Arama

Volumetrik Analiz

Güncelleme: 11 Aralık 2012 Gösterim: 4.279 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Volumetri (Titrasyon)
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tepkimeye giren maddelerin hacimlerinin ölçümüne dayalı nicel kimyasal analiz yöntemlerinin toplu adı.

Bilinmeyen ve bulunması istenen madde miktarı, bu maddeyle tepkimeye sokulan ve derişimi belli bir başka maddenin hacminden hareketle saptanır. Sıvı ya da gazların miktarları bu yöntemle belirlenebilir. Kullanılan başlıca araçlar büret (derecelenmiş cam tüp), pipet (derecelenmiş ince cam tüp) ve yine dereceli bir cam kap olan beherdir. Kimi kimyasal tepkimelerde açığa çıkan gazın, bir bürette toplanıp hacminin ölçülmesiyle de ilgili madde miktarı hesaplanabilir. Volumetrik analizde kullanılan başlıca teknik, titrasyondur.


Geri Titrasyon

Analit ile reaksiyona girmek üzere ilave edilen bir titrantın stokiyonetrik olarak fazlası için gerekli ikinci titranı miktarının bulunması işlemidir.

Tanım

Konsantrasyonu (derişimi) bilinen bir çözeltinin titrasyon reaksiyonunun (tepkimesinin) tamamlanabilmesi için gerekli hacminin ölçülmesi esasına dayalı kantitatif (nicel) kimyasal analiz yöntemi.

Yöntem hacimsel (hacim=volume) olduğundan volumetri adını alır. Ayrıca titrasyona dayalı olduğu için titrimetri olarak da adlandırılır.

Miktarı belirlenecek madde çözeltisi genel olarak bir erlenmayer içine, derişimi bilinen çözelti ise bürete konur. Bir indikatör eşliğinde çözeltiler tepkimeye sokulur. Bu işleme titre etmek (titrasyon) denir.

Volumetrik analiz, kullanım alanı en yaygın kantitatif analiz yöntemidir. Birbirleriyle tepkimeye giren maddelerin eşdeğer gram sayılarının eşitliği esasına dayanır. Eşdeğer gram; bir maddenin 1 mol elektron alabilen veya verebilen miktarıdır.

Volumetrik analizler, titrasyon sırasında meydana gelen reaksiyon türüne göre 4 temel gruba ayrılır:

  • 1. Nötralizasyon titrasyonları
      • 1. Asidimetri
      • 2. Alkalimetri
  • 2. Redoks titrasyonları
    • 1. Oksidimetri (Yükseltgeme)
      • 1. Manganometri
      • 2. Bromometri
      • 3. Serimetri
      • 4. İyodometri
      • 5. Kromometri
      • 6. İyodat ile yükseltgeme
    • 2. Redüktimetri (İndirgeme)
      • 1. Titanometri
      • 2. İyodometri
      • 3. Hipovanadat ile indirgeme
      • 4. Krom II ile indirgeme
  • 3. Çöktürme titrasyonları
  • 4. Kompleksometri

Yöntem

Konsantrasyonu bilinen çözeltiye standart çözelti denir. Bürete doldurulan standart çözelti, analizi yapılacak çözeltiye damla damla ilave edilir. Bu sırada analiz çözeltisinin bulunduğu erlen çalkalanarak karışma sağlanır.

İşlem başlamadan önce ve reaksiyon tamamlandığında büretteki standart çözeltinin hacmi okunur. İkisi arasındaki fark sarfiyat olarak alınır. Cam ve su molekülleri arasındaki çekim kuvveti nedeniyle büretteki çözeltinin yüzeyi küreseldir. Renksiz çözeltilerde küresel yüzeyin en alt noktasındaki teğet esas alınarak hacim okuması yapılır. Renkli çözeltilerde ise en üst kesit dikkate alınır.

Sarfedilen çözeltinin hacmini ölçmede sıvılar için temel hacim ölçü birimi olan litre veya bunun askatları (genellikle mililitre) kullanılır.

