Arama


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #5
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Çin - Ay Bayramı Gelenekleri


Çin'in geleneksel Ay Takvimi'ne göre yılın 8. ayının 15. gününe denk gelen Ay Bayramı, Song hanedanından bu yana bin yılı aşkın süredir kutlanıyor. Aradan geçen sürede bayram kutlamaları çeşitli değişikliklere uğrasa da Ay Bayramı, Çinlilerin vatana, ulusa ve aileye bağlılığının simgesi olmaya devam ediyor. Şimdi sizlere Ay Bayramı kutlamalarındaki gelenekleri kısaca anlatacağız.

Çinliler, Ay'ın Ay Bayramı gecesinde en yuvarlak, en büyük ve en parlak halini aldığına inanır. Dolunay, Çinliler için "birleşme"nin sembolü olarak kabul edilir. Dolayısıyla Ay Bayramı'nda bütün aile üyelerinin bir araya gelmesi geleneği hep korunmuştur. Bayram kutlamaları kapsamında Çinliler, ailece Ay'ı ve mehtabı seyreder, ay çöreği yer, sıcak ve mutlu aile ortamının tadını doyasıya çıkarır.

Ay Bayramı, Hanların yanı sıra Dong, Miao, Zhuang, Dai ve Li gibi yaklaşık 20 etnik grup arasında da kutlanır. Bununla birlikte farklı etnik gruplar Ay Bayramı'nı kendilerine özgü biçimlerde kutlar. Örneğin Ay Bayramı'nda Donglar şarkı yarışmaları düzenler; Miaolar topluca dans eder; Zhuang kızları ise su üstüne fenerler bırakarak mutluluk diler.

Çinliler için taşıdığı bu özel anlam nedeniyle Ay Bayramı, 2006 yılında Bahar Bayramı'nın içinde bulunduğu diğer altı geleneksel bayramla birlikte Çin'in ilk Ulusal Maddi Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'ne dahil edildi. Ay Bayramı ve diğer geleneksel bayramların devletin koruması altına girmesini sağlayan bu uygulama, vatandaşların bayramlara ilgisini de büyük ölçüde artırdı. Geleneksel bayramlar, böylece daha büyük coşkuyla kutlanmaya, geleneksel kutlama etkinliklerine de daha fazla önem verilmeye başlandı.

Ay çöreği, Ay Bayramı'nda kurulan sofraların vazgeçilmez unsurudur. Bu çörekler, aynı zamanda bayram sırasında karşılıklı ziyaretlerde eş, dost ve yakınlara verilen hediyelerin başında gelir. Şeker, iğde, kırmızı fasulye, jambon ve Hindistan cevizi ezmesi, ay çöreğinin hazırlanışında kullanılan geleneksel malzemelerdir. Ancak bugün bunlara tuzlanmış ördek yumurtası sarısı, meyve, kakao ve krema da eklendi.



Kaynak: Turkish