Arama

Bakır Nefesli Çalgılar - Trombon

Güncelleme: 3 Ocak 2013 Gösterim: 6.785 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Trombon Ailesi
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Fincan biçimli bir ağızlığa dayanan dudakların titreşmesiyle ses çıkarmaktadır. Boru uzunluğunu değiştiren ve "kulis" adı verilen bir sürgüsü vardır. Bu sürgü trombonun farklı notalarda ses çıkarabilmesini sağlar. İlk olarak 15. yüzyılda kullanılmıştır.
Piston Trombon denilen, kulis yerine trompet gibi 3 adet pistonu olan bir türü daha vardır, ses sınırları kulis trombon ile aynı ve sesinin rengi kulis trombondan biraz farklıdır.
Aynı zamanda bir çok okul orkestrasında da kullanılmaktadır.
posaune

Trombon bakır üfleme­li bir çalgıdır. Güçlü bir sesi vardır. Bu yüzden orkestralarda bir müzik parçasının yüksek ve güçlü tondaki bölümleri için kulla­nılır. Aynı zamanda, "pedal notalar" olarak bilinen kalın notalara inebildiği için, trompet ve kornoyla birlikte kullanıldığında müzikte armoniyi tamamlar. Trombon, uca doğru genişleyerek kalak biçiminde açılan bir borudan oluşur. Biçimi trompete benze­mekle birlikte trombonda piston yerine hare­ketli bir akort sürgüsü vardır. Sürgü çekilip itildiğinde altı yarım tondan (yarım ses) oluşan ses dizisi elde edilir. Gövdeye bağlı iç içe geçmiş paralel borular hareket ettirilerek sürgünün yeri de­ğiştirildiğinde gövdenin boyu uzayıp kısalır. Bu düzenek aynı zamanda gövdenin içindeki hava sütununun hacmini de değiştirdiğinden farklı ses tonları elde edilir. Sürgünün farklı tonlarda ses veren yedi değişik pozisyonu vardır. Sürgü herhangi bir pozisyondayken tromboncu dudaklarını gevşetip sıkarak kor­noda olduğu gibi doğal armonikleri (kısmi sesler) elde eder.
Trombon 15. yüzyılda, trompete uygulanan bazı değişiklikler sonucu ortaya çıktı. 1700'lere kadar Eski Fransızca'da "çek-it" anlamına gelen saqueboute adıyla anıldı. Za­manla geliştirilerek bugünkü yapısına ka­vuştu.
Trombonun çeşitli biçimleri vardır. Günü­müz orkestralarında genellikle tenor trombon ve daha büyük boyutlu bas trombon kullanı­lir. Büyük besteci Wolfgang Amadeus Mo­zart'ın Requiem'i, Franz Schubert'in Do Ma­jör Dokuzuncu Senfonisi (Büyük Senfoni) ve Igor Stravinski'nin Petruşka balesi trombo­nun önem taşıdığı besteler arasındadır. Trom­bon ayrıca, askeri bandolarda, yaygın biçim­de caz ve dans orkestralarında, genellikle yu­muşak melodilerin çalınmasında kullanılır.
Piston trombon
pistontrombon

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TROMBON
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Pirinçten nefesli bir çalgı. Sürgülü ve pistonlu olmak üzere iki çeşiti vardır. U şeklinde iç içe geçmiş iki borudan birinin geri itilip çekilmesiyle çalınır. Trombon genellikle senfonik orkestralarda ve klasik müzik topluluklarınca kullanılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

4 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat
1 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Sanat
22 Eylül 2008 / asla_asla_deme Sanat
3 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Sanat
14 Ağustos 2011 / Daisy-BT Sanat