Arama

Yapraklı Salon Bitkileri ve Bakımı

Güncelleme: 8 Temmuz 2016 Gösterim: 323.094 Cevap: 31
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
26 Aralık 2009       Mesaj #1
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

YAPRAKLI SALON BİTKİLERİ


Ad:  şeflera.jpg
Gösterim: 68461
Boyut:  122.7 KB
Fazla ışık ve özel ısı ihtiyaçları olan çiçekli ev bitkilerinin aksine, yaprakları için yetiştirdiğimiz bitkilerin bakımı daha kolay ömürleri daha uzun olur. Her mekana göre bir yapraklı bitki mutlaka bulunur. Yalnız salonlarımızı değil, dışarıdan ışık alabiliyorsa mutfak, banyo ve ev girişlerini bitkilerle süsleyerek yuvamıza bambaşka bir hava kazandırabiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar
Tabii ki bu konuda dikkate almamız gereken bazı noktalar var. Öncelikle seçtiğimiz bitkinin büyüklüğü mekana uygun olmalı,hareketlerimizi kısıtlamamalı. Önemli olan aldığımız zamanki değil, ileride ulaşacağı boyutlardır.
Işık isteği çok önemlidir. Bitkiye istediğiniz kadar iyi bakın, ışık yeterli değilse netice alamazsınız. Düz yeşil yapraklı olan bitkiler, çizgili, benekli veya farklı renkte olanlardan daha az ışık isterler.
Isı da çok önemlidir. Bu tür bitkiler oda sıcaklığında rahatlıkla yetişirler. Yalnız ani ısı değişikliği ve cereyan zarar verir.
Sulama yeterli olmalıdır. Bazen fazla su, bitkiyi susuz kalmaktan daha çabuk öldürebilir. Sulamadan önce bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumaya yüz tutmuş ve ufalanıyorsa sulayın. İstisnalar dışında saksının dibinde su birikmesine izin vermeyin. Çürümeye sebep olabilir. Daima ılık ve dinlenmiş su kullanın.
Bir diğer nokta yeterli nem sağlanmasıdır. Hiç fark ettiniz mi bilmem, kuaför ve kuru temizleyici salonlarında çok gür yetişmiş bitkilere rastlarız. Sebebi, yeterli neme sahip bir ortamda bulunmalarıdır. Yapraklı salon bitkilerinin anavatanı genelde tropik bölgeler olduğu için bu ihtiyaçları giderilmezse yaprakları uçlarından kurumaya başlar, solgun ve donuk bir renk alır. Böylece dekoratif özelliğini büyük ölçüde kaybeder. Her gün ince bir püskürteçle bitkileri nemlendirin. Bunun içinde mutlaka kireçsiz su kullanın.
Toz bitkilerin amansız düşmanıdır. Mücadele gerektirir. Kimilerini arada bir yıkayabilirsiniz. Yalnız bu sırada hırpalamamaya dikkat edin. Geniş yapraklı bitkilerin yapraklarını arada bir ıslak bir süngerle silebilirsiniz. Bu işlemi yaparken süngeri sık sık yıkayın. Yapraklar iyice kuruyunca yaprak cilası sıkın. Böylece bitki hem kolay tozlanmaz, hem de olduğundan gösterişli bir hal alır.
Cilayı hiçbir zaman çiçekli veya tüylü yapraklı bitkilerde kullanmayın. Üzerindeki talimatları dikkatle okuyun.
Bitkilerinizi düzenli olarak besleyin. Çubuk veya sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Hastalık ve zararlılara karşı tedbirinizi baştan alın. Daima güvenilir yerlerden alışveriş yapın. Gelişigüzel toprak kullanmayın. Ayrıca iyi bakılan, havadar mekanlarda yetişen bitkiler kolay hastalanmaz.
Ad:  difenbahya.jpg
Gösterim: 59328
Boyut:  50.0 KB
Ev bitkilerinde önemli bir nokta da bunların çoğunun zehirli olmasıdır. Evde küçük çocuk veya ev hayvanı bulunuyorsa seçim çok dikkatli yapılmalıdır.
Bazı bitkiler ise bizi birtakım zehirlerin zararlarından korur. Buna en güzel örnek Eğrelti Otu'dur. Mobilya cila ve boyalarında bol miktarda bulunan Formaldehit isimli çok zehirli bir madde sürekli havaya karışarak solunum yoluyla bünyemize yerleşir. Eğrelti Otu ise bu zehiri emerek havayı temizler. Orta boy bir bitki yirmi metrekarelik bir odanın havasını temizlemeye yeter.

SALON BİTKİLERİNİN BAKIMI

Yeni Salon Bitkinizin Yeri


Tüm bitkilerin sevdiği ve sevmediği ortamlar vardır. Bitkinin etiketindeki açıklamaları dikkatle okuyun.

Salon bitkilerinin Yerleştirirken Dikkate Alınması Gereken Üç Nokta

1. Işık


Birçok bitki güneş ışığına doğrudan maruz kalmak istemez.
Yaz aylarında kuzeye bakan cam önü uygun bir yerdir.

2. Isı


Büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri soğuğun girebileceği, cam kenarlarında ve perde arkalarında bırakmayın.

3. Nemlilik


İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha kalın ve dolgun yapraklı bitkiler salon gibi daha kuru mekanları tercih ederler. Aşağıda nemi arttırmaya yarayacak bilgiler verilmiştir.
• Birkaç bitkiyi gruplandırın.
• Bitkileri sığ bir kaba koyun ve üzerini çakılla kaplayın.
• Hergün ılık suyla bitkileri spreyleyin.
Son düzenleyen perlina; 7 Temmuz 2016 09:26 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
28 Aralık 2009       Mesaj #2
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

BİTKİLERİN RUTİN BAKIMI


Rutin bakım için aşağıdaki aletlere ihtiyacınız olacak:
  • Kap ve saksı tabağı
  • Uzun ve dar uçlu sulama kabı
  • Nemlendirme için sprey
  • Sıvı gübre veya granül gübre
  • Yeşil bambu bitki destek çubuğu ve bitki bağı
  • Bahçe makası
  • Yaprak parlatıcı sprey
  • Böcek ya da mantar öldürücü sprey ya da ilaç

Sulama


Sponsorlu Bağlantılar
Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı 2-3 cm kadar toprağa sokarak anlayabilirsiniz. Eğer kuru gelirse, ılık suyla sulayın. Yüzeyi kuru görünse bile dip tarafları nemli olabilir.
Afrika menekşesi ve Siklamen gibi bitkileri üstten değil tabağına ılık su koyarak sulayın. Üstten sulama bitkilerin köklerinin çürümesine neden olur. Ancak saksıyı su dolu kapta uzun süre bırakmamanız fazla suyu bir süre sonra boşaltmanız gerekir

Besleme


Yeni dikilen bir bitki toprağında yaklaşık iki ay yetecek kadar besin deposu vardır. Yapraklı bitkiler çabuk büyüdükleri için bahar ve yaz aylarında beslenmelidir. Çiçekli bitkiler ise çiçeklenme mevsiminde ve öncesinde beslenmelidir. Ev bitkilerini sıvı besinler ile beslemek kolay ve pratiktir.

DİNLENME MEVSİMİ


Tüm bitkilerin kış mevsiminde veya çiçeklenmeden hemen sonra bir dinlenme dönemine gereksinimleri vardır. Onları daha serin bir yere taşıyın, besin vermeyin ve daha seyrek sulayın.

YAPRAKLARI TEMİZLEME


Yaprakları ayda bir temizleyin. Musluk suyunuz sert suysa kireç birikimini önlemek için ılık su ya da yağmur suyu tercih edin. Büyük yapraklı bitkilerin sık sık ılık suyla spreylenmeleri gerekir.

Sert ve parlak yapraklı bitkiler


Örneğin: Kauçuk bitkisi
Nemli bir bez ya da süngerle yaprakları temizleyin. Büyük bitkiler için olan parlatıcıları kullanabilirsiniz. Yaprak parlatıcılarını kesinlikle eğrelti otlarında, çok yapraklı ya da çiçekli bitkilerde kullanmayın.

Küçük yapraklı bitkiler
Ad:  salon bitkisi.jpg
Gösterim: 56049
Boyut:  60.3 KB

Örneğin: Eğrelti otu ve hurma.
Düzenli Su ile spreyleyin.

Tüylü Yapraklı bitkiler
Örneğin: Begonya.
Yumuşak fırça ile temizleyinEğer salon bitkinizin kökleri saksı dibinden çıkıyorsa veya toprak çabuk kuruyorsa , saksısını değiştirme zamanı geldi demektir.

BAHARDA SAKSI DEĞİŞİMİ


Neye İhtiyacınız olacak:
Değiştirdiğiniz saksıdan daha büyük bir saksı.
Değiştirme Şekli:
Bitkiyi iyice sulayın. Yeni saksının içine ince bir kat gübreli toprak koyun.
Eski saksıyı içine yerleştirin.Her iki saksının ağzı aynı düzeyde olmalı. Yeni saksı ile eski saksı arasındaki boşluğu toprakla doldurmaya devam edin.

Saksı kenarından 2 cm boşluk bırakmalısınız. Bitkiyi, eski saksısından, arkasına hafifçe vurarak çıkarın ve yeni saksıya yerleştirin. Üzerini biraz daha gübreli toprakla doldurup yeniden sulayın.

ÜST TABAKA TOPRAĞIN DEĞİŞMESİ


Saksı yenilemeye gerek olmayan ya da saksı değişimi yapılamayacak kadar büyük olan bitkiler her bahar üst kısmını da toprak yenileme metoduyla bakıma alınabilir.
Üstündeki 2-3 cm’lik toprağı köklerine zarar vermeden alın. Üzerine yeni gübreli toprak ekleyip sulayın.

KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ SORUNLAR


Çok Az Işık Alması:
Belirti: Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklarının arası fazla aralıktır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır.
Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.

Çok Az Sulanması:
Belirti: Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer.
Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.

Çok Soğuk Ortamda Olması
Belirti: Çiçekler kısa ömürlüdür. yapraklar kıvrılır ve düşer.
Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.

