Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Mart 2009       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
İnsanlarda Sinir Sistemi
İnsanların tüm hareketleri sinirler ve kaslar sayesinde gerçekleşir. Beyinden çıkan iletiler sinirler sayesinde ilgili organa iletilir. Burada gelen iletiye göre kaslar çalışır ve bilinçli hareketler oluşur. Sinirler, kaslara göre daha hassas bir yapıdan oluşur. Ezilme, yırtılma ve kopma durumunda uyuşukluktan felce kadar pek çok olumsuz durum görülebilir. Bu nedenle sinirlerin iyi korunması gerekir. Yapılan ameliyatlarda da öncelikle sinirlere zarar vermemeye, hatta mümkünse cerrahi aletlerle sinirlere hiç dokunulmamaya çalışılır. Diş hekimlerinin yaptığı anestezi iğneleri bile bir sinire dokunduğu zaman hastada elektrik çarpmış gibi ani bir sızı ve titreme meydana gelir.

Sinir Sıkışması Nedir?
Sinirler, beyin ve omuriliğin uzanan kabloları gibidir. Aslında kesintisiz tek bir yapıdan oluşurlar. Sinirler yol boyunca herhangi bir noktada sıkışır veya ezilirse o noktadan itibaren beynin gönderdiği iletiler geçmez. His alınan son nokta orasıdır. Sinir üzerindeki baskı kalktığında sıkışan bölgenin ilerisinde yavaş yavaş his oluşmaya başlar ve kişi eski durumuna kavuşur. Bu olaya sinir sıkışması adı verilir.

Sinir Sıkışması Belirtileri
  • Sıkışan sinirin ilerisindeki bölgede his kaybı ve hareket ettirememe
  • Kol, bacak gibi uzuvlarda sinir sıkıştıysa bunların güç ve becerisinin azalması
  • Sinir sıkışan bölgede iğne vs. batırıldığında herhangi bir acı hissi oluşmaması
Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
  • Genetik olarak sinirlerin geçtiği bölgeleri dar olması
  • Anne karnında gelişim sırasında sinirlerin geçtiği tünellerin yeterince gelişememesi
  • Ağır işlerde çalışan insanlarda zorlamaya bağlı olarak sinirlerin içinde bulunduğu tünellere sıkışması
Bilekte Sinir Sıkışması
Bilekte sinir sıkışması en sık görülen sıkışmalardan biridir. Yazı yazmada, el aletleri kullanmada veya güç kullanılarak yapılan bir işte çalışırken çok sıkıntılı durumlar ortaya çıkartır. Özellikle diş hekimlerinde ve cerrahlarda mesleği bırakmaya kadar gidebilecek çok riskli bir durumdur.

Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?
Sinir sıkışması ilaçla veya fizik tedavi ile tamamen geçmez. Yalnızca bölgedeki ödemin azalması ve sinirin daha fazla sıkışmaması sağlanır. Bu konuda kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Cerrahi müdahale ile sinirin sıkıştığı bölge genişletilir ve hasta sağlığına kavuşur. Ancak ameliyattan sonra da çok dikkatli olmak gerekir. Sinir sıkışmaları uzun yıllar içerinde nüks edebilir. Bu nedenle ameliyattan bir süre sonra düzenli egzersiz yapılması ve o bölgenin aşırı yüklerle zorlanmaması gerekir.
Son düzenleyen Safi; 17 Ekim 2016 18:30
Quo vadis?