Arama

Gecikmeli Etki

Güncelleme: 15 Eylül 2008 Gösterim: 1.410 Cevap: 0
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #1
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Gecikmeli Etki

Sponsorlu Bağlantılar
Gecikmeli etki, psikolojik olguların zaman içinde özel bir seyir türünü ifade etmektedir. Örneğin çeşitli psiko-fizyolojik değişkenlerin etkisiyle dikkat düzeyi veya motivasyon düzeyi gibi değişkenler, genellikle zaman içinde gittikçe azalan bir seyir izlerken bazı olgular bunun tersine bir seyir izlemekte, yani önceleri etkisiz görünen bir değişkenin etkisi, belirli bir uyuma süresi ardından daha sonra ortaya çıkmaktadır.

Bunun en bilinen örneklerinden birisi ikna edici mesajların (genelde etkisi zamanla azalmakla birlikte), bazen, bir süre sonra tutum değişimine yol açtığının gözlenmesidir (Pratkanis, Greenwald ve ark. 1988).

Gecikmeli etki olgusu, alınan mesajın aksi yönde bir karşı etkinin (örneğin vericinin manipülasyon niyeti taşıdığının söylenmesi) verilmesi, ancak bu karşı mesaj zamanla unutulurken, ilk mesaj öğelerinin hatırlanmasına bağlanarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bir başka deyişle birbirine karşıt iki mesajın unutulma hızlarındaki farklılık, gecikmeli etkiye yol açmaktadır.



Benzer Konular

18 Kasım 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
24 Kasım 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Şubat 2010 / Daisy-BT X-Sözlük
4 Ağustos 2011 / Miriel Taslak Konular
6 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Kimya