Az Nemli Ortamda Olması
Belirti: Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer.
Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Daha önceki sayfalarda açıkladığımız nemliliği artırma metotlarını deneyin.

Az Besin Alması
Belirti: Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz.
Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.

Fazla Işıklı Ortamda Olması
Belirti: Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur.
Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.

Fazla Su Verilmesi
Belirti: Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür.
Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.

Fazla Sıcak Ortamda Bulunması
Belirti: Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür.
Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın.

Fazla Nemli Ortamda Bulunması
Belirti: Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf (botrytis) oluşur.
Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.

Fazla Besin Verilmesi
Belirti: Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür.
Çözüm: Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar
çiçeği sulamayın.
Son düzenleyen perlina; 7 Temmuz 2016 09:38
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #3
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
BİTKİ SEÇİMİNE DİKKAT:
Şayet ufak bir evde oturuyorsanız çok yer kaplayan büyük bitkileri seçmeniz doğru olmayacaktır. Aslında kişisel zevkiniz çiçek seçimine en büyük ışığı tutacaktır. Bazı bitkiler çok miktarda çiçek açtıkları halde, bazıları daima yeşil kalır ve çiçek açmazlar. Çiçeklerin bazıları dik, bazıları sarkık, bazıları ise sürünen cinslerdir. Bazı bitkiler geniş ve çok yapraklı olabildikleri gibi bazıları küçük ve nazik yapraklı olabilirler.

Eğer bitkilere büyük dikkat ve ihtimam gösteriyorsanız ve bir süre unutulmaktan etkilenmeyecek bir bitki arıyorsanız dayanıklı çeşitleri tercih etmelisiniz. Bu dayanıklı bitkiler bürolar ve düzenli çalışmayan diğer yerler için oldukça uygundur. Bütün bu kriterler hangi çeşit bitki satın alınacağına karar vermekte bize yardım ederler. Diğer önemli bir faktör de bitkilerin doğru yerlere yerleştirilmesidir. Eğer yanlış bir yer seçilirse hem kişi hem de bitki bu durumdan memnun olmayacaktır. Örneğin değerli bir mobilyanın üzerinde düzenli püskürtme gerektiren bir bitki istenmez. Sabit noktalar seçilmeli

Ev bitkilerinin masalar ve kitaplıklar üzerine yerleştirme isteği fazladır. Bu yerleştirme cazip görünse de eğer mobilyalar ağaçtan veya ağaç kaplama ise bazı sakıncaları vardır. Püskürtme veya sulama mobilya üzerinde lekeler bırakabilir. Bitkilerin ışığa ihtiyaçları olduğu için bitkilerin üzerine konulduğu mobilyaları da ona göre yerleştirmek gerekir. Ancak bitkiler sağa sola pek çok hareket ettirilip, dolaştırılmaktan hoşlanmadıkları için pencere kenarı veya raf gibi devamlı sabit noktalar seçilmelidir. İlerisi düşünülmelidir

Bitkiler bazı hallerde çok büyür. Yer seçiminde o yerin bitkinize aylarca ve yıllarca duracağı yer olacağına emin olunmalıdır. Devamlı yeri değiştirilen bitkiler zamanla bozulmaya yüz tutarlar.

Önceleri yaprak renklerinde açılmalar, daha sonra yaprak dökülmeleri gibi problemlerle karşı karşıya kalınır. Bazı türler vardır ki yer değiştirmeye karşı oldukça hassastırlar.

Sağlam destek ve kafes


Sarmaşık ve tırmanıcı tür bitkilerden hoşlanıyorsanız bu konuda iki önemli nokta vardır ki bitkilerinizin uzun ömürlü olabilmeleri açısından büyük önem taşır. Bu tür bitkiler sağlam destek ve kafeslere ihtiyaç duyarlar. Bitki zayıf desteklere tırmanırken ağırlığı ile desteği aşağıya doğru kaydıracağından sağlıklı gelişimini sürdüremeyecektir.

Yatırımdır bitkiler


Salon bitkileri bir yatırım sayılabilir ve onlara mümkün olan en iyi bakımın yapıldığından emin olmalısınız. Salon bitkileri son yıllarda yaygın hale gelmiştir. Fakat diğer ülkelerdeki özellikle Amerika ve Hollanda kadar yaygın değildir. Bu ülkelerde evler geniş bir bitki koleksiyonuna sahiptir.

Yapay ışıklandırma


Kışın Afrika menekşelerine yapay ışık vermenin en basit yolu üzerine 60 watlık bir ampul koymaktır. Bu yöntem çiçeklenmeyi hızlandırır. Diğer çiçekli bitkilerde, aynı şekilde ışığa cevap verir. Örneğin Begonia`lar.

Florosan uygundur
Yapraklı bir bitkiyi karanlık bir yerde yaşatabilmek için daha çok ışığa ihtiyaç vardır. Gün ışığı tipinde bir florasan çok uygundur. Aynı zamanda yüksek tazyikli cıva lambası veya özel yapılmış ampul tipleri bu işlere çok uygundur.

Normal ampul olmaz
Normal ampuller, uygun renk karışımını ihtiva etmezler. Işıklandırma süresi ayarlanıp 18 saati geçirmemeye dikkat etmelidir.

Lambanın bitkiye mesafesi
Lamba bitkilerden 60-80 cm yukarıda olmalıdır.

Bitkilerde savunma mekanizması


Herkes bitkilerin tehlikeden kaçamadıklarını, dolayısıyla düşmanlarına hemen teslim olduklarını zanneder. Ancak yapılan araştırmalar durumun hiç de zannedildiği gibi olmadığını ortaya çıkarmıştır. Tam tersine bitkiler de şaşırtıcı taktiklerle düşmanlarının üstesinden gelmektedirler.
1- Bitki, tırtılın kimyasal salgısını nasıl algılamaktadır?
2- Bitki, alarm sinyali verdiğinde tırtıllardan kurtulacağını nereden bilmektedir?
3- Verilen sinyalin böceklerde davet etkisi yapacağını nereden bilmektedir?
4-Bitkinin, daveti doğru böceklere (saldırgan tırtıllarla beslenen) yapmasını sağlayan nedir?
5- Verilen sinyal sesli değil kimyasal bir salgı şeklindedir.
Böceklerin kullandığı kimyasallar da son derece karmaşık bir molekül yapısına sahiptir. Kimyasaldaki en ufak bir eksiklik ya da yanlışlık, sinyalin niteliğini kaybettirebilir. Bu durumda bitki bu sinyali veren kimyasalı kendi kendine nasıl üretebilmektedir

Şüphesiz beyni bile olmayan bir bitkinin tehlikeler karşısında çözüm üretmesi, bir kimyager gibi kimyasal maddeleri tahlil etmesi, hatta bunu üretmesi, planlı bir strateji yürütmesi mümkün değildir. Kuşkusuz ki, dolaylı olarak bir düşmanı alt etmek üstün bir aklın ürünüdür. Bu aklın sahibi, bitkiyi kusursuz özelliklerle yaratan ve kendisini korumak için neler yapması gerektiğini ona ilham eden yüce Allah`tır.

Tarım ilacına son!


İşte günümüzde yaygınlaşan bu gibi biyomimetik çalışmalarıyla, Allah`ın canlılar üzerinde bize gösterdiği akıl hayranlıkla taklit edilmeye çalışılmaktadır.
Nairobi`de bulunan Uluslar arası böcek fizyolojisi ve Ekoloji merkezi`nden ve İngiltere`deki Toprak Ürünleri Araştırma Enstütisi`den bir grup araştırmacı da bu konuda bir çalışma gerçekleştirmiştir: Çalışma ekibi mısır ve buğday tarlalarında ekinlerin arasına, tarım zararlılarını bu strateji ile ortadan kaldıran bir çim ekmiştir. Sonuçta, tarım ilacı kullanılmasına gerek kalmadan, zararlı canlıların etkisiz hale getirilmesinde % 80 oranında başarı sağlanmıştır. Bitkiler üzerinde sergilenen bu benzersiz çözümün yaygınlaştırılması durumunda tarımda daha büyük aşamalar kaydedilecektir.

Bitkilerde dinlenme dönemleri


Bitkiler ilkbahar-yaz dönemi sona erdiğinde sonbahar ve kış aylarını içine alan dönemde büyüme faaliyetlerini durdurarak dinlenme dönemine girerler. Bitkilerde ertesi yıl, iyi bir gelişme ve bol çiçeklenme olabilmesi için bu dönemin önemi büyüktür. Serin bir ortam

Bu dönemde sıcaklık isteği bazı bitkilerde düşük, bazı bitkilerde ise daha yüksektir. Ancak yüksek sıcaklıklar bitki gelişimini olumsuz yönde etkiler, tomurcuk oluşumunu geciktirir. Bir çok bitki gelecek sezona bitki oluşturmak için serin bir ortama ihtiyaç duymaktadır.

Fazla su verilmemeli


Düşük sıcaklıklarda terleme az olduğu için, su ihtiyacı da az olur. Bu nedenle toprak dinlenme döneminde nemli tutulmalı, fazla sulanmamalıdır.

Gübre ihtiyacı azdır


Yine bu dönemde bitkilerin gübre ihtiyacı oldukça azdır. Bazı bitkiler ise dinlenme dönemlerini bahçede geçirebilirler.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 00:01
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
2 Ocak 2010       Mesaj #4
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

HAVA TEMİZLEYEN EV BİTKİLERİ


Tabiattan alabildiğine uzak yaşamak zorunda kaldığımız günümüzde salon bitkileri hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Evimize, işyerlerimize bir parça canlılık getirmek ve dekorasyonu tamamlamak maksadıyla bu bitkilerden bir kaç saksı olsun yetiştirmeye çalışırız.
Bitki seçimi yaparken onların çevrelerini süslemekten çok daha ilginç özelliklere sahip oldukları çoğumuzun aklına gelmez. Bitkilerin havayı temizlediklerini herkes bilir ama bazı salon bitkilerinin ev ve ofislerde havadaki zehirlerle mücadelede silah olarak kullanıldığı kimin aklına gelir ki?..
Bu konu büyük önem arzediyor. Zira kapalı yerlerdeki hava kirliliği bazen dışarıda karşılaştığımızdan çok daha yoğun olabiliyor.
Çevre problemlerini biyolojik yollarla çözmeye yönelik araştırmalar sırasında özellikle ev bitkilerinin bir kısmının iç mekanlarda sağlığımızı tehdit eden, ancak kaçınılmaz olarak maruz kaldığımız bazı zehirli maddeleri emerek büyük fayda sağladığı meydana çıktı.

