Arama

UNESCO - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu

Güncelleme: 13 Mayıs 2018 Gösterim: 16.045 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

UNESCO

Ad:  unesko.JPG
Gösterim: 260
Boyut:  29.8 KB

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
Sponsorlu Bağlantılar
BM’ye bağlı uzmanlık kuruluşu. Eğitim, bilim ve kültür alanında uluslararası işbirliğini gerçekleştirerek dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla 1946’da kurulmuştur. UNESCO’nun etkinlikleri ağırlıklı olarak, tek tek ülkelerin bu doğrultudaki çalışmalarını kolaylaştırmaya yöneliktir.

Aralık 1962’de UNESCO Genel Konferansında alman bir kararla, eğitim planlaması konusunda ileri düzeyde eğitim ve araştırmalar için dünya çapında bir merkez işlevini görmek üzere Uluslararası Eğitim Planlaması Enstitüsü kurulmuştur. Yönetsel açıdan UNESCO’ya bağlı olan bu kurumun izleyeceği politika ve programlan, kendi Yürütme Kurulu belirler. Bu arada 1925’te bir uluslararası eğitim araştırmaları merkezi olarak kurulmuş olan Uluslararası Eğitim Bürosu da Ocak 1969’da UNESCO bünyesine alınmıştır.

Temel ilgi alanı eğitim olan UNESCO, okuma yazma programlannın yanı sıra ilköğretimi evrenselleştirmeyi amaçlamakta, öğretim ve eğitim planlamacıları yetiştirmeye önem vermektedir. Doğa bilimleri konusunda yürütülen geniş kapsamlı programlar arasında “İnsan ve Biyosfer”, “Üluslararası Hidroloji”, “Uluslararası Jeoloji Bağlantısı” ve “Hükümetlerarası Okyanusbilim Komisyonu” gibi projeler sayılabilir. UNESCO, toplum bilimleri alanında ise savaşa yol açan gerilimler, ırkçılık, gelişmenin sosyo ekonomik öğeleri ve insan-çevre ilişkileri gibi konularda yapılan incelemeleri desteklemiştir. Örgütün kültürel alandaki katkıları arasında sanatsal yaratıcılık, kültürlerin gelişimi ve dünya kültür kaynaklarının korunması alanındaki projelerin yanı sıra, kültürel kimlik ve sözlü geleneklerin korumaya alınması da bulunmaktadır.

UNESCO, adında iletişim konularının yer almamasına karşın, bu alanda da önemli çabalar göstermiş ve uluslararası iletişimi, azgelişmiş ülkelerin sorun ve gereksinmelerini daha fazla dikkate alan, daha nesnel ve dengeli bir hale getirecek bir “Yeni Enformasyon Düzeni” için girişimlerde bulunmuştur. UNESCO’nun Mısır ve Sudan’daki Nübye tapınaklarını 20 yıllık (1960-80) bir çaba sonunda tümüyle başka yerlere taşıyarak Assuan Baraj Gölü altında kalmaktan kurtarması, örgütün en çok yankı uyandıran çalışmaları arasındadır.

1960’larda ve 70’lerde azgelişmiş ülkelerin gereksinmelerine ve sorunlarına giderek daha çok ilgi gösterilmesi sonucu, UNESCO’ nun düzenli program fonları daha çok eğitsel ve bilimsel gelişme projeleri için kullanılmaya başladı. 1980’lerde ÛNESCO, kültürel ve öteki sorunlara yaklaşımında Doğu blokunun etkisi altında ve siyasal kaygılarla hareket ettiği ve bütçesinin sürekli büyüdüğü gerekçesiyle, özellikle ABD’nin giderek sertleşen eleştirilerine hedef oldu. 31 Aralık 1984’te ABD, tam bir yıl sonra da İngiltere bu gerekçelerle UNESCO’dan çekildiklerini açıkladılar. ABD 1990’da UNESCO’ya yeniden üye olmayacağını açıkladı.

UNESCO’nun örgüt yapısı iki yılda bir toplanan Genel Konferans, 45 üyeli Yürütme Kurulu ve bir Sekreterlik’ten oluşur. Genel Konferans’ın seçtiği 50 üyeli Yönetim Kurulu yılda en az üç kez toplanır ve Genel Konferans’ta kabul edilen programın uygulanmasını sağlar. UNESCO’nun sürekli merkezi Paris’tedir.

BAKINIZ
Dünya Miras Listesi
Dünya Miras Listesinde Türkiye
Tehlike Altındaki Dünya Mirası Alanlarının Listesi
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2018 02:52
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
UNESCO - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

UNESCO kelimesi, İngilizce United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Dilimizde "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu" biçiminde karşılanmıştır.


UNESCO Birleşmiş Milletler'in bir özel kurumu olarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, 1946 yılında kurulmuştur. Bu Kurumun Yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra'da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmişti. Türkiye, bu Yasayı imzalayan ilk yirmi devlet arasında onuncudur. UNESCO Sözleşmesi, ülkemizde 20 Mayıs 1946 tarihli ve 4895 sayılı kanunla onanmıştır.

UNESCO bütçesi, üye devletlerin iki yılda bir bu Kuruma ödedikleri aidat ile sağlanır. Bu bütçe dışında, Birleşmiş Milletler Özel Fonu'ndan, teknik yardım programından olmak üzere, önemli para kaynakları temin edilir. Bu kaynaklar, iki yıllık UNESCO bütçesi tutarına yakındır.
UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını, kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlarla gerçekleştirmeye çalışır.

Merkezi Paris'te bulunan UNESCO'nun iç yapısı bakımından üç organı vardır:
  • Genel Konferans (Genel Kurul)
  • Yürütme Konseyi (Yönetim Kurulu)
  • Sekreterlik
Genel Konferans
Üye devletlerin temsilcilerinden oluşur. 1946-1953 yılları arasında Genel Konferans halinde her yıl toplanmış, 1954 yılından beri de iki yılda bir toplanmaktadır. Bugüne kadar 33 Genel Konferans toplanmıştır. Genel Konferans, Kurum'un en yetkili organıdır. Yürütme Konseyi üyelerini ve Genel Direktörü seçer, UNESCO'nun çalışma programlarını kabul eder, bütçesini belirler.

Yürütme Konseyi
Genel Konferansa katılan ve hükümetlerince aday gösterilen temsilciler arasından dört yıl için seçilen 58 üyeden oluşur.
UNESCO Yürütme Konseyine 1946-1949 yılları arasından ülkemiz adına Reşat Nuri GÜNTEKİN; 1949-1951'de Ahmet Kutsi TECER; 1958-1966 yılları arasında Prof. Dr. Bedrettin TUNCEL seçilmişlerdir. Prof. Tuncel, 1964 yılı sonunda UNESCO Yürütme Konseyi Başkan Vekili olmuş, 1966 yılı sonunda UNESCO'nun XX. yıldönümünde, iki yıl için (1966-1968) UNESCO Genel Konferansı Başkanı seçilmiştir. 1978-1983 yılları arasında Yürütme Konseyinde ülkemiz Prof. Dr. Erdal İNÖNÜ ve Prof. Talat HALMAN tarafından temsil edilmiştir. Bu dönem de de Prof. Dr. Orhan GÜVENEN bu görevi yürütmektedir.

Sekreterlik
UNESCO Sekreterliği, Genel Konferansça altı yıl için seçilen bir Genel Direktörün yönetimi altında çalışır. Eğitim, bilim, kültür ve iletişim bölümlerine ayrılmıştır. Sekreterliğin başlıca görevi, iki yıllık UNESCO programlarının uygulanması için gerekli bütün teknik çalışmaları yapmak, tedbirleri almaktır.
İlk Genel Direktör, Julian Huxley (1946-1948, İngiltere) olup kendisini Jaima Torres Bodes (1948-1952, Meksika); John Taylor (1952-1952, A.B.D.); Luther Evans (1953-1958, A.B.D.); Vittorino Veronese (1958-1961, İtalya); Rene Maheu (1962-1974, Fransa); Amadou Mahtar M'Bow (Senegal, 1974 yılında ilk kez ve 1980 yılında ikinci kez seçilmiştir); Federico Mayor (İspanya, 1987 yılında bu göreve getirilmiş ve 1993'te tekrar seçilmiştir); şimdiki Genel Direktör Koichiro Matsuura (Japonya) dır.
UNESCO'ya üye devletlerin sayısı 191'dir.

UNESCO'nun faaliyetleri başlıca şunlardır:
a - Eğitim: Cehaleti ortadan kaldırmak ve eğitim sistemini geliştirmek
b - Tabiî bilimler: Bilim adamları arasında dünya barış ve güvenliğini esas tutacak bir işbirliğini kurmak
c - Sosyal bilimler: Psikolojik ve sosyolojik meselelerin çözümü için hız verici şartları hazırlamak; ırk ve din farkları anlaşmazlıklarını ortadan kaldırmak
d - Kültür çalışmaları: Memleketler arasında çeşitli kültür kollarını geliştirmek
e - Şahıslar mübadelesi: Dostluk ve kültürel yaklaşma için geziler, konferanslar tertip etmek
f - Propaganda ve yayım: Kitlelerin UNESCO faaliyetlerinden haber alma imkânlarını geliştirmek için faydalı yayınlarda bulunmak
g - Tesisler: Okul, kütüphane gibi faydalı tesisler kurmak
h - Teknik yardım: Teknik ve kültür alanında kampanya açmak, öğretmenler sağlamak, bilim araştırmalarına imkân vermek

Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2018 02:54
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Ağustos 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UNESCO
Birleşmiş Milletler Örgütü'ne bağlı özel kuruluş. Kuruluşun adı "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü" anlamına gelen "United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

1946 yılında kuruldu. Merkezi Paris'tedir. UNESCO'nun amacı eğitim, bilim ve bilgi alışverişi alanlarında uluslararası işbirliğini, tüm insanların bilgi ve kültürlerinin artmasını, insan haklarının güçlenmesini sağlamaktır. Çalışmaları Asya, Afrika ve Lâtin Amerika ülkelerine temel eğitim malzemeleri sağlamaktan, önemli metinlerin çevirisine kadar çok geniş bir alana yayılmıştır.

En önemli katkısı, az gelişmiş ülkelerde eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusundadır. 124 üyesi bulunan UNESCO'nun organları genel kurul, yürütme konseyi ve sekreterliktir. Genel kurul, yılda bir kez bütün üyelerin katılmasıyla toplanır. Yürütme konseyinin 34 üyesi vardır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2018 02:54
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

22 Ekim 2016 / virtuecat Sosyoloji
19 Kasım 2009 / ThinkerBeLL Sosyoloji
25 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
12 Mayıs 2009 / nofearbrave Cevaplanmış