Arama

Hermes - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eski Yunan tanrılarından biri olan Hermes, tanrılar kralı Zeus ile tanrıça Maia' nın oğludur. Tanrıların en kurnazı sayılır. Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruma­sı altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u da, Apollon'u da büyüler. Zeus, cezalandıra­cağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift kanatlı ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar.
Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltı­na götürür; çobanlara, yolunu şaşıran yolcula­ra kılavuzluk eder. Yaşlı Kral Priamos'u Hektor'un ölüsünü almak için Aşil'in barına­ğına götüren de odur. Hermes' in İo efsanesinde de önemli bir görev üstlen­diği görülür. Zeus'un karısı Hera, İo adlı bir rahibeyi kıskandığı için onu ineğe dönüştü­rür, başına da bekçi olarak 100 gözlü cana­var Argos'u diker. Argos uyurken en fazla iki gözünü yumduğundan ona yanaşmak çok teh­likeliydi. İo'nun kurtarılması için Zeus Hermes'i görevlendirir. Hermes canavarın yanına oturarak eline lirini alıp tatlı tatlı çalmaya başlar. Bu hoş müzikle Argos'un gözlerinin tümü ağır ağır kapanır, giderek derin bir uykuya dalar. Hermes de uyuyan canavarın kafasını keser.
Çevik haberci Hermes tüm atletlerin koru­yucusu olduğu gibi, akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusuydu. Hermes Roma mitoloji­sinde Merkür olarak anılır. Güneş'e en yakın gezegene onun adı verilmiştir.


MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....