Nasa tarafından yapılan araştırma sırasında plexiglas ile kaplanan hücrelere değişik türlerde çiçekler yerleştirildi ve iç mekanlarda en çok maruz kaldığımız zararlı maddeler bu hücrelere enjekte edildi.
İki yıl süren araştırmalar sonunda yapılan kontrollerde havadaki formaldehit,benzen, trikloroetilen moleküllerini ve karbonmonoksit gazını en çok emen bitkiler tesbit edildi.

Çoğumuzun tanıdığı bu bitkiler şunlar:


KURDELE ÇİÇEĞİ (Chlorophytum)
Geleneksel salon bitkilerinden bir daha.. Son derece dekoratif, sevimli bir bitki olan kurdele çok kolay yetişir. Sıcak veya soğuk mekanlarda, gölgede veya güneşte büyür. Kuru havaya aldırış etmez. Bulunduğu yere kolayca adapte olur. En güzel asma saksılarda yetiştirilir.

ÖZELLİKLERİ:
ISI: Oda ısısı idealdir. Ama kış aylarında +5 dereceye kadar dayanır.
IŞIK: Direkt gün ışığı almayan aydınlık bir yer idealdir.
SULAMA: Aktif olduğu yaz aylarında düzenli olarak sulanır ve beslenir. Kışın su azaltılmalıdır. Özellikle soğuk yerde duruyorsa fazla sulandığı takdirde yaprakları kahverengileşir.
NEM: Yazın ara sıra yaprakları yıkanabilir.
Çoğaltmak için yavruları ana bitkiden ayrılmadan küçük bir saksıya dikilir. Köklenince sap kesilir. Ana bitkiden ayrılan fışkınları ile de kolayca yetişir.

PHİLODENDRON


Son yıllarda epey popüler olan philodendronlar iki gruba ayrılır. Sarmaşık tipi olanlar salonlarda yetiştirmeye daha uygundur. Bakımı kolaydır. İhmal edilse bile öyle çabucak bozulmaz. Dalları taze iken kırmızı,genellikle kalp şeklindeki yaprakları farklı renklerde olabilir. Düz yeşil,kızıl gölgeli,yeşil-beyaz ebruli ve beyaz damarlıları mevcuttur. Devetabanı ile akraba olan philodendron onun gibi dallarından hava kökleri uzatır. Bunları kesmemeli,saksının içine doğru itmelidir. Boyu 2-5 metre uzayabilen bitki yosunlu çubuğa sardırılır veya parmaklık tipi bir destekle şekil verilir.
Diğer grup küçük salonlarda yetiştirilemiyecek kadar iridir.60 cm. en ve boydaki dilimli yaprakları , 2,5 metreye varan boyu ile geniş mekanlara ve bina girişlerine daha uygundur.

ÖZELLİKLERİ:
ISI: Oda ısısı idealdir ancak biraz serinlikten rahatsız olmaz.
IŞIK: Hafif gölgede olmalıdır. Direkt günışığı zarar verir.
SULAMA: Kışın toprağı hafif nemli tutulur. Diğer mevsimlerde bol ve düzenli sulanır.
NEM: Düzenli olarak yapraklarına su püskürtülür. Her 2-3 yılda bir saksı değiştirilir.

DRACENA (Dracaena)


Dracena,palmiye ağacını hatırlatan formuyla sevilen bir salon bitkisidir. Birçok çeşidi vardır. Bakımı kolay ve uzun ömürlüdür.

ÖZELLİKLERİ:
ISI: Sıcağı sever ama kışın13-14 dereceye dayanır. Bazı cinsleri daha düşük ısılara dayanıklıdır.
IŞIK: En iyi hafif gölgede yetişir. Direkt güneş ışığından sakının.
SULAMA: Yazın toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın suyu biraz azaltılır.
NEM: Nemi çok sever. Düzenli olarak yapraklarına su püskürtün.

Bahar ve yaz aylarında 15 günde bir sulama suyuna uygun bir sıvı gübre katmak suretiyle besleyin. Her iki yılda bir ilkbaharda saksısını değiştirin.Yapraklarını tozlu bırakmayın.Yaprak cilası kullanabilirsiniz.

DUVAR SARMAŞIĞI (Hedera)


Zarif ve dekoratif yapraklı hedera ormanlarda gölge bahçelerde yetişen tanıdık bir çehredir. Yer örtücü veya sarmaşık olarak büyüyen hedera ev bitkisi olarak da çok popüler olmuştur. Asma saksılarda veya yosunlu çubuklara sardırılarak yetiştirilebilir. Bakımı kolaydır. Fazla sıcağı sevmez. Isıtılan mekanlarda yaprak uçları kuruyup, kahverengileşir. Kaloriferlere fazla yakın bir yerde bulundurmamalıdır. Isıtılmayan mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Yaprak şekilleri farklı, düz renkli veya ebruli cinsleri bulunur. Fazla uzaması istenmiyorsa küçük yapraklı ve geç büyüyen cinsler tercih edilir veya yılda 2-3 kere dal uçları koparılır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Serinlikten hoşlanır. Aşırı ısıtılan yerlerde yaprak uçları kurur. Yaz aylarında dışarıda gölge bir yerde bulundurulabilir.
IŞIK: Kışın mümkün olduğu kadar aydınlık sağlanmalı, Yaz aylarında ise direkt gün ışığından korunmalıdır. Fazla gölgede yapraklar küçülür ve azalır, ayrıca ebruli cinsler renklerini kaybeder.
SULAMA: Hedera yaz aylarında düzenli ve bol sulanır. Kışın su azaltılır ama toprağı hiç bir zaman tamamen kurutulmamalıdır.
NEM: Yapraklar yaz-kış düzenli olarak nemlendirilir. Ara sıra yıkanması iyi olur.

Her iki yılda bir biraz daha büyük bir saksıya alınır. Dal uçlarından alınan çeliklerle kolayca çoğaltılır.

PAŞA KILICI (Sansevieria)


En kolay yetişen salon bitkisi nedir diye sorulsa cevabı Paşa Kılıcı olurdu herhalde. Güneş,gölge,susuzluk ya da hava cereyanı bitkiyi etkilemez. Paşa kılıcını öldüren, özellikle kışın aşırı sulamadır.
İsmine uygun uzun yapraklıların yanı sıra, rozet biçimi yapraklı küçük cinsleri vardır.Kılıç toprak bir saksıya dikilir ve özenli bakılırsa her yıl ince, uzun bir sap üzerinde küçük, beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir. Ancak 7 c. ye kadar soğuğa dayanabilir.
IŞIK: Biraz günışığı iyidir ama gölgede de yetişebilir.
SULAMA: Bahar ve yaz aylarında toprağı kurudukça sulanır. Kışın ise en çok ayda bir sulanır.

Çoğaltmak için,yavruları dikkatle ayrılır. Bir gün açıkta bırakılır.Daha sonra dikilir ve sulanır.Veya sağlıklı bir yaprağın ortasından 6-7 cm.lik bir parça kesilir. Bu parça yarısına kadar toprağa gömülür.
Saksısı nadiren değiştirilir.Uzun yıllar aynı saksıda kalabilir.

BAMBU PALMİYE (Chamaedorea)


Bir palmiye cinsi olan bu bitki daha çok bambuya benzer. Dalları direkt topraktan çıkar. Yetişkin bir bitkinin boyu cinsine göre 1-3 metre arasında değişir. Bakım önerileri PALMİYELER bahsinde yazıldığı gibidir.

EV SARMAŞIĞI (Scindapsus)


İthal çiçekler ortalığı sarmadan önce hemen her evde bulunan bir sarmaşık. Kolay yetişir.Alacalı yaprakları yürek biçimindedir. Saplarından hava kökleri çıkartır.Asma saksılarda veya yosunlu çubuklara sarılarak yetiştirilebilir. Duvarlara, çubuklarla yapılmış desteklere de sardırılabilir. Ancak zaman içinde yaprakları döküldükçe bitki kelleşebileceği için büyümesini kontrol altında tutmak daha iyi olur. Aşırı sulama,hava cereyanı ve ani ısı değişiklikleri yaprak dökmesine sebep olur.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir. Hiçbir zaman 10 derecenin altında bulundurmamalıdır. Bazı cinsleri sıcağı daha çok sever.
IŞIK: Direkt gün ışığından uzak, aydınlık bir yer idealdir. Alacalı türleri fazla gölgede renklerini kaybeder.
SULAMA: Yaz aylarında düzenli sulanır ve beslenir. İki sulama arasında toprağın hafifçe kuruması beklenir. Kışın su ve besin azaltılır. Toprağının sürekli ıslak olması bitkiyi çürütür.
NEM: Yaprakları düzenli olarak nemlendirilir. Arada bir yıkamak da iyidir.

Sakısısı gerekirse ilkbaharda değiştirilir. Yanlarından çıkan fışkınlardan veya dal uçlarından alınan 15 cm.lik çeliklerle kolayca çoğaltılabilir.

AGLAONEMA


Anavatanı Çin olan bu herdem yeşil bitki, dünyada en popüler salon bitkilerinden biri olmuştur.Gençken yaprakları doğruca topraktan çıkar. Yaşlandıkça kısa da olsa bir sap meydana getirir. Yaprakları düz renk veya ebruli olabilir. Birkaç kurala uyulmak kaydı ile yetiştirilmesi kolaydır. Kullanılan saksı alçak ve geniş olmalıdır.Aglaonema olduça yavaş büyür. Bu yüzden bitki sık beslenmeli, fakat saksısı çok seyrek değiştirilmelidir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Ilık ve nemli havayı sever. Hava akımı zarar verir. Kışın ısı 15 c. nin altına düşmemelidir.
IŞIK: Direkt gün ışığından uzak, hafif gölge bir yer idealdir. Ebruli cinsleri daha aydınlık bir yer ister. Düz renk yapraklılar gölgede yetişebilir.
SULAMA: Kışın az su ister.Diğer zamanlarda bolca sulanır ve beslenir.
NEM: Nemli hava şarttır. Yaprakları düzenli olarak nemlendirilir, ancak asla yıpratacak şekilde su püskürtülmemelidir. Çakıllı tepsi kullanılabilir.
Her 3 yılda bir baharda saksı değiştirilir.
İlkbaharda veya yazın hafif köklü bir kaç yaprak çıkarılıp dikilerek çoğaltılır.

KASIMPATI (Chrysanthemum)


Kasımpatı genelde dış mekan bitkisi olarak bilinir. Ancak saksıda yetişen cüce türleri geçici de olsa ev bitkisi olarak rahatlıkla kullanılabilir. Bitki sonbaharda tomurcuklu olarak alınır. Serince ve aydınlık bir cam önüne yerleştirilir. Çiçekleri geçtikten sonra bitki atılır veya baharda bahçeye ekilebilir. Bitki boyu suni olarak cüceleştirildiği için ertesi yıl tabii haline dönecektir. Bu yüzden ev için her yıl yeni bitki almalıdır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Serinlikten hoşlanır. 15 derece idealdir.
IŞIK: Aydınlık bir yerde bulundurulur. Öğle güneşinden korumalıdır.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır. Haftada bir kaç kez su verilir.
NEM: Ara sıra yapraklarına su püskürtülür.

Çiçekleri geçtikten sonra serin bir yere alınır. Yaprakları solunca bitki budanır. Baharda bahçeye dikilebilir.

SPATHİPHYLLUM


Egzotik görünüşlü Spathiphyllum çiçekli salon bitkileri sevenler için uygun bir seçimdir. Nemli ve sıcak ortamı sever.Ev şartlarında kolay yetişir.İlk ve sonbaharda olmak üzere iki kez çiçek açar. Parlak yaprakları direkt topraktan çıkar. Bitkiyi soğuk hava akımlarından korumalıdır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Sıcağı sever. Kış aylarında ısı en az 15 c. olmalıdır.
IŞIK: Yazın yarı gölge, kış aylarında ise daha aydınlık bir yer uygundur.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır (Islak değil) Kışın daha az sulanır.
NEM: Yapraklarına her gün su püskürtülmelidir.

Her yıl ilkbaharda saksı değiştirilir. Değişim sırasında ayrılan köklü yapraklardan çoğaltılabilir.

Bu bitkileri evimizde ve işyerlerimizde yetiştirerek sağlığımıza önemli bir katkıda bulunabiliriz. Özellikle sigara içilen evlerde ve bürolarda bu konu daha ciddi düşünülmeli.
Ayrıca hava filtresi kullanılmayan işyerlerinde, klimaların süzemediği zehirler "Hasta Bina Sendromu" olarak adlandırılan belirti ve rahatsızlıklara sebep oluyor. Bu problemleri azaltmak için filtre vazifesi gören bitkilerden yararlanmak çok mantıklı bir çare olabilir.

Hasta bina sendromunun belirtileri:


Baş ağrısı ve sinüs ağrıları
Baş dönmesi , bulantı
Ağız ve gözlerin kuruluğu
Genel bir yorgunluk ve halsizlik
Konsantrasyon bozukluğu
Gribal enfeksiyonlar
Alerji
Bulunduğunuz ortamı derhal terk etme isteği
Göz ve burun nezlesi, astım rahatsızlıkları

HER GÜN SOLUMAK ZORUNDA KALDIĞIMIZ ZEHİRLER


Benzen, formaldehit ve trikloroetilen gibi buharlaşarak kullandığımız eşyalardan havaya yayılan maddeler bir çok rahatsızlığın sebebi veya tetikleyicisi olabiliyor.

Bu maddelerin en yaygın olanları :


Trikloroetilen

(Trichloroethylene (TCE):
Endüstride yaygın olarak kullanlan bir madde.Özellikle kuru temizlemede çok kullanılıyor.Baskı mürekkebi,boya, vernik, saç spreyleri ve tutkallarda da mevcut.
Yan etkileri: Bazı kanser türlerine sebep olduğu biliniyor. Özellikle akciğerlerde tahribat yapıyor.

Benzen

:
Günlük hayatta kullandığımız bir çok maddede bulunuyor. Benzin, mürekkepler, yağlar, boyalar, plastik ve kauçuk malzemelerde, ayrıca deterjanlarda bolca mevcut.

Yan etkileri:
Kromozom bozuklukları, kansızlık ve kemik iliği rahatsızlıklarına sebep oluyor. Cilde sürekli temas halinde çeşitli cilt rahatsızlıkları, nefes yolu ile alındığında ise baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve çarpıntı , gözde katarkta varan rahatsızlıklar yapabiliyor.

Formaldehit

:
İç mekanlarda en çok karşılaştığımız kimyasal maddelerden biri. Sıkıştırılmış ağaçtan yapılmış mobilyalarda (özellikle büro mobilyaları), kağıt havlu, peçete, paket kağıtları, yer döşeme ve halılarının alt yüzeylerindeki yapışkan bölümlerde , bazı kumaşlarda kullanılıyor. Isınma ve yemek pişirmede kullanılan doğal gazda ve sigara dumanında da mevcut. (bu yüzden sigara içmeyenler de etkileniyor) Şampuanların çoğunun terkibinde de var.

Yan etkileri:
Göz,burun ve boğazda mukozayı zedeleyerek rahatsız ediyor. Ciltte alerji ve baş ağrısı yapıyor. Astım hastalığına sebep olması en ciddi yan tesirlerinden biri olarak düşünülüyordu, ancak son zamanlarda kanser yapıcı etkileri de keşfedildi.
Son düzenleyen perlina; 7 Temmuz 2016 10:35
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
8 Ocak 2010       Mesaj #5
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

ASPİDİSTRA

Eskiden çok görülürdü. Soğanlı bir bitki olup gayet kolay yetişir. Hava sıcaklığı çok yüksek değilse uzun zaman susuzluğa dayanır. Kuru havadan ve dondurucu olmadıktan sonra soğuktan etkilenmez. Başlıca ölüm sebebi sürekli ıslak toprak ve sık saksı değişimidir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI. Oda ısısı idealdir. Ancak kışın ısıtılmayan bir yerde de kalabilir.
IŞIK: Direkt güneş almayan aydınlık bir yer iyidir.
SULAMA: Bahar ve yaz aylarında düzenli sulanır. Su kışın iyice azaltılır.
NEM:Ara sıra yaprakları yıkanabilir.

Çoğaltmak için ilkbaharda köklerinden ayrılarak dikilir.
Saksısı nadiren değiştirilmelidir. Saksısı gerekiyorsa ilkbaharda değiştirilir. Çelikten kolayca yetişir. Dalından bir parça kesilip direkt toprağa dikilir. Bu şekilde bitkinin arada tazelenmesi iyi olur.

BAMBU (Bamboo)


Bulunduğu yere egzotik bir hava getiren bambu bitkisini iç mekanda yetiştirmek gerçekten zor ve maharet isteyen bir iştir. Bitkiye iyi bakılsa bile aniden kuruyabilir. Direkt güneş almayan, aydınlık, havadar ve serince bir yer idealdir. Bitkinin sağlıklı ve ömürlü olması için iyi havalarda bir süre dışarı çıkarılması önerilir. Gölgede durmasına dikkat edilmelidir. Drenaj önemlidir. Bu yüzden iç mekan bitkileri için hazırlanmış hafif bir torf kullanılır.
Dışarı şartlarında pek görülmez ama içeride böceklenebilir. İlaçlama gerektirir. Bambunun yaprakları fazlaca sararırsa bitki toprak hizasından kesilerek tamamen budanır. Bir kaç hafta içinde yeni yapraklar verecektir.
ISI: Kışın biraz serini sever.
IŞIK : Direkt güneş almayan, aydınlık, bir yer idealdir.
SULAMA: Bitki muntazaman sulanır. Mutlaka içme suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu yaprakların sararmasına sebep olur. Arasıra suyuna sıvı bir gübre eklenir. Yaprakları sararırsa ya çok az veya aşırı sulanıyor demektir.
Yapraklarına her gün muntazam su püskürtülür.

BEGONYA (Begonia)


Begonyalar genelde cazip çiçekleri için yetiştirilir. Burada sözünü edeceğimiz yaprak begonyaları ise çekicilik bakımından diğerlerinden hiç de aşağı kalmaz. Onlarda çiçek açar ancak o muhteşem renk ve biçimdeki yaprakların arasında pek dikkat çekmez. Begonyalar ne yazık ki pek uzun ömürlü bitkiler değildir. Ev şartlarında 1-2 yıl yaşar. Aşırı sulama ve direkt günışığı başlıca ölüm sebebidir. Neyse ki yapraklarından kolayca üretilebilir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda sıcaklığı yeterlidir. Kışın ısı en az 15 derece olmalıdır.
IŞIK: Direkt günışığından uzak, aydınlık bir köşe idealdir. Kışın biraz sabah veya akşam güneşi faydalı olur. Saksısını arada bir çevirin.
SULAMA: Düzenli sulayın. Kış aylarında suyu azaltın.
NEM: Nemi sever.Havayı nemlendirin fakat yapraklarını ıslatmayın.

Her yıl ilkbaharda saksı değiştirin. Fazla kökleri ayırın. Saksı çok sıkışık olursa yapraklar renklerini kaybeder.Yaprakları veya kök ayrıçlarından kolayca yetişir.

BENJAMİN (Ficus benjamina)


Son yılların en popüler salon bitkilerinden olan Benjamin düz veya beyaz alacalı yaprakları ve ağaçsı görüntüsüyle ev dekorasyonlarında yerini almıştır. Ani yer değişikliği yaprak dökmesine yol açar. İki yılda bir saksı değişmelidir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir.
IŞIK: Aydınlık ortamı sever.
SULAMA: İki sulama arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir. Ilık su verilir.Kışın azaltılır.
NEM: Yaz aylarında ara sıra yapraklarına su püskürtülür.

