Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(574-656). Hz. Muhammed'in ölümünden sonra İslam toplumunun başına geçen üçüncü halife olan Hz. Osman Mekkeli varlıklı bir aileden geliyordu. Gençliğinde ticaretle uğraştı. Ailesinin direnişine karşın Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul eden ilk kişilerden oldu. Mekkeliler'in gittik­çe artan baskıları üzerine Hz. Muhammed'in izniyle Habeşistan'a (Etiyopya) göç eden Müslümanlar arasında Hz. Osman da vardı. Bir süre sonra Mekke'ye dönerek gene tica­retle uğraştı ve Müslümanlar'a mali destek sağladı. Hicret'ten (622) sonra Medine'ye gelerek burada da ticaret yapmayı sürdürdü. Hz. Muhammed'in Bedir dışındaki bütün savaşlarına katıldı. 628'deki Hudeybiye Ant­laşmasıyla ilgili görüşmelerde peygamberin temsilcileri arasında yer aldı. 630'da Mekke' nin alınışında bulundu. Hz. Muhammed'in ölümünden sonra Hz. Ebubekir'in ve Hz. Ömer'in halifeliklerini destekledi. Hz. Ömer halifeliği sırasında (634-644), kendinden son­raki halifeyi belirlemeleri için aralarında Hz. Osman'ın da yer aldığı altı kişilik bir ku­rul oluşturmuştu. Hz. Ömer'in ölümünden sonra toplanan kurul Hz. Osman'ı halifeliğe getirdi.
Hz. Osman halifeliğinin ilk yıllarında Hz. Ömer'in fetihçi siyasetini sürdürdü. 651'de İran'daki Sasani hanedanına kesin olarak son verildi. İslam orduları Afganistan'ın doğusu­na kadar ilerlediler. Batıda Mısır Valisi İbn Ebi Serh Libya'ya girdi, Trablusgarp'taki Bizans ordusunu yenilgiye uğrattı. Sudan vergiye bağlandı. Önemli bir gelişme de denizlerde görüldü. Şam Valisi Muaviye'nin (sonradan ilk Emevi halifesi) oluşturduğu ilk İslam donanması 649'da Kıbrıs'ı aldı. 654'te Bizans donanmasını Zatü's-Sevari Deniz Sa-vaşı'nda yenilgiye uğrattı. 655'te İstanbul ön­lerine kadar gelen donanma fırtına yüzünden geri dönmek zorunda kaldı.

Hz. Osman'ın halifeliğinin son yılları iç siyasal çekişmeler yüzünden oldukça buna­lımlı geçti. Bağlı olduğu Beni Ümeyye (Eme­vi) ailesinden kişileri önemli görevlere getir­mesi başka ailelerin ve kabilelerin tepkisine yol açtı. Mısır, Küfe, Basra gibi yerlerde toplanan karşıtlarının sayısı giderek arttı. Hz. Osman'ın yatıştırıcı önlemler alması, Hz. Ali'nin uzlaştırma girişimleri yarar sağlamadı. 656'nın hac mevsiminde Medine'de toplanan karşıtlar Hz. Osman'ı halifelikten çekilmeye zorladılar. Bunu kabul etmeyince de evinde öldürdüler. Bundan sonra ayrılıklar daha da derinleşti, yeni halife Hz. Ali de olayları önleyemedi ve sonunda o da öldürüldü
Hz. Osman'ın İslam tarihi açısından önemli bir hizmeti, Hz. Ebubekir'in halifeliği (632-634) sırasında bir araya getirilen Kuran sayfa­larını ayetlerin iniş sırasına göre yeniden düzenletmesi, çeşitli ağızlara göre farklı bi­çimde okunmasını önlemek amacıyla Kureyş okuyuşunu temel alarak yeniden yazdırması-dır. "Hazret-i Osman Mushafı" denen bu nüsha yedi adet çoğaltılarak önemli merkezle­re gönderildi. Buna uymayan nüshaların, parçaların ve sayfaların yakılması emredildi.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen asla_asla_deme; 18 Haziran 2009 20:03
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....