek melezleri elde edilmiştir. Dünya'da ördek yetiştiriciliği genellikle küçük üretim birimleri halinde, daha çok uzak doğu ülkelerinde ve bir ölçüde kimi Avrupa ülkelerinde yapılmaktadır. Ticari anlamda üretim ise genellikle karaciğer üretimine yöneliktir. Yağlı karaciğer üretiminde kaz ve ördekler kullanılmaktadır. Geçen on yıl içinde karaciğer üretimi 10 kat artmıştır. Dünya'da kaz ve ördek yetiştiriciliği, 1961-2001 yılları arasında orta gelirli ülkelerde büyük bir gelişme göstermiştir. Bu zaman diliminde orta gelirli ülkelerin ördek eti üretimi, dünya üretiminin % 61'i iken, % 81'e yükselmiştir.
Ördek eti üretiminde Çin başta gelmekte ve bu ülkeyi AB ülkeleri, Tayland, ABD, Malezya ve Mısır izlemektedir. Dünya kanatlı eti ticaretinde ördek eti ticaretinin oranı % 1-1,5 seviyesindedir.

Tablo 1. Ördek üretiminin Dünya kanatlı eti üretimindeki oranları
Ad:  Tablo1.PNG
Gösterim: 1037
Boyut:  9.4 KB


Ördek Barınakları

Ördek barınaklarında fazla masraf isteyen bir yatırım gerekmemektedir. Ördeklerin mütevazi diyebileceğimiz basit yapılı barınaklarda yetiştirilebilmeleri yetiştiriciler için teşvik edici bir husus olmaktadır. Zaten genelde de ördek barınaklarının oldukça basit, fakat sıhhi olması istenmektedir. Ördek barınakları genellikle tahtadan inşa edilmekte, barınağın döşeme kısmı da yine tahtadan ızgara şeklinde yapılmaktadır. Yalnız genellikle bu tahta ızgara üzerine kalınca bir altlığın konulması ise daima tavsiye edilmektedir. Bu altlıkların hiçbir zaman ıslanıp kokuşmadan değiştirilmesi hijyenik bakımdan önem arz etmektedir.
Diğer barınaklarda olduğu gibi, ördek barınaklarında da dikkat edilmesi gereken hususların olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında; barınağın çok iyi aydınlık ve havadar olması, rutubetin olmaması gibi husular sayılabilir. Ördekler için genellikle m²'de 6-7 ördeğin barındırılması dikkate alınarak barınak inşa edilir. Ördek barınaklarının etrafında ise, ördeklerin rahatça çıkıp dolaşabilecekleri alanların olmasına dikkat edilmelidir. Bu barınakların dışında tamamen entansif koşullarda yetiştiricilik için tasarlanmış modern ördek kümesleri de bulunmaktadır.
Kümeslerde;
Folluk: Damızlık ve yumurta verimli ördeklerin ve kazların yetiştirilmesinde, kümeslerde ördekler ve kazlar için folluk bulundurmak gerekir.
Yemlik: Kümeslerde bulunun yemliklerde dikkat edilmesi gereken husus, her birey için yeterli yemlik uzunluğunun bulunmasıdır. Bu uzunluk ortalama olarak 10 cm'dir.
Suluklar: Kümeslerde kullanılan suluklar nipel suluk değilse, birey başına 4 cm'lik suluk alanı sağlanmalıdır.


Ördeklerde Yetiştiricilik Sistemleri

1. Ördeklerin Açık Havuzlarda Yetiştirilmesi

Ördekler, yakınında kuru bir barınakla desteklenen açık havuzlarda başarılı bir şekilde yetiştirilebilirler. Havuzlarda yetiştirilen ördekler, besinlerinin bir kısmını havuz ve çevresindeki bitkisel ve hayvansal kaynaklardan sağlayabilirler, fakat ek besleme gerekmektedir. Tropikal bölgelerde, aynı havuzda hem ördek hem de balık yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Ördeklerin suda yetiştirilmesi için şu koşullar gerekmektedir:
  • Ördekleri yabani hayvanlardan korumak için basit bir kümes ve havuzun etrafına çit yapılmalıdır.
  • Suyun kenarı otlardan temizlenmeli, dezenfeksiyon yapılmalıdır.
  • Gölgelikler bulundurulmalıdır, böylece yaz aylarında hayvanların güneşten korunması sağlanabilir.
  • Besiye alınacak ördekler eğer suda yetiştirilecekse, palazlar yaklaşık olarak 750 g canlı ağırlığa ulaştığında yani 3 haftalık yaşa geldiğinde havuza bırakılmalıdır. Çünkü, palazların vücudunu kaplayan ince ilk tüyler, palazı soğuktan yeterince koruyamaz.
Suda ördek beslemenin yararları
  • Yatırım giderleri düşüktür.
  • Birim alanda çok sayıda ördek barındırılabilir.
Suda ördek beslemenin sakıncaları
  • Ördek pislikleri nedeni ile suda organik maddeler yoğunlaşır
  • Mevsime bağlıdır, sıcaklığın 8°C'nin üstünde olduğu Nisan ve Ekim aylarında önerilir.

2. Yarı Entansif Yetiştiricilik
Serbest alan yetiştiriciliğe göre daha fazla yatırım gerektirir. Bu tip yetiştiriciliğin tüm yıl sürdürülmesi mümkündür. Gün boyunca genellikle yetişkin ördekler, besinin bol olduğu alanlarda serbestçe dolaşırlar. Gece olduğunda sürü yumurtlamanın yapıldığı kümese geri döner. Bu tip yetiştirme sisteminde hayvanlar esas besin ihtiyaçlarını dışarıdan temin ederler ama ek olarak besin takviyesi de yapılabilir. Portatif barınaklar kullanılıyorsa, besinin bol olduğu bölgelere taşınma yapılabilir. Ayrıca modern üretim kümeslerinde de kümesin bir kısmında açık avlular bulundurularak yarı entansif yetiştiricilik yapılabilir.

3. Entansif Yetiştiricilik

Tamamen kapalı kümeslerde yapılan yetiştiriciliktir. Bu sistemin avantajı, kümes koşullarının istenildiği gibi ayarlanabilmesidir.Entansif beside yerleşim sıklığı 4-8 haftalar arası m²'de 10 ördek, 8. haftadan kesime kadar m²'de 5 ördek olmalıdır. Beside ilk hafta 20 lux aydınlatma şiddeti sağlanmalı ve 24 saat aydınlatma yapılmalıdır. İkinci hafta aydınlatma şiddeti ve süresi azaltılmalıdır. Kesime kadar 12 saat aydınlatma ve 6-7 lux aydınlatma şiddeti yeterli olmaktadır.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

28 Haziran 2014 / Sedef 21 Genel Galeri
19 Mayıs 2012 / HayLaZ61 Zooloji
21 Haziran 2009 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
17 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap