Arama

RSS (Really Simple Syndication) Nedir?

Güncelleme: 21 Aralık 2015 Gösterim: 4.743 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
RSS
Vikipedi, özgür ansiklopedi
128px Feed iconsvg
Sponsorlu Bağlantılar
RSS ikonu
RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
RSS kısaltmasının açılımı ve zaman içinde gelişimi şöyledir:
  • Rich Site Summary (RSS 0.91)
  • RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)
  • Really Simple Syndication (RSS 2.0.0)
Günümüzde, internet öyle bir hale geldi ki, en gelişmiş arama motorlarıyla bile istediğiniz sayfayı bulmak, ona ulaşmak zaman alıyor. Ulaştığınız sayfayı, daha sonradan tekrar bulmak ise ayrı bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Çok sık takip ettiğiniz sayfaların adreslerini, ya ezbere bilirsiniz, ya tarayıcınızın "Favoriler" bölümünde kaydetmişsinizdir ya da tarayıcınızın tarihçe bölümünden faydalanarak bu sayfalara ulaşabilirsiniz. Sonuçta istediğiniz şey, belirli dönemlerde o sayfalara tekrardan ulaşıp, yenilikleri takip etmektir. Bütün bu işi sizin yerinize, dilediğiniz saatlerde, siteleri dolaşıp, ilgilendiğiniz haberleri toplayan bir program yapsa daha iyi olmaz mıydı?
İşte RSS, bu problemi gidermek için oluşturulmuş bir standart. Aynı işi yapan pek çok standart daha bulunmakta, RDF, ATOM veya CDF gibi, ancak RSS en ön plana çıkmış, en çok kullanılan standart haline gelmiş durumdadır. RSS, "Really Simple Syndication" kelimelerinin kısaltılmış hali, "Gerçekten Basit Yayıncılık/Sendikasyon" anlamına geliyor. Kullanım şekli ise, internet sitesi, kendi yayınladığı sayfaları özel bir formatta (XML) hazırlıyor. Bu sayfalar, insan tarafından okunabilmekle birlikte, özel okuyucu programları aracılığıyla, bilgisayarınız tarafından da okunabilmesini sağlıyorlar. Siteleri geliştiren programcılar için, hazırlaması ve bakımı gerçekten kolay bir format.
Tüm siteler olmamakla birlikte, pek çok site tarafından RSS desteği sağlanmaktadır. Bunu, ekranda bir yerlerde "Turuncu kutu içinde RSS" bulunmasından anlayabilirsiniz. Genelde, bu kutu bir linktir ve tıkladığınızda, az evvel bahsettiğimiz özel formatta hazırlanmış sayfalara giderler. Bu sayfaların, adres satırında yazan adreslerini, bir şekilde RSS okuyucunuza tanımladıktan sonra, programınız artık, o sayfanın ne olduğunu bilecek ve takip etmeye başlayacaktır.
RSS okuma programı olarak önerilebilecek bazı programlar:
İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.


RSS sayesinde Araç Çubuğu'ndan Vikipedi ve Ekşi Sözlük gibi sitelerdeki son değişiklikler görülebilir.


RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını, özetini veya sadece başlığını içerebilir.
RSS kaynağı sağlayan internet sitelerinde genellikle şu ikonlar bulunur:
Rssicon 3614 14px Feed iconsvg Small Orange XML Button for RSS Page
Vista-RSS
VistaSidebar'da da RSS kullanılmaktadır.

Uyumlu site türleri Multi-RSS Reader


Mozilla Thunderbird'ün RSS desteği sayesinde Wikipedia'daki içeriğe abone olmak mümkün.

Multi-RSS reader, İnternet haber portalcığının neredeyse son noktasıdır, çünkü birçok alt site, haber kaynağı olarak kullandığı siteleri kaynakça olarak göstermektedir. Ayrıca aldığı haberleri basit bir harmanlama yöntemi ile kendi sitesini haber yapar. "Multi-RSS reader" da ise bu işlem otomatik bir şekilde PHP veya ASP desteği olan her site sahibi yapabilir.
Örneğin, konusunda uzman 10 sitenin RSS başlığını güncellik sırasına göre kendi sitenizde görebilir ve siteden yararlanan kullanıcılara sunabilir. Şu an PHP modulu hala daha beta aşamasında olduğu için stabil bir kullanımı mevcut olmasa da ileride hazır modullü sitelerin vazgeçilmezlerinden biri halini alacağı kesin gözü ile bakılmaktadır.
Google yakın bir zaman içerisinde Google Reader uygulamasını hizmete soktu.

Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 22:18

Benzer Konular

30 Mart 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Nisan 2010 / KisukE UraharA Müzik ww
1 Mayıs 2010 / Teamoore Soru-Cevap
8 Nisan 2011 / flashberk Soru-Cevap