DEVETABANI (Monstera)


İşte eski gözağrılarımızdan biri daha. Tropik bir sarmaşık olan devetabanı ev şartlarında çok kolay yetişir, uygun bir şekilde desteklenirse salonunuzu bahçeye çevirir. Küçük odalar için elverişli değildir.
Işık önemlidir. Yeteri kadar ışık almazsa zayıf ve küçük yapraklar verir, hatta büyümesi tamamen durabilir. Aşırı su verilirse yapraklarından ağlıyormuş gibi su damlatır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Serinde durabilir ama iyi gelişmesi için ısı en az 18 derece olmalıdır.
IŞIK: Direkt gün ışığından uzak aydınlık bir köşe idealdir.
SULAMA: Kışın toprağını nemli tutun. Diğer mevsimlerde bolca sulayın. Yalnız arada bir toprağının kurumasına izin verin.

DİFENBAHYA (Dieffenbachia)

Büyük ve dekoratif yaprakları, iyi yetiştiğinde 1,5 metreyi aşan boyuyla difenbahya salonlarımızın favori bitkilerindendir. Bakımı ise pek kolay değildir. Soğuk, hava cereyanı, kuru hava ve yer değiştirme ölüm sebebi olabilir. Zamanla alt yaprakları kuruyarak bitkinin formunu kaybetmesine neden olur. Arada tazelemek iyidir.
Bitki çok zehirli olduğundan özsuyu ele bulaşırsa bol suyla yıkamak gerekir

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Sıcağı sever, kışın en az 16-17 derece ısı sağlanmalıdır.
IŞIK: Yazın hafif gölge, kışın bol aydınlık ister.
SULAMA: İlkbahardan, sonbahara kadar düzenli, kışın çok az sulayın.
NEM: Bitkiye hergün su püskürtün. Ara sıra yapraklarını yıkamak iyi gelir.

Her yıl ilkbaharda saksı değiştirin.Yan sürgünlerinden çelik yaparak veya sap kısmından 6-7 cm. boyunda bir parçayla yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bunları köklendirme hormonuna batırıp yarıya kadar toprağa gömün, sulayın.

DRACENA(Dracaena)

Draçena, palmiye ağacını hatırlatan formuyla sevilen bir salon bitkisidir. Birçok çeşidi vardır. Bakımı kolay ve uzun ömürlüdür.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Sıcağı sever ama kışın13-14 dereceye dayanır. Bazı cinsleri daha düşük ısılara dayanıklıdır.
IŞIK: En iyi hafif gölgede yetişir. Direkt güneş ışığından sakının.
SULAMA: Yazın toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın suyu biraz azaltılır.
NEM: Nemi çok sever. Düzenli olarak yapraklarına su püskürtün.

Bahar ve yaz aylarında 15 günde bir sulama suyuna uygun bir sıvı gübre katmak suretiyle besleyin. Her iki yılda bir ilkbaharda saksısını değiştirin. Yapraklarını tozlu bırakmayın. Yaprak cilası kullanabilirsiniz.

DUA ÇİÇEĞİ(calathea,maranta)

Renkli damarlı, koyu renk desenli yapraklı bu bitkinin en ilginç özelliği akşam olunca yapraklarının dua eden eller gibi yukarı yönelmesidir. Bu durum gün ışığıyla ilgilidir. Yapraklar gündüz de kapalı duruyorsa onu daha ışıklı bir yere getirin.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir. Hava akımı ve ani ısı değişikliğinden koruyun.
IŞIK: Yarı gölge bir yer iyidir. Fazla ışık yaprakları soldurur.
Toprağı daima nemli olmalıdır.Yalnız aşırı sulamayın. Çoğu salon bitkisi gibi ılık ve dinlenmiş su ister.
NEM: Yapraklarına sık sık su püskürtün. Kuru hava yaprak uçlarını kahverengine dönüştürebilir.

Saksısını iki yılda bir ilkbaharda değiştirin. Bu sırada kök ayrıçlarından çoğaltabilirsiniz.

HURMA(Phoenix)

Hurma son derece dekoratif görünüşüyle salonları, girişleri süsler. Geniş mekanlar için idealdir. Isı değişikliklerinden rahatsız olmaz. Yazın dışarıda bulundurulursa daha kuvvetli ve güzel yapraklar çıkarır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Hem serinde, hem de sıcakta yaşıyabilir. Kışın ısı 10 derecenin altına düşmemelidir.
IŞIK: Direkt güneş almayan aydınlık bir ortam idealdir.
SULAMA: İyi bir drenaj çok önemlidir. Yoksa bitkinin kökü kolayca çürür. Hurma bahar ve yaz aylarında bolca sulanır. İki sulama arasında toprak hafifçe kurumalıdır. Kışın su azaltılır.
NEM: Bitkinin bulunduğu mekan ısıtılıyorsa yapraklarına ara sıra su püskürtmek gerekir. Bitki hava akımından korunmalıdır. Saksı değişimi ancak çok gerektiğinde yapılmalıdır.

KALADYUM(Caladium)


Kaladyum ok biçiminde son derece gösterişli yapraklara sahiptir. Kağıt inceliğindeki bu yaprakların çok zengin desen ve renkleri vardır. Kalıcı bitki değildir. Soğan tabir edilen etli köklerinden yetişir. Soğanı ilkbaharda saksıya dikilir. Arasıra sulanır. Yapraklar görününce sık sık nemlendirilir. Dikim ortamı 20-25 derece olmalıdır. Kaladyumu yetişmiş olarak alırsanız eve getirirken mutlaka soğuktan koruyun.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Sıcağı çok sever. Isı asla 18 dereceden aşağı olmamalıdır.

IŞIK

: Direkt gün ışığından uzak, aydınlık bir ortam idealdir.

SULAMA

: Gelişme döneminde bolca sulayın.

NEM

: Özellikle ilkbaharda yaprakları sık sık nemlendirin.

Sonbaharda yaprakları solunca sulamayı kesin. Soğanları ilkbaharda yeniden dikilmek üzere kuru toprak içinde, oda sıcaklığında saklayın. Yavrulamışsa, dikeceğiniz zaman bunları ayrı saksılara alıp bitkiyi çoğaltabilirsiniz.

KAUÇUK(Ficus elastica)

Kauçuk yüzyıllardır yetiştirilen, belki de salon bitkilerinin en eskisidir. Şimdi çok daha gösterişli çeşitleri vardır. Kauçuğu bekleyen en büyük tehlike aşırı sulamadır. Bitkiyi öldürebilir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir.
IŞIK: Biraz güneş alan aydınlık bir yer iyidir.
SULAMA: Dikkatli sulayın. İki sulama arasında toprağının hafifçe kurumasını bekleyin.
NEM: Yapraklarını ara sıra yıkayın. Yaprak cilası kullanabilirsiniz. Saksısını iki yılda bir değiştirin.

KROTON (Codiaeum)

Cazip görünüşüyle sevilen ev bitkilerinden kroton, titiz bir bakıma ihtiyaç gösterir. Sabit ısı, fazlaca nem ister. Hava akımı dokunur.Gelişme döneminde düzenli beslenmelidir. İyi bakıldığı takdirde uzun ömürlü ve renkli yapraklarıyla gösterişli bir bitki olarak emeğinizin karşılığını ödeyecektir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir.
IŞIK: Bol ışık olmalıdır.Doğu veya batıya bakan bir pencere kenarı iyi olur. Böylece yapraklar daha renkli olacaktır.
SULAMA: İlkbahardan sonbahara kadar bolca sulayın. Kışın azaltın. Su mutlaka ılık olmalıdır.
NEM: Her gün yapraklarına su püskürtün. Hatta arada bir yıkayın.

Gerekirse saksısını ilkbaharda değiştirin. Croton zehirli bir bitkidir. Özsuyu ele değdiğinde geçici allerjiye sebep olabilir.

KOLYOS (Coleus)

Yaprak güzeli de denen kolyoslar evlerimizde sıkça yetiştirdiğimiz çiçeklerdendir. Güneşli pencereleri çok sever. Ömrü kısadır ama çeliklerinden kolayca yetişir. Arada bir tazelenmesi iyi olur. Yeni bitkilerinizi uç filizlerini kopararak daha yoğun ve çalımsı bir forma sokabilirsiniz. Çiçek açınca bunları da hemen koparın. Çok değişik çeşitleri üretilmiştir.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir.
IŞIK: Bol ışık sağlayın. Yazın öğle güneşinden koruyun.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın suyu biraz azaltın. Ilık ve mümkünse yumuşak su kullanın.
NEM: Nemli hava şarttır. Sık sık yapraklarına su püskürtün.

İlkbaharda bitkiyi derince budayın ve saksı değiştirin. Bu sırada çeliklerinden çoğaltabilirsiniz. Bulabilirseniz tohumdan da kolaylıkla çoğalır.

LUCKY BAMBU

Lucky Bambu daha çok dracenaya benzer. İç mekanda yetiştirmek için diğer bambu cinslerinden daha uygundur. Uzakdoğu Asya'nın tropikal bir bitkisidir.
Topraksız, sadece vazo içine iri çakıltaşlarıyla sabitlenir ve vazoya içme suyu doldurulur. Bitkinin suyu ara sıra değiştirilir. Bu şekilde yıllarca yaşar ve büyür.
Oda sıcaklığı idealdir. Gölgeyi sever.Yapraklarına sık sık su püskürtülür. Büyümesi yavaştır. Her ay 2- 2,5 cm uzar. Bitkinin suyuna herhangi bir besin ilave edilmesi uygun değildir.
Kesilmiş dalı suya konduğunda kolayca köklenir.
Uzak doğu ülkelerinde şans getirdiğine inanılan Lucky Bambu'nun önemli günlerde hediye edilmesi adet olmuştur.

