Arama

Kakule ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 18 Kasım 2012 Gösterim: 14.133 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
26 Haziran 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Kakule nedir yararları nelerdir

Sponsorlu Bağlantılar
Orjinal Adı
Elettaria carâamomum

Diğer Adları
Hemame

Bilgi
Zencefilgiller familyasındandır.

Anayurdu bilinmeyen, ancak Güney Hindistan ile Asya'nın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetişen, çokyıllık duyarlı otsu bitkidir, iklim uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen kakule, 3- 5 m . boylanabilir.

Mızrak biçimli iri yapraklarının üzeri koyu yeşil olup yaprakların altı daha açık yeşil ve ipeksi görünüşlüdür. Bitkinin sarı renkli küçük çiçekleri, ilkbaharın ortasından yaz başına kadar açar. Daha sonra bu çiçekler, içinde bitkinin koyu kırmızı-kahverengi tohumlarını taşıyan 1- 2 cm . uzunlukta, üzeri boydan boya çizgili, soluk yeşil ya da kirli beyaz renkli ve üç hücreli tohum zarfı şeklindeki meyvelere dönüşür. Bu hücrelerde 5-7 tane tohum yer alır. Tohumlar hoş kokulu ve baharlıdır. Kakule bitkisi yüksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen gölgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak toprağı sever. Döktüğü tohumlarla çoğalır ya da köklerinin bölünmesiyle çoğaltılır.

Kakule tohumları % 4'e varan oranda uçucu yağ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri içerir. Bu tohumlar hoş kokuları nedeniyle, öğütülmeden aynen ya da öğütülüp toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, bisküvi, turşu, likör ve şaraplara katılır. Yakındoğu ülkelerinde kahveye eklenip "kakule kahvesi" yapılarak içilir. Tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılır.




Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Çin'de her derde devaymış gibi sıkça kullanılan kakule tohumlarının sağlığa yararlı tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• İştahı artırır.


• Midevidir. Sindirim sistemini uyarır. Sindirim işlemini kolaylaştırır.


• Dispepsi (sindirim yetersizliği) nedeniyle oluşan mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Aynı nedenle oluşan karın ağrısını da geçirir.



• Baş ağrısını geçirir.


• Tükürük akışını hızlandırır.

Bu etkileri sağlamak üzere piyasada satılan kakule tohumları alınır, 1 bardak kaynar suya o anda ezilen 1 tatlı kaşığı dolusu kakule tohumu konur. 10-15 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde üç kez birer bardak içilir. Eğer iştah açıcı ya da gaz söktürücü etkisinden yararlanılacaksa, bu infüzyon yemeklerden yarım saat önce alınmalıdır.

• Kakule tohumları ayrıca nefesin kötü kokusunu da temizler. Bunun için bir-iki kakule tohumu ağza alınıp çiğnenir.

biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
16 Şubat 2012       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Kakule; son günlerde kuvvet vermeye destek olarak da önerilmesi çok yaygın bir bitki..
Sponsorlu Bağlantılar
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kakule
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Tohumu baharat olarak kullanılan, zencefilgillerden bir bitki (Elettaria cardamomum). Hindistan, Seylan ve Endonezya'da yetişir. Meyvesinin ve tohumunun kokusu, karabiberinkine benzer. Sevilen ve aranan bir baharattır. Ayrıca ilâç ve parfüm yapımında da kullanılır. Meyveleri kapsül biçimindedir. İçinde birbirine yapışık duran siyah tohumlar bulunur. Tohumları, içindeki uçucu yağlardan ötürü iştah açıcıdır. Eskiden hekimlikte çok kullanılır ve halk arasında ağız kokularını gidermek için çiğnenirdi.
In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
18 Kasım 2012       Mesaj #4
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Kakule Bitkisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alem: Plantae(Bitkiler) (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida (Bir çenekliler)
Takım: Zingiberales
Familya: Zingiberaceae
Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır.
Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabânî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.
Kullanıldığı yerler [değiştir]
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Ayrıca iştah açıcı, midevî ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, ingilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.

Benzer Konular

10 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam