Arama


Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
13 Ekim 2008       Mesaj #6
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Takı Tasarım
Takılar, tarih boyu onları üreten ve takan insanların sosyal, ekonomik ve dini hayatları hakkında geçmişten günümüze bizlere ışık tutmuştur.

İlkel boncuklar hayvan kemiklerinden ve dişlerinden yapılmıştır. Metal aletlerin insan hayatına girmesiyle yarı değerli taşlardan da boncuklar yapılmış, bu boncuklardan ilk kolye tarzı süs eşyaları üretilmiştir.

Çeşitli boncuklardan yapılmış takılar tarih boyunca tüm dünyada insanların sosyal statülerini belirleyen ortak bir dil olarak kullanılmıştır. Boncukların ve yarı değerli taşların insanlar üzerinde tedavi edici bir güce sahip olduğu bilinmektedir. Ortaçağ’da boncuklar karşımıza tesbih olarak çıkmaktadır. Tesbihler Romalılardan, Müslümanlara ve Budistlere kadar tüm dinlerde kullanılmıştır. Günümüzde de kullanılmaktadır.

Yaşadığımız çağda da takı insan hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Takının yaygınlaşmasıyla özellikle hanımlarda kendi takılarını yapma isteği artmıştır. Hanımlar kendi yaptıkları takıları satarak, aile bütçelerine yardımcı olmak, eğitmek ve boş vakitlerini değerlendirmek için Takı Tasarım Kursları açılmaktadır.

Kullanılan Başlıca Teknikler; Çivileme, Kolaj, Çeşitli bağlama teknikleri, Misina ile kristal ve boncuk örme.

Bunun dışında çeşitli materyaller ( bakır tel, çeşitli ipler, kumaşlar, kurdeleler, pullar, vb. tığ ve şiş ile örme vb. ) kullanılarak çeşitli takı ve ev aksesuarları yapılmaktadır.

Takı yapımı ve tasarımında çeşitli boncuklar ve metaller kullanılmaktadır. Boncuklar; plastik akrilik boncuklar, tahta boncuklar, kemik boncuklar, cam boncuklar, hint boncuklar, inci, yarı değerli taşlar vb.

Takı yapımında kristalin önemi büyüktür. Swarouski ve Çek kristallerinin değişik boyları ve renkleri bulunmaktadır. Boncukların arasında çeşitli metaller kullanılarak takı tasarımları yapılır.

Kişiler, takı tasarlama ve yapım aşamasında günlük sorunlarından uzaklaşırlar. Boncukların çok çeşitli ve renkli dünyasında yolculuk yapmak gerçekten çok keyiflidir.
alıntı