Arama


karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
23 Temmuz 2008       Mesaj #2
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Deniz pahalı geldi, Türkler ’kültür’e yöneldi


Akdeniz’de havaların çok sıcak olması ve yabancı turist sayısındaki artışın fiyatları yükseltmesi, Türk tatilcileri başta Kapadokya olmak üzere kültür turizmine yönlendiriyor.

Genelde ilkbahar ve sonbaharda talep gösterilen kültür turizminde, bu yaz hareketli geçiyor. Havaların serin olması nedeniyle en çok ilginin gösterildiği Karadeniz turları yanında Kapadokya da yazın turist çekmeye başladı. Geçen yıl 1.9 milyon yerli ve yabancı turist çeken Kapadokya’ya, bu yıl 2 milyon kişinin gitmesi bekleniyor.

Karadeniz de gözde

ETStur Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli, havaların sıcaklığı, Güney’deki tatil bölgelerinin pahalı olması ve gurbetçilerin ilgisi sonrasında bu yaz sezonunda kültür turizminin hareketlendiğini belirterek, "2009 yılında tüm bu faktörler bir araya gelince kültür turlarına ciddi bir rağbet olacak. Kapadokya ve Karadeniz’in de lokomotif bölgeler olmasını bekliyoruz" dedi. Eşmeli, deniz, güneş ve kum tatilinden sıkılan ve farklı tatil arayışlarına giren insan sayısının her geçen gün artığına da dikkat çekerek, 2008’de ETS olarak kültür turlarında yüzde 12, 2009 yılında ise yüzde 20’lik bir büyüme beklediklerini aktardı. Eşmeli, İstanbul çıkışlı kültür turlarında yüzde 65 civarında pazar payları bulunduğunu dile getirdi.

Peribacaları, farklı doğası ve tarihi eserleriyle tanınan Kapadokya’ya, yerli turistler yanında yabancı turistlerin de ilgisi artıyor. Şu anda ağırlıklı olarak Uzakdoğu kökenli turistlerin tercih ettiği Kapadokya turlarında, Uzakdoğuluları, Almanlar ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen turistler takip ediyor.

Geceleme sayısını artırmak gerek

KAPADOKYA’da son yıllarda butik otellere çevrilen mağaralar da turistlerin ilgisini çekiyor. Bu tarz otellerin geceliği de, 1000 dolara kadar çıkabiliyor. Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri ve Peri Towers Hotel Genel Müdürü Nazif Demir, Kapadokya’ya gelen turistten ziyade geceleme sorunu yaşandığını belirterek, "Otellerin çoğalması bölgenin gelirini artıracak. Ama geceleme sayısının artması için eğlenceye yönelik yatırımlar yapılmalı" dedi.