Bir reaksiyonun volumetrik analizde kullanılabilmesi için;

* reaksiyon tek ve basit bir denklemle ifade edilebilmelidir;
* reaksiyon yeterince hızlı olmalıdır;
* eşdeğer nokta (ekivalan nokta) olarak adlandırılan reaksiyonun tamamlandığı noktada, gözlenebilir fiziksel veya kimyasal bir değişme meydana gelmelidir, eğer bu gerçekleşmezse, eşdeğer noktada gözlenebilir değişim gösteren ve indikatör denilen maddeler kullanılabilmelidir;
* eşdeğer noktada dengede kalan madde miktarı en çok başlangıçtakinin 1/1000'i kadar olmalıdır.

Titrasyon sırasında hataları azaltmak için uygun seyreltiklikte standart çözeltiler kullanılmalıdır. Titre edilen madde miktarına bağlı olarak genellikle 1 N; 0,1 N; 0,01 N v.b. çözeltiler kullanılır.

Titrasyon sonunda yapılacak hesaplamaları kolaylaştırmak için özellikle rutin analizlerde konvensiyonel çözeltiler kullanılır. Konvensiyonel çözeltinin (standart çözelti) 1 mL'si titre edilen maddenin 1 mg'ına karşılık olacak şekilde ayarlanır. Böylece titrasyonda büretten okunan mL (mililitre) cinsinden sarfiyat, doğrudan doğruya tayin edilen maddenin mg (miligram) olarak miktarını verir.

0,1 N; 0,01 N v.b. olacak şekilde hazırlanan standart çözeltiler, safsızlık, tartım hatası v.b. nedenlerle genellikle tam istenen konsantrasyonda hazırlanamaz. Ya daha derişik, ya da daha seyreltik çözeltiler elde edilir. Bu nedenle saf bir maddenin hassas olarak tartılan miktarları, hazırlanan çözelti ile titre edilerek gerçek normalite hesaplanır. Analiz sonucunun hesaplanmasında bu normalite kullanılabileceği gibi, buna en yakın basit rakam normalite olarak alınıp ayrıca bir düzeltme faktörü ile çarpılır. Bu düzeltme faktörüne volumetrik faktör denir.

Sonucun Hesaplanması

Volumetrik analizde titre edilen maddeye eşdeğer miktar standart çözeltinin içerdiği madde reaksiyona girdiğinde işlem tamamlanır.

Standart çözeltinin gerçek normalitesi N, titrasyonda tüketilen standart çözelti hacmi S(mL) ise, analizi yapılan madde miktarı; SxN mili eşdeğer gramdır.

Eğer gerçek normalite yerine basit rakamla ifade edilen standart çözeltinin hazırlanmasında tasarlanan normalite kullanılacaksa ve düzeltme faktörü de F ise, madde miktarı; SxNxF mili eşdeğer gramdır.

Madde kütlesi ise, mili eşdeğer gram cinsinden madde miktarının, tayin edilen maddenin eşdeğer tartısı (E ) ile çarpılarak bulunur. Buna göre; m=SxNxFxE miligram veya m=SxNxFxE/1000 gram şeklinde madde miktarı hesaplanır.




"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Titrasyon
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Volumetrik analizde kullanılan yaygın bir yöntem. Bu yöntemde, bir reaktifin standart çözeltisi, miktarı tayin edilecek olan bir başka çözeltiye azar azar damlatılır. Tepkimenin bitim noktası, yani standart reaktiften bir eşdeğer miktar kadar ilave edilmiş olunan nokta, bir endikatör aracılığıyla gözlenir. Tepkimenin bitim noktası, standart reaktif eklendiği sürece meydana gelen renk, direnç, elektrik akımı, potansiyel farkı gibi bir değişimin keskin bir değer almasıyla da anlaşılabilir. Bu noktaya ulaşıldığında damlatma işlemine son verilip büret üzerinden kaç cc (santimetre küp) reaktif damlatıldığı okunur ve derişim formüllerinden, ilgili çözeltinin içindeki madde miktarı hesaplanır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Mart 2009 / ThinkerBeLL Matematik
27 Mart 2009 / ThinkerBeLL Ekonomi
9 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Biyoloji