Arama

Nar (Punica granatum) - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Nar

Ad:  nar-4.jpg
Gösterim: 440
Boyut:  43.0 KB

incir ve üzüm gibi çok eskiçağlardan beri yetiştirilen bir meyve ağacıdır. En çok 10 metreye kadar boylanabilen bu çalımsı yapı­daki ağacın (Punica granatum) sarı, kırmızı ve kahverengi alacalı kalın derimsi bir kabukla örtülü, irice bir portakal büyüklüğünde, küre biçiminde meyveleri vardır. Meyveler içinde­ki bölmelerde, çok sayıda kırmızımsı pembe saydam tanecik barındırır. İşte meyvenin ye­nen bölümü her birinin ortasında tek bir sert çekirdek (tohum) bulunan bu sulu ve tatlı ta­neciklerdir. Bölmelere sıkı sıkıya dizilmiş ve dış zarı pek ince olan bu taneleri koparıp ye­mek zor olduğu kadar eğlencelidir

Bu ince dalların ucuna doğru açan, yaklaşık 2,5 cm enindeki çiçekleri, parlak kırmızımsı turuncu renkleriyle son derece alımlıdır. Nite­kim, bu yüzden narın yalnızca çiçekleri için yetiştirilen süs çeşitleri de geliştirilmiştir. İk­lim ve toprak açısından çok fazla seçici olma­yan nar ağaçlan en iyi, nem oranının düşük olduğu bol güneşli ve killi topraklarda yetişir. Genellikle çelikleme ya da daldırma yöntem­leriyle çoğaltılır.

Anayurdu Asya olan nar ağacı, çok eski­çağlarda götürüldüğü Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca, Yenidünya'nın ABD'den Şili'ye ka­dar uzanan bölgelerinde de tarımı yapılmak­tadır. Yıllık toplam üretimin 44 bin ton dola­yında olduğu Türkiye'de ise nar üretiminin yarıya yakını Ege'den, geri kalanı Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır.

Nar hem taze meyve olarak yenir, hem de suyundan şurup, pekmez ve likör yapılır. Meyvelerin kabuklarından halk arasında ishal kesici ilaç olarak ve yün boyamakta yararlanı­lır. Bolca tanen içeren gövde kabukları ve kökleri ise bazı yörelerde sepicilikte kullanılır.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Aralık 2016 14:16
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....