Arama

Radyasyon Kirliliği - Tek Mesaj #2

UnknowN - avatarı
UnknowN
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2009       Mesaj #2
UnknowN - avatarı
VIP VIP Üye
RADYASYON KİRLİLİĞİ
Ad:  3.jpg
Gösterim: 1588
Boyut:  28.0 KB

Radyasyon bazı maddelerin yaydığı ışınlardan meydana gelir. Radyasyon ışınları alfa, beta, gama gibi ışınlardır. Bu ışınlardan gama bütün vücuda zarar verirken, alfa ışınları derinin dış yüzeyine etki eder. Beta ışınları ise deri ve deri altı dokusuna zarar verir.

Duyu organlarımızla radyasyonu algılamamız mümkün değildir. Bunun için radyasyon ölçen özel cihazlar geliştirilmiştir. Ozon tabakası radyasyondan korunmak için çok önemlidir.

Teknolojinin gelişmesiyle üretilen elektronik aletler(bilgisayar, televizyon vb.), çevreyi kirletmemiz, nükleer silah denemeleri, röntgen, tomogrofi vb. birçok şey radyasyon yaymaktadır.

Çernobil faciasını hepimiz biliriz. Karadeniz Bölgesi bu olaydan en çok etkilenen yer olmuştur. O kadar büyük bir radyoaktif patlama oldu ki etkisi çok uzun süre ve çok geniş alanlarda sürdü.

Doğaya iki şekilde radyasyon yayılmaktadır.
Doğal Radyasyon: Güneşten ve uzaydan gelen ışınlardan kaynaklanan ve yeryüzünde var olan bazı kayaçlardan yayılan radyasyondur.
Yapay Radyasyon: İnsanlar tarafından enerji elde etmek için kullanılan radyoaktif maddelerden ve nükleer silahlardan ortama yayılan radyasyondur.

Radyasyonun Etkileri

  • Radyasyon insanlarda çeşitli kanserlere ve ölüme neden olmaktadır.
  • Radyasyona maruz kalmış kişilerde kalıtsal hastalıklar meydana gelmektedir veya o kişi mutasyona uğrayabilir. Sakat doğumlar olabilir, dokulara zarar gelebilir.
  • Toprakta ve havada bulunan radyasyon canlıların yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. O kadar ki bitkilerde anormal derece büyümeler olabilir.
Radyasyondan Korunma Yolları
  • Enerji üretmek için kullanılan nükleer santrallerde kazalara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Nükleer artıklar, gelişigüzel yerlere atılmamalı ve mümkün olduğu kadar çok oranda yok edilmelidir.
  • Dünya uluslarının nükleer silah üretmeleri anlaşmalarla engellenmeli ve savaşlarda nükleer silah kullanımı yasaklanmalıdır.
  • Nükleer enerjinin, kullanılması ile ilgili kesin kurallar belirlenmeli ve uymayanlar cezalandırılmalıdır.
  • Radyasyonlu cihazlarla yapılan teşhis ve tedaviye fazla başvurulmamalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Haziran 2017 04:41