Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kıtalara göre iklim değişikliği karnesi


Kaynak: Radikal
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) çalışmaları sonucunda, küresel ısınmanın Avrupa'da, kutuplarda, küçük ada devletlerinde ve başka bölgelerde yol açabileceği sonuçlar belirlendi.

Taslak halindeki rapor, 130'u aşkın ülke hükümetinin desteklediği ve 2 bin dolayındaki bilim insanını ve hükümet temsilcisini kapsayan IPCC'nin bugün başlayan toplantılarında ele alınacak. Raporun son şekli 6 Nisan'da Brüksel'de açıklanacak. İşte ilk açıklamalara göre, dünyanın 'küresel iklim değişikliği' karnesi:

Avrupa'da, nehir yatağı havzalarının, şiddetli akıntılara sahip kısımları, 2070'te yüzde 19'dan, yüzde 34-36'ya çıkacak. Batı Avrupa'da milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak. Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibarıyla yüzde 30-70 arasında eriyecek.

Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100'e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak, Antarktika'da tamamen ortadan kalkabilecek. Deniz dışındaki buzullar incelecek, deniz seviyeleri yükselecek.

Asya'da şu an 500 bin kilometrekare olan Himalaya buzul alanı, 2030'da 100 bin kilometrekareye gerileyebilecek. Kıtada 2020'de su sıkıntısı çekenlerin sayısı 1,2 milyara yükselebilecek.

Kuzey Amerika'da hortumların şiddeti ve sayısı artacak. Sıcak hava dalgaları ABD ve Kanada'yı etkileyerek kuraklığa neden olacak. Kanada'da orman yangınları 2100'de yüzde 118 artacak.

Güney Amerika'da Anıtlar'daki buzullar 15 yıl içinde yok olacak. Bolivya, Peru, Kolombiya ve Ekvador su sıkıntısı çekecek. 2020'den itibaren 77 milyon kişi suya ulaşmakta zorluk çekecek.

Fiji, Bali gibi küçük ada devletlerinde, deniz seviyesinin yükselmesi ve deniz suyu sıcaklığının artışıyla, mercanlar ve kumsallar zarar görecek. Temiz içme suyuna ulaşmak zorlaşacak, salgın hastalıklar artacak. Adalarda kıyıya inşa edilen uluslararası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek.

Afrika'da artan kuraklık sebebiyle daha çok insan açlıkla mücadele etmek zorunda kalacak, Nil ve Nijer nehirlerinde su seviyesinin yükselmesi etrafındaki toplulukları tehdit edecek
Quo vadis?