Arama


HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
17 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi

Çekiç atma

Ad:  Çekiç atma.JPG
Gösterim: 4741
Boyut:  45.1 KB

İki elle tutulan bir çekicin, bir daire içinden fırlatılarak atıldığı atletizm dalı.

Yüzyıllar önce Britanya Adalarında gelişen oyunun başlangıcı, efsaneye göre IÖ 2000 dolayında İrlanda’da düzenlenen Tailteann Öyunları’nda Kelt kahramanı Cü Chulainn’in bir araba tekerleğini dingilinden tutup, başının çevresinde döndürerek hiç kimsenin atamayacağı kadar uzağa atmasına dayanmaktadır. Tekerleğin yerini daha sonra tahta bir tutamağın ucuna bağlanmış iri bir kaya parçası aldı. Eski Toton kabileleri, Tanrı Thor’un onuruna düzenlenen dinsel şölenlerde çeşitli çekiç atma oyunları oynarlardı.

Çekiç atma 1866’dan bu yana İngiltere, İrlanda ve İskoçya’da pist ve alan yarışmalarında düzenli olarak yer almıştır. Olimpiyat Oyunlan’nda ise 1900’de yer almaya başlamıştır. 1875’te çekiç ağırlığını 7,26 kg, uzunluğunu 106,75 cm (sonradan en fazla 121,3 cm) ve çekicin atıldığı dairenin çapını 2,135 m olarak belirleyen Ingilizler, böylece oyunu kesin kurallara bağladılar.

İlk çekiçler tahta tutamaklıydı ve başları dövme demirdendi. Günümüzde, Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IA- AF) tel tutamaklı küresel ağırlıkların kullanımını zorunlu kılmıştır. Top, demirden ya da en az pirinç kadar sert başka bir metalden yapılır. Ayrıca bu tür bir metalle kaplı olmak üzere içi kurşun ya da başka bir malzemeyle de doldurulabilir. Tutamak, bir ucunda topun tutturulduğu düz ya da bilyeli bir fırdöndü, öteki ucunda ise iki elin kavrayabileceği sert bir halka bulunan çelik bir teldir. Çekicin fırlatılacağı daire, görevlilerin ve izleyicilerin güvenliği için “C” biçimli bir kafesle çevrilir.

Modern çekiç atma tekniğinde atıcı vücuduyla üç tam ve hızlı dönüş yaparak çekicin hız kazanmasını sağlar. Bu spor için güç, denge ve çok iyi bir zamanlama gereklidir. Atlet atış yaparken, fırlatma alanını çevreleyen çembere ya da çemberin dışına basan sa, ya da çekiç, atış alanında dairenin merkezinden doğru çizilen 40°’lik bir açı diliminin dışına düşerse atış geçersiz sayılır.

Türkiye’ye 1950’lerin başında giren çekiç atma sporunda ancak 1970’lerde başarılı atletler çıkmaya başladı. Bununla birlikte ulaşılan düzey henüz dünya standartlarının oldukça gerisindedir. Dünya ve Olimpiyat şampiyonları için bak. spor ve oyunlar: sonuçlar (atletizm); Olimpiyat Oyunları.

Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 9 Kasım 2016 01:57 Sebep: sayfa düzeni