NOLİNA (Beaucarnea)

Nolina Meksika orijinli bir bitkidir. Kışın 10 derecenin altında yaşayamadığı için ülkemizde ancak iç mekan bitkisi olarak yetiştirilebilir. Bitkinin gövdesi tabana doğru fil ayağı gibi kalınlaşır. Yaprakları ise otsudur. Aydınlık,güneşli bir yere ve bol taze havaya ihtiyaç duyar. Evde yetiştirecekseniz pencereye yakın yerleştirin. Hatta yazın aşırı güneş almayan bir balkonda durabilir.

Nolina yetiştirirken en çok dikkat edilmesi geren nokta: Saksı veya tabağında asla su bekletilmemelidir. Derhal çürür. Drenajın iyi olması için turba ve kum karışımı bir torf kullanılması yerinde olur.
Fazla problem çıkaran bir bitki değildir. Ayrıca son derece dekoratif bir manzarası vardır.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir. Kışın ısı 10 c. nin altına düşmemelidir.
IŞIK: Güneş alan bir yer idealdir.
SULAMA: Bahar ve yaz aylarında bolca sulanır. Her iki sulama arasında toprağının hafifçe kuruması beklenir. Kışın suyu iyice azaltılır.
NEM: İhtiyaç duymaz.

PAŞA KILICI (Sansevieria)

En kolay yetişen salon bitkisi nedir diye sorulsa cevabı Paşa Kılıcı olurdu herhalde. Güneş, gölge, susuzluk ya da hava cereyanı bitkiyi etkilemez. Paşa kılıcını öldüren, özellikle kışın aşırı sulamadır.
İsmine uygun uzun yapraklıların yanı sıra, rozet biçimi yapraklı küçük cinsleri vardır.
Kılıç toprak bir saksıya dikilir ve özenli bakılırsa her yıl ince, uzun bir sap üzerinde küçük, beyaz ve güzel kokulu çiçekler açar.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir. Ancak 7 c. ye kadar soğuğa dayanabilir.
IŞIK: Biraz günışığı iyidir ama gölgede de yetişebilir.
SULAMA: Bahar ve yaz aylarında toprağı kurudukça sulanır. Kışın ise en çok ayda bir sulanır.Çoğaltmak için, yavruları dikkatle ayrılır. Bir gün açıkta bırakılır.Daha sonra dikilir ve sulanır.Veya sağlıklı bir yaprağın ortasından 6-7 cm.lik bir parça kesilir. Bu parça yarısına kadar toprağa gömülür.Saksısı nadiren değiştirilir.Uzun yıllar aynı saksıda kalabilir.
Son yıllarda epey popüler olan philodendronlar iki gruba ayrılır. Sarmaşık tipi olanlar salonlarda yetiştirmeye daha uygundur. Bakımı kolaydır. İhmal edilse bile öyle çabucak bozulmaz. Dalları taze iken kırmızı, genellikle kalp şeklindeki yaprakları farklı renklerde olabilir. Düz yeşil, kızıl gölgeli, yeşil-beyaz ebruli ve beyaz damarlıları mevcuttur. Devetabanı ile akraba olan philodendron onun gibi dallarından hava kökleri uzatır. Bunları kesmemeli, saksının içine doğru itmelidir. Boyu 2-5 metre uzayabilen bitki yosunlu çubuğa sardırılır veya parmaklık tipi bir destekle şekil verilir.
Diğer grup küçük salonlarda yetiştirilemiyecek kadar iridir. 60 cm. en ve boydaki dilimli yaprakları , 2,5 metreye varan boyu ile geniş mekanlara ve bina girişlerine daha uygundur.

ÖZELLİKLERİ

:
ISI: Oda ısısı idealdir ancak biraz serinlikten rahatsız olmaz.
IŞIK: Hafif gölgede olmalıdır. Direkt günışığı zarar verir.
SULAMA: Kışın toprağı hafif nemli tutulur. Diğer mevsimlerde bol ve düzenli sulanır.
NEM: Düzenli olarak yapraklarına su püskürtülür. Her 2-3 yılda bir saksı değiştirilir.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 08:51
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
12 Ocak 2010       Mesaj #6
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

SALON BİTKİLERİ


SIKLAMEN


Salon süs bitkisi olarak önemli bir yer tutarlar.Çok güzel ve değişik renkte çiçekleri çok çekicidir.Yapraklar kalp şeklinde yeşil alacalı çok değişik renktedirler.
Toprak İsteği : Asidik karakterli toprakları sever(pH=5-6,5).Yaprak çürüntüsü,funda toprağı,dişli nehir kumuve yanmış çiftlik gübresi …

CYCAS


Tropikal veya subtropikal bölgelerin daimi yeşil dekoratif yapraklı bitkilerdir.Yaprakları tavuk telekleri gibidir.Memleketimizde salon süs bitkileri olarak oldukça değerlidirler.
Toprak İsteği : Yaprak çürüntüsü,dişli nehir kumu karışık bahçe toprağından hoşlanır. İyi drene edilmelidir.
Su İsteği : Nisbi rutubeti …

DRESENA


Yetiştirmesi son derece kolay oldukça dekoratif bu çeşidi bitki yetiştirmeye yeni başlayanlara tavsiye ediyoruz.
Alaca şeritli yaprakları ile çok dekoratif bitkilerdir.Cordyline ile karıştırılırsa da kök yumrularının olmayışı ve sarı yahut turuncu renkli kökleri ile ayırtedilebilir.

ORKİDE


Orkideler seçkin bir bitki çeşidi olup çok güzel ve dekoratif çiçeklere sahiptir. Çok özen isteyen bir bitkidir.
Toprak İsteği : Osmunda, dişli nehir kumu, hafif killi mineral maddece zengin toprakları sever.
Su İsteği : Çiçeklenme dönemlerinde çok …

ANDHURİUM


Suyu seven, sıcak ve nemli havayı tercih eden yarı gölge bitkisi bu bitkinin her hafta çiçek açması için düzenli gübrelenmesi gerekmektedir.
Sürekli yeşil, tropikal bölge bitkisidir. Dekoratif yaprak ve çiçekleri süs bitkileri yönünden kıymet ifade eder. …

BENJAMİN ALACA


İyi ışık alan, ancak uzun süre direkt ışık almayan bir yerde bulunmalıdır. Yarı gölge yerlerde de yetişir. Çok gölge yerlerde yaprak döker.
Sıcağı server, kışın 16 C’ den aşağı ısılarda bırakılmamalıdır. Yaprak üzerinde biriken tozlar sık …

ARAUCARİA


Çam ormanlarındaki güzel esintiyi salonunuzda hissetmeniz için salon çamı Araucaria ideal bir bitkidir.
Büyük sürekli yeşil ve kozalaklıdır. Genellikle sertdirler. A. araucana’dan başka türleri sera için uygun türlerdir. Zira 4500 cm veya daha fazla boy atabilirler.
Toprak …

GALETYA(CALATHEA)


Gösterişli yaprakları için yetiştirilir. Yaprakları iplikle örgülü gibi hassas yapılıdır.
Toprak İsteği : Eşit miktarlarda olmaz kaydıyle kaba organik toprak, kil, dere kumu, ince elenmiş çiftlik gübresi ile yaprak çürüntüsüdür.
Su İsteği : Tropikal bölge bitkisi olduğundan

PATOS


Sarılıcı karakterde dekoratif bitkilerdir.
Toprak İsteği : Bahçe toprağı, bol miktarda yaprak çürüntüsü, dişli nehir kumu, torf veya funda toprağı karışımıdır.
Su İsteği : Nisbi rutubeti yüksek yerleri
severler.2-3 günde bir bol su verilmelidir.
Isı İsteği : Eylülden marta …

MARGİNATA


Yarı güneş bitkisi olup aşırı ışığı sevmez çok seçici olmamakla birlikte uzun süre susuz kalmayı sevmeyen bir türdür.

TROPİK


Koyu gölge bir yerde, geniş mekanda iyi gelişir. Gölge ya da yarı gölge yerde bırakılmalıdır.
Minimum oda sıcaklığı 12 C olmalıdır. Kuru ve sıcak havaya dayanıklıdır. İlkbahardan kışa kadar
yapraklı bitkiler için gübre verilmelidir. Yazın ve ilkbaharda …

KENTYA


Direk güneşi sevmeyen bir çeşit palmiye olan bu bitki ile mekanlarınıza değer katabilirsiniz. Kuş tüyü şeklinde yaprakları bulunan az bulunur değerli bitkilerdir.
Toprak İsteği : Yaprak çürüntüsü, dişli nehir kumu karışık bahçe toprağından hoşlanır,.

KUŞ KONMAZ ÇİÇEĞİ


İğne şeklinde yalancı yeşil yapraklıdır. Sıcak, ılıman bölgelerde kolayca yetişen sarılıcı türleri boldur. Adı gibi narin yapılı, uzun yıllı bir bitkidir.
Toprak İsteği : Organik maddece zengin, kumlu-killi ve ince dişli nehir kumu karışımıdır. Eşit miktarda …

SPATHİ


Uzun saplı iri yaprakları, beyaz, kokulu çiçekleri ile dekoratif süs bitkisidirler.
Toprak İsteği : Yanmış çiftlik gübreli bahçe toprağı ve bol miktarda yaprak çürüntüsüdür.
Su İsteği : İlkbahar ve yaz aylarında bol bol su verilmeli ve yapraklara …

SALON YUCCASI


Direk güneş şartları arayan, ışık ihtiyacı fazla olan bitkidir. Yazın mümkünse dışarıya, bol güneşli bir yere yerleştirilmelidir.
Mayıs – Eylül ayları arasında 2 haftada bir kez yaprak gübresi verilir. Mayıs Eylül ayları arasında bol su verilmeli, …
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 08:59
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #7
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

Salon çiçekleri yetiştirebilirsiniz


"Bahçem, terasım, büyük balkonum yok" diye üzülmeyin. Evinizin içinde de rengarenk salon çiçekleri yetiştirebilirsiniz.
Ülkemizin önde gelen çiçekçilik firmalarında birinin yöneticisi olan Dr. H. T. Veliağagil, 'Salon Bitkileri' kitabının 7.baskısında, şunları yazmış "Son yıllarda ülkemizde salon bitkileri çok yaygınlaştı. Fakat, ülkemizde henüz salon bitkileri, ABD ve Hollanda kadar yaygın değil.

