Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Muhammed Ali CİNNAH
(d. 25 Aralık 1876 – ö. 11 Eylül 1948)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Hindistanlı bir siyaset adamı olan Muham­med Ali Cinnah, Pakistan'ın kurucusu ve ilk genel valisidir. Hindistan Yarımadası'nın Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesinin İngiltere'ye kabul ettirilmesi hemen hemen tümüyle onun çabalarının so­nucudur.
Cinnah, Karaçi'de varlıklı bir tüccarın oğlu olarak dünyaya geldi. Londra'da hukuk öğre­nimi gördü. Bombay'da 10 yıl avukatlık yap­tıktan sonra siyasete atıldı. Önce Hindistan Ulusal Kongresi'ni (INC Kongre Partisi) des­tekledi, sonra Tüm Hint Müslümanları Birliği'ne katıldı. İngiliz egemