Arama

Değişken

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 2.143 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Değişken, bilgisayar ve matematik biliminde, sembolik bir ifade veya bir niceliği (miktarı) ifade etmek için kullanılan semboldür. Matematikte, değişken, sık sık bilinmeyen bir niceliğin (potansiyel değişiminin) tanımlanması için; bilgisayar biliminde ise, niceliğin depolanabileceği bir yer, alan ifade eder. Değişkenler, sıklıkla bilinen ve sabit olan değerlerle mukayase edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Terim fizik ve mühendislik biliminde de benzer bir anlama sahiptir. Bir sistemin işletilmesi esnasında, bir deneyin gidişatı doğrultusunda, değişebilir olan değerlerin niceliğini ifade eder. Değişkenler genel olarak, parametrelerden farklıdır, bununla beraber bir bağlamdaki değişken, bir diğeri için parametre olabilir.

İstatistik uygulamalarında, değişken, kendi arasındaki veya zamanla değişimi beklenen, ölçülebilir bir faktör, karakteristik veya birey, bir şey veya bir sistemin özelliğini ifade eder.

Genel kullanım
Değişkenler yazıda cümleler içinde kullanılır. Örneğin, formül içinde: x + 1 = 5, x burada "bilinmeyen" sayıyı ifade eden bir değişkendir. Değişkenler sıklıkla Romen alfabesi rakamları ile ifade edilirler, fakat bunun yanında diğer alfabelere ait rakam ve sembollerle de ifade edilir. (Örn: Yunan alfabesi)

Bunun yanı sıra, değişkenler bazı alanlarda (matematik, dilbilimi vb.) "boşluk doldurma" şeklinde de kullanılabilmektedir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Matematikte Değişken
Sponsorlu Bağlantılar

Bir kümedeki tüm değerleri alabilen nicelik.

Küme sonlu elemanlı ya da bir aralık olabilir. Bir fonksiyonun değişkeni, tanım bölgesindeki tüm değerleri alabilir y=f(x) gibi bir fonksiyon için x bağımlı, y bağımsız değişkendir. Örneğin gerçel sayılardan gerçel sayılara (simgesi R) tanımlanmış y=1/x fonksiyonunda x bağımsız değişkeni, sıfırdan farklı tüm gerçel sayı değerlerini alabilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

30 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
6 Şubat 2010 / Daisy-BT X-Sözlük
23 Haziran 2010 / The Unique Matematik