Bu ülkelerde, pek çok ev geniş bir bitki koleksiyonuna sahiptir. Holllanda'da sokakta yürüdüğünüzde, bazı evlerde perde yerine ev bitkisi kullanıldığını görebilirsniz. ABD'nin pek çok yerinde, evlerde sepetlere asılmış bitkiler o kadar çoktur ki,henüz yaprağı bollaşmamış sepetler arasında ancak oturacak yer bulabilirsiniz."

Zevk ve para işi


Son yıllarda evlerimizde de çarşı pazarda da salon bitkileri çoğaldı. Geçende Tekzen Yapı Market'in Merter mağazasını dolaştım. O kadar çok çeşitli bitki, saksı, toprak, gübre, alet, edavat var ki şaşırmamak mümkün değil. Çiçek işi biraz para biraz da kültür ve keyif işidir.

Karnını zor doyuran insanın çiçek düşünecek hali olmaz. Çiçek, resim, tiyatro, müzik gibi güzellikler, insanın aklına ancak karnı doyduktan sonra gelir. Son yıllarda borç harçla da olsa kişi başına milli gelirimiz arttı. Bu refah artışı, Dr. Veliağagil'in de belirttiği gibi ülkemizde salon (ev içi) bitkisi ile uğraşanların çoğalmasına yol açtı.Apartman balkonlarımızın çoğunda hala çiçek yok ama olsun. Ben ümitliyim... Gün gelecek bizim de balkonlarımız çiçekle dolacak. Bakın, belediyelerimiz, site yöneticilerimiz son yıllarda ağaca, çiçeğe, çimene daha çok önem vermeye başladılar. Sıra balkonlara da gelecek umarım...

Işığa dikkat


Günümüzde salon bitkilerini başarılı bir şekilde yetiştirmek 15-20 yıl öncesine oranla daha kolay bir uğraş haline geldi.Son yıllarda üstün kaliteli pekçok çiçek ve bitki çeşidi rahatça bulunabiliyor. Bunlar hakkında bilgi edinmekte kolaylaştı. Ev içinde bitki ve çiçek yetiştirmek için bazı basit kurallara dikkat etmek gerekli. Öyle uzman bahçıvan olmaya gerek yok. akıl ve izan sahibi herkes, sağduyusuyla hareket ederek neyi nasıl yapacağını kestirebilir. İşte size bazı basit tavsiyeler..

Pencereleri küçük veya az ışık alan bir evde oturuyorsanız, çok fazla ışık ihtiyacı olmayan bitkiler almalısınız. Unutmayın bazı bitkiler suni ışıkla da yaşayabilir. viniz küçükse, çok yer kaplayan dallı, budaklı bitkilerden kaçının. Küçük diye aldığınız bir çiçek, hızla büyüyerek sizi zor durumda bırakabilir. Örneğin, yerini seven bir kauçuk, hızla büyüyerek tavana ulaşabilir. Böyle durumlarda ya budama ile bitkiyi küçülteceksiniz ya da mekanı büyük bir ahbabınıza hediye ederek ondan kurtulacaksınız.

Bir bilene danışın


Bazı bitkiler dikine büyür, bazıları ise sarkar. Bazıları kışın yapraklarını döker, bazıları ise her dem yeşildir. Bazıları çok çiçek açar, bazıları hiç çiçek açmaz. Bazıları çok güneş ister, bazıları gölge sever. Bazılarını sık sık sulamalısınız, bazılarını ise çok seyrek..Bütün bunları, bitkileri gözleyerek, okuyarak ve bir bilene danışarak öğrenebilirsiniz. Haydi! Tembel, tembel oturmayın, kalkın çiçeklerinizi sulayın. Eğer çiçeğiniz yoksa gidin çarşıdan satın alın veya çiçeği çok olan bir arkadaşınızdan isteyin.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 00:06
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
16 Ocak 2010       Mesaj #8
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

Salon bitkinizin bakımı


Salon bitkilerinin yerleştirirken dikkate alınması gereken üç nokta Işık Birçok bitki güneş ışığına doğrudan maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzeye bakan cam önü uygun bir yerdir.
Isı Büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri soğuğun girebileceği, cam kenarlarında ve perde arkalarında bırakmayın.
Nemlilik İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha kalın ve dolgun yapraklı bitkiler salon gibi daha kuru mekanları tercih ederler. Aşağıda nemi arttırmaya yarayacak bilgiler verilmiştir.

Uygulama


Birkaç bitkiyi gruplandırın. Bitkileri sığ bir kaba koyun ve üzerini çakılla kaplayın. Hergün ılık suyla bitkileri spreyleyin.

Bitkilerin rutin bakımı ve rutin bakım için aşağıdaki aletlere ihtiyacınız olacak:
Kap ve saksı tabağı Uzun ve dar uçlu sulama kabı, nemlendirme için sprey, sıvı gübre veya granül gübre yeşil bambu bitki destek çubuğu ve bitki bağı Bahçe makası yaprak parlatıcı sprey böcek ya da mantar öldürücü sprey ya da ilaç Sulama Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı 2-3 cm kadar toprağa sokarak anlayabilirsiniz.
Eğer kuru gelirse, ılık suyla sulayın. Yüzeyi kuru görünse bile dip tarafları nemli olabilir. Afrika menekşesi ve Siklamen gibi bitkileri üstten değil tabağına ılık su koyarak sulayın. Üstten sulama bitkilerin köklerinin çürümesine neden olur. Ancak saksıyı su dolu kapta uzun süre bırakmamanız fazla suyu bir süre sonra boşaltmanız gerekir Besleme Yeni dikilen bir bitki toprağında yaklaşık iki ay yetecek kadar besin deposu vardır. Yapraklı bitkiler çabuk büyüdükleri için bahar ve yaz aylarında beslenmelidir. Çiçekli bitkiler ise çiçeklenme mevsiminde ve öncesinde beslenmelidir. Ev bitkilerini sıvı besinler ile beslemek kolay ve pratiktir.

Dinlenme mevsimi


Tüm bitkilerin kış mevsiminde veya çiçeklenmeden hemen sonra bir dinlenme dönemine ihtiyaçları vardır. Onları daha serin bir yere taşıyın, besin vermeyin ve daha seyrek sulayın.

Yaprakları temizleme


Yaprakları ayda bir temizleyin. Musluk suyunuz sert suysa kireç birikimini önlemek için ılık su ya da yağmur suyu tercih edin. Büyük yapraklı bitkilerin sık sık ılık suyla spreylenmeleri gerekir.

Sert ve parlak yapraklı bitkiler
Örneğin: Kauçuk bitkisi Nemli bir bez ya da süngerle yaprakları temizleyin. Büyük bitkiler için olan parlatıcıları kullanabilirsiniz. Yaprak parlatıcılarını kesinlikle eğrelti otlarında, çok yapraklı ya da çiçekli bitkilerde kullanmayın.

Küçük yapraklı bitkiler Örneğin: Eğrelti otu ve hurma. Düzenli Su ile spreyleyin.
Tüylü Yapraklı bitkiler Örneğin: Begonya. Yumuşak fırça ile temizleyinEğer salon bitkinizin kökleri saksı dibinden çıkıyorsa veya toprak çabuk kuruyorsa , saksısını değiştirme zamanı geldi demektir.

Baharda saksı değişimi
Neye İhtiyacınız olacak: Değiştirdiğiniz saksıdan daha büyük bir saksı.
Değiştirme Şekli: Bitkiyi iyice sulayın. Yeni saksının içine ince bir kat gübreli toprak koyun. Eski saksıyı içine yerleştirin.Her iki saksının ağzı aynı düzeyde olmalı. Yeni saksı ile eski saksı arasındaki boşluğu toprakla doldurmaya devam edin.

Saksı kenarından 2 cm boşluk bırakmalısınız. Bitkiyi, eski saksısından, arkasına hafifçe vurarak çıkarın ve yeni saksıya yerleştirin. Üzerini biraz daha gübreli toprakla doldurup yeniden sulayın.

Üst tabaka toprağın değişmesi
Saksı yenilemeye gerek olmayan ya da saksı değişimi yapılamayacak kadar büyük olan bitkiler her bahar üst kısmını da toprak yenileme metoduyla bakıma alınabilir. Üstündeki 2-3 cm'lik toprağı köklerine zarar vermeden alın. Üzerine yeni gübreli toprak ekleyip sulayın.

Karşılaşabileceğiniz sorunlar
Çok az ışık alması: Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklarının arası fazla aralıktır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır.
Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.
Çok az sulanması : Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer. Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.
Çok soğuk ortamda olması : Çiçekler kısa ömürlüdür. yapraklar kıvrılır ve düşer. Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.
Az nemli ortamda olması : Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer. Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Daha önceki sayfalarda açıkladığımız nemliliği artırma metotlarını deneyin.
Az besin alması belirti : Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz.
Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.
Fazla ışıklı ortamda olması : Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur.
Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.
Fazla su verilmesi : Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür.
Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.
Fazla sıcak ortamda bulunması : Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür.
Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın. Fazla Nemli Ortamda Bulunması : Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf (botrytis) oluşur.
Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.
Fazla besin verilmesi Belirti: Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür. Çözüm: Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar çiçeği sulamayın.

Zararlılar ve tedavileri


Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir bir ortam yaratmalıyız. Hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak diğerlerinden hemen ayırmalısınız. İşte sık rastlanan salon bitkisi böcekleri ve tedavi şekilleri:

Beyaz sinekler


Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra da durulayın.

Yeşil Veya Siyah Sinekler


Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için beyaz sinekler için önerilen metodu kullanın.

Botrytis Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.

Mealy Bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. İspirtoya (metil alkole) batırılmış pamuklu bezle silin.

Kırmızı Örümcek Mite'ları Yaprakların alt yüzeyinde bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.

Kabuk böcekleri Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi duran küçük sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu su ile temizleyin ve durulayın.

