Arama

Albert Speer

Güncelleme: 21 Şubat 2013 Gösterim: 4.172 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Albert Speer (1905 - 1981)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Albert Speer Nürnberg mahkemeleri sırasında
Ad:  Albert_Speer.JPG
Gösterim: 381
Boyut:  46.4 KB
Albert Speer (tam ismi Berthold Konrad Hermann Albert Speer; 19 Mart 1905, Mannheim, Almanya – 1 Eylül 1981, Londra, İngiltere), Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı boyunca Alman Silahlanma Bakanı. Modern görüşlere sahip başarılı bir mimar, Nazi partisine ilk katılanlardan, Hitler'in yakın dostu. Savaştan sonra Nazi yönetiminin bizzat içinde yeralmış biri olarak kaleme aldığı iki otobiyografik eseri, Üçüncü Reich'ın işleyişini açığa çıkaran önemli bir eserdir.
1943'de silahlanma ve üretim işlerini devraldı. 1944'te, Almanya müttefik bombardımanı altındayken silah üretimini iki katına çıkartmak gibi zor bir işi gerçekleştirdi. Savaş sonunda yargılanarak 20 yıl hapse mahkum edildi. 1981 yılında Londra'da doğal sebeplerden öldü.

Erken yılları
Speer Varlıklı bir orta sınıf bir ailede, Mannheim şehrinde doğdu. Albert Friedrich Speer ve Luise çiftinin üç oğlundan ikincisiydi. 1918 yılında, ailesi yazlık evi olan Heidelberg'de Schloss-Wolfsbrunnenweg'a kalıcı olarak taşındı. Speer, kayak ve dağcılık gibi sporlar yaptı. Heidelberg okulunda ki Almanya'da alışılmadık olan Ragbi futboluna katılımcı oldu. Kendisi bir matematikçi olmak istiyordu ama babası Speer'i eğer bu işi seçtiyse "para olmadan hayatını sürdüremeyeceğini, bir pozisyonu olmayan ve bu yüzden bir geleceği olmayan bir meslek olduğunu" söyledi. Bunun yerine Speer, babası ve dedesinin izlerini takip ederek mimarlık okudu.
1923'deki hiperenflasyon krizi sırasında ailesinin geliri sınırlıydı. Speer, çok beğenilen Karlsruhe Üniversitesi'nde mimarlık çalışmalarına başladı. 1924 yılında kriz bittiğinde "çok daha saygın" olan Münih Teknik Üniversitesi'ne gitti. 1925 yılında bu kez Berlin Teknik Üniversitesine transfer olarak Heinrich Tessenow'un altında okudu. 1927 yılında sınavları geçtikten sonra Tessenow'un asistanı oldu. Münih ve Berlin'de eğitime devam eden Speer, sonuçta Tessenow'un altında çalışmış, Rudolf Wolters ile 50 yıla yayılan yakın bir dostluğa başlamıştı. 1928'de Berlin-Charlottenburg Teknik Üniversitesi'nde asistan oldu.
1931'de Nazi Partisi'ne (üye no: 474481) ve SA'ya girdi. Adolf Hitler'in temsilcisinin kurmayında bölüm başkanı, aynı zamanda büyük toplantıların teknik ve sanatsal donatımdan sorumlu alt bölüm başkanı oldu.
Paul Troost, 21 Ocak 1934 tarihinde vefat ettiğinde, Speer etkili Nazi Partisi'nin baş mimarı olarak onun yerini aldı. Yine bu tarihte Nürnberg'teki Parti kongresi arazisinin inşaası'nda, 1936'da Berlin'in yeniden biçimlendirilmesiyle görevlendirildi. 1937'de profesör oldu. Berlin'in genel yapı işleri müfettişi, 1938-1939 yıllarında yeni şansölyelik binası'nın inşaat şefi oldu.

II. Dünya Savaşı'nda
Albert Speer 1939'dan 1942'ye kadar Speer'in Yapı İşleri Kurmayı şefi, 9 Şubat 1942'den itibaren Reich Silahlanma ve Mühimmat Bakanı oldu. Todt Örgütü'nün şefi, Yol, Su ve Elektrik Genel Müfettişi, NSDAP Teknik Ana Dairesi Başkanı oldu. 2 Eylül 1943'de silahlanma ve üretim işlerini devralarak Reich Silahlanma ve Savaş Üretimi Bakanı görevine getirildi. 1944'te, Nazi Almanyası müttefik bombardımanı altındayken silah üretimini iki katına çıkartmak gibi zor bir işi gerçekleştirdi.
Speer 22 Nisan 1945 tarihinde Führerbunker'i ziyaret etti. Hitler, sakin ve biraz da şaşırmış görünüyordu. Speer, Hitler'in 19 Mart 1945 tarihinde emrettiği çorak toprak politikası nı sabote ettiğini itiraf etti ancak daha sonra Hitler'in gözlerinden yaşlar süzüldüğünü görünce kendisine olan kişisel sadakatinden emin olabileceğini söyledi. Ertesi sabah Speer, Hitler'in sertçe ona veda etmesi ile Führerbunker'i terk etti. Speer, Hamburg'a dönmek için ayrılmadan önce hasarlı Başbakanlık binasını son bir kez daha gezdi. 29 Nisan tarihinde, Hitler'in intiharından bir gün önce, Hitler, içinde Speer'in hükümetten düştüğünüde belirten nihai bir siyasi vasiyet yazdırdı. Speer'ın yerine Karl-Otto Saur getirildi.
Hitler'in ölümünden sonra Speer, Karl Dönitz başkanlığındaki sözde Flensburg hükûmeti'nde, bu kısa ömürlü rejimde önemli bir rol aldı. 8 Mayıs'ta ki Alman askerlerinin teslim olmasının ardından iki hafta sonra, 23 Mayıs'ta Müttefikler Flensburg Hükümeti üyelerini tutukladı ve Nazi Almanyası resmi bir şekilde sona erdi.

Yargılanması ve sonraki yaşamı
Albert Speer savaş sonunda Flensburg'ta, Glücksburg Şatosu'nda yakalanarak tutuklandı. Speer birkaç Nazi yetkilisi ile beraber gözaltı merkezlerine götürüldü ve sorguya çekildi. Eylül 1945'te Nürnberg'e götürüldü. Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak 20 yıl hapse mahkûm edildi.
1966'da cezası bitip serbest bırakıldı. 20 yılı aşkın hapis hayatından sonra özgürlüğünün ilk saatlerini geçirdiği Berlin'de otelin lobisinde, dışarıda ki cadde de kalabalık bir şekilde Muhabirler ve fotoğrafçılar kendisini bekledi. Speer'in serbest bırakılması dünya çapında bir medya olayı oldu.
Albert Speer Ekim 1973'te, Ludovic Kennedy tarafından sunulan BBC kanalının Hafta ortası programı üzerinde görüşme yapmak amacıyla sahte isimle Londra'ya uçarak İngiltere'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. İngiliz göçmenlik yetkilileri kendisinin gerçek kimliğini keşfedince Heathrow Havalimanı'nda yaklaşık 8 saat süreyle gözaltına alındı​​. Dönemin İngiltere İçişleri Bakanı Robert Carr, Speer'in ülkeye girişine 48 saatliğine izin verdi. Albert Speer sekiz yıl sonra BBC Newsnight programına katılmak için Londra'da iken bir felç geçirdi ve 1 Eylül 1981 tarihinde öldü. Speer, Alman asıllı İngiliz bir bayan ile bir ilişki kurmuştu ve ölümü sırasında da onunla birlikteydi.
Albert Speer ve Adolf Hitler mimari bir çizimi incelerken, 1938
Ad:  Speer_Hitler.jpg
Gösterim: 457
Boyut:  52.4 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Albert Speer nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
21 Şubat 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Albert Speer (1905 Mannheim-1981 Londra)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Ad:  200px-Albert_Speer_Neurenberg.JPG
Gösterim: 304
Boyut:  12.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Alman siyaset adamı ve mimar. Nazi hareketine katıldıktan (1931) sonra, 1937'de Berlin'in imar işleriyle görevlendirildi. Ağır ve kütlesel Nazi mimarîsinin pek çok örneğinde imzası vardır (örneğin Reichkanzei). Savaş sırasında silâhlanma bakanlığına getirildi (1942). İşgal edilmiş topraklarda donanma ve tahkimat işlerine bakmakla görevli Todt Örgütü'nün başında bulundu. 1946 yılında savaş suçlusu olarak yargılandı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1966'da serbest bırakıldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

11 Ekim 2015 / buz perisi Asker ww
13 Haziran 2012 / buz perisi Bilim ww
24 Kasım 2015 / [WoL]bL Sinema ww
21 Temmuz 2013 / Jumong Sinema ww
17 Temmuz 2015 / Jumong Siyaset ww