Arama

Osman Zeki Üngör - Tek Mesaj #1

TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
27 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi

UNGÖR (Osman Zeki)

Ad:  Zeki Üngör.jpg
Gösterim: 1808
Boyut:  39.6 KB

türk besteci ve orkestra şefi
(İstanbul 1880 - ay. y. 1958).

Muzikayı hümayunda 'Fasl ı cedit"i kuran santurı Hilmi Bey in torunu, Hacıbekırza de Hüseyin Bey’in oğlu, Ekrem Zeki Ün'ün babasıdır Muzikayı hümayunda keman öğrendi, Beşiktaş askeri ruştiyesi'nı bitir di. Vondra Bey'in yerine opera orkestrası başkemancısı, binbaşı rütbesiyle de saray orkestrası şefi oldu. Uzun yıllar İstan bul Erkek öğretmen okulu’nda müzik dersleri verdi.

Birinci Dünya savaşı'nın sonlarına doğru Viyana'da ve Almanya’nın çeşitli kentlerine yaptığı turnelerde Avrupa'da ilk kez bir türk orkestrasını yöneten şef unvanını aldı. Asıl ününü Mehmet Akif'in (Ersoy) istiklâl marşı'nı besteleye rek elde etli (1922). Cumhuriyetin ilanın dan sonra görevini Ankara'da Riyaseti-cumhur musiki heyeti (Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası) şefi olarak sürdürdü.

Musiki muallim mektebı'nin kurulmasında rol oynadı ve okulun müdürlüğünü yaptı (1924-1934). Ayrıca Cebeci konservatuvarı ve konser salonunun yapımı için de çaba gösterdi. 1934'te emekliye ayrı lan Üngör, birçok marş ve orkestra için çeşitli parçalar bestelemiştir.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 11 Mart 2017 00:17