Küf Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz pudra benzeri oluşumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin

Altın kurallar


Salon bitkilerini satın aldıktan sonra evinize götürürken soğuk rüzgardan ve keskin güneş ışığından korumaya özen göstermelisiniz. Bitkiyi hiç bir zaman hava akımında bırakmayın. Ateş ya da kalorifer yanına koymayın. Saksı değişiminde hiç bir zaman bahçe toprağı kullanmayın.

Çakıllı tepsi


Ev bitkilerinin çoğu doğada nemli ortamlarda yaşayan tropik bitkilerdir.Dolayısıyla ev şartlarında da ihtiyaçları olan nemi sağlamak gerekir.Aksi halde çabucak bozulur,dekoratif özelliklerini kaybederler.En kolay usul bir püskürteçle bitki yapraklarını düzenli olarak nemlendirmektir.Ancak bu bitkilerden bazıları yapraklarına su değmesinden hoşlanmazlar.(Afrika menekşesi,Dua çiçeği,Yaprak begonyası gibi..)

O halde ne yapmalı ?.. Gayet kolay: Saksı tabağı biraz geniş ve derin tutulur.Tabağın dibine küçük çakıl taşlarından 2-3 cm.lik bir tabaka serilir.Saksı bunun üzerine yerleştirilir.Tabakta saksının dibine değmeyecek şekilde daima su bulundurulur.Su sürekli buharlaşarak gerekli nemli ortamı sağlar. Ufak saksıların birkaç tanesini bir tepsiye de yerleştirebilirsiniz.Çakılları kendiniz toplayıp bedavaya getirebileceğiniz gibi,dekoratif amaçla satılan yapma çakılları da kullanabilirsiniz.

Salon bitkilerinde kış bakımı
Tabiatta neredeyse bütün bitkilerin bir dinlenme mevsimine ihtiyacı vardır. Genellikle bu dönem kış mevsimine denk gelir. Bitkilerin bir kısmı bunu net bir şekilde belli eder. Mesela soğanlı ve rizomlu bitkiler toprak üstü kısımlarını kurutur. Perenyal dediğimiz kalıcı otsu bitkilerde aynı şekilde davranır. Bir bölümü de yapraklarını kaybederek dinlenme dönemine geçerler.

Salon bitkilerinin büyük bir bölümünü meydana getiren herdem yeşil bitkilerde ise bu istek pek anlaşılmaz. Gelişimleri yavaşlayınca daha çok su ve besin verilerek hızlandırılmaya çalışılır. Bu da bitkide problemlere yol açar. Hatta kökleri çürüyerek ölebilir.

Ev ortamı sıcak bile olsa salon bitkileri kasım-mart ayları arasında çok az sulanmalı ve besin verilmemelidir. Bu dönemde biraz serin bir ortam tercih edilmekle beraber kaloriferle ısınan evlerde bu pek mümkün değildir. Çiçekler hiç olmazsa ısı kaynaklarından biraz uzaklaştırılır.

Kuru havadan etkilenmemeleri için yaprakları düzenli olarak nemlendirilir. Difenbahya,eğrelti türleri gibi sürekli nemli toprak isteyen bitkilere az ve sık su verilir. Diğerlerinde toprağın birkaç cm. kuruması beklenir. Bazı bitkilerde ise(özellikle kışın çiçek açanlar) dinlenme dönemi farklıdır. Açelya,yılbaşı,kalanşo, ve klivya gibi çiçekler yaz döneminde dinlenir.

Kışın çiçek açan bütün ev bitkileri çiçekli dönemlerinde bol sulanır ve düzenli besin verilir. Sıklamen, kaladyum ve amaryllis gibi soğanlılar toprak üstü bölümleri kuruyunca mevsimi gelinceye kadar sulanmaz.

Afrika menekşesi, cam güzeli gibi devamlı aktif bazı bitkiler dinlenme dönemine pek ihtiyaç duymazlar. Yine de bu bitkileri 1 ay kadar su ve besini azaltılarak dinlendirmek iyi netice verir. Bu dönem kış sonuna getirilir ve peşinden gerekiyorsa saksı değişimi yapılır.

Bütün salon bitkilerinde saksı değişimi aktif dönemlerinin hemen başında yapılmalıdır.( Genellikle ilkbaharda)
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 00:12
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
19 Ocak 2010       Mesaj #9
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

Hangi çiçek hangi odaya?


Ev dekorasyonunda çiçekleri kullanmak mekana ferahlık verir, renk katar. İyi ve akıllıca seçilmiş bitki türleri evin tüm bölümlerinde kullanılabilir.

Çiçekler ve salon bitkileri evinize karakter kazandırır. Tabii ki bir jungle'a çevirmemek koşuluyla. Her yerden çıkan ve tüm salonu saran bitki sapları hoşluk değil, boğulma hissi verir. Ama akıllıca bir dekorasyonla mutfak, banyo ve yatak odası dahil evin tüm bölümlerine çiçek açtırabilirsinzi.

Oturma odasına yeşil bitki


Özenle aranje edilmiş büyüklü küçüklü bitkiler, oturma odanızın havasını değiştirecektir. Seçeceğiniz çiçeğin rengi rengi koltuklarınki ile değil de halıyla aynı olursa daha uyumlu seçim yapmış olursunuz. Çiçeksiz yeşil bitkiler oturma odası için en uygun seçenektir.

Yatak odası için yapma çiçek


Uyuduğumuz ortamda çiçeklerin bulundurulması sağlık açısından doğru değil. Çünkü bitkiler çevreye gündüz oksijen verirken gece karbondioksit yayar. Ama mutlu sabahlar için iyi bir fikir oludğundan gerçeğine çok benzeyen yapma çiçekler yatak odasında bulundurulmalı. Burada zevk size ait: Ya yeşil bitkilerle veya odanızın rengine uygun rengarenk çiçeklerle yeni güne, keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz.

Koridorlara kuru çiçek


Evinizin girişi eğer aydınlıksa, yani güneş alan bir yerse canlı çiçeklerle süsleyin. Ama karanlık bir girişiniz varsa, ya loş ortamları seven yeşil bitkileri ya da gerçeğine çok benzeyen yapma çiçekleri kullanabilirsiniz. Misafirlerinizi çiçeklerle karşılamak güler yüz kadar etkileyici olacaktır. Koridorlarda da uygun yerlere veya duvarlara yerleştirilmiş çiçekler evinize canlı bir hava verecektir.

Mutfağa menekşe ve kaktüs


Ev kadınlarının zamanlarının büyük çoğunluğunu geçirdiği mutfak, mutlaka çiçeklerle renklendirilmelidir. Mufak için, küçük saksı çiçekleri özellikle sık çiçek alanlar tercih edilmeli. Mesela minik saksılarda rengarenk menekşeler. Bunları sapı kırıldığı halde atmaya kıyamadığınız bir fincanın veya eski bir porselen demliğin içinde sergilerseniz mutfağınıza sevimli bir hava da verebilirsiniz.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 09:01
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
31 Ocak 2010       Mesaj #10
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
Çiçeklerin bakımı... Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış ; genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır. Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.

Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vemek gerekir. Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır. Çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.

Çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir. Ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir. Bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.

Genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir. Bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir. Acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.

Benjamin bakımı
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir. Benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır. Size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır.

Ofisinizin veya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyde orada bırakınız 2-3 hafta içerisinde yaprakları tekrar yeşillenecektir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur. Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır. Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir. Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.

Orkide bakımı
Cam vazo içerisinde kendi saksısı vardır taşlar ve aksesuarları sunuş amaçlı hazırlanmıştır.
taşları boşaltınız saksını boş camın içerisine koyunuz.
Orkidenin yerini sık sık değiştirmeyiniz.
Bulunduğu yerde hava sirkulasyonu olmasın.
Hergün yarım çaybardağı suyu seramik kabın içine boşaltınız köklerinden suyu çekecektir.
Haftada bir camın içerisindeki suyu boşaltın taze su koyunuz.
Günde 2-3 saat güneş veya aydınlık görmeli.
Çiçeklerine kesinlikle su gelmemeli yeşil yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
Belirli bir zaman sonra çiçeklerini dökmeye başlayacaktır.
hepsini döktükten sonra kökten yukarı doğru çıktığınızda 2. boğumdan kesilmeli.
Aynı bakıma devam ediyorsunuz bakıma göre 2-4-6 ay içerisinde tekrar
kökten bir filiz vererek çiçeklenecektir.
Sıcaklık 16-18 derece arası olmalı, ortam nemli olmalı.


Kentya bakımı
Kentya yeşil yapraklı bir bitki olup çok kaliteli bir bitkidir. Bu bitki zaman içerisinde yapraklarının uçları az miktarda kuruyabilir. Nemli ortamı çok sevmektedir. Sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur. Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir. Saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır. Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir. Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.

Bonsai bakımı
Bonsai sulama
Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın. Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.

Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları. Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler. İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişze bitkinizi sulayın. Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kış bakımı
Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir.

Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın. Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir.

Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Ağaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın.

Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir. Kışın gübreleme yapmayınız. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.

ilkbahar bakımı
Yılın bu zamanı yeniden büyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır. Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün.

Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır.

Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençce daha sık kök budaması yapabilirsiniz.

Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır. İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız.

Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O zaman daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin.

Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hfata direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.

Yaz bakımı
Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır. Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.

Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın.

Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın.

Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaorak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın.

Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar.

Sonbahar bakımı
Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin. Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.

Lucky bamboo (şans bambusu) bakımı
Şans bambusu bakımı kolay ve dayanıklı bir bitkidir. Çubuk şeklinde kafasında burgulu olanları dışı renkli bir cam vazo da olmalıdır. Çünkü bambunun suyunu değiştirmemelisiniz. Hep üstüne ilave ederek bakımını yapınız suyun rengi biraz yeşil olacaktır.

Ama zaten bataklık bitkisidir. Onun bu ortam çok hoşuna gidecektir. 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirisiniz. Güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitkidir. Diğer piramit ve değişik dekordaki bambularıda suyunu hep üstüne ilave ederek sulayınız dışındaki süngerden suyunu çekecektir.
Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 18:15

Benzer Konular

22 Ağustos 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
7 Mayıs 2019 / MaRCeLLCaT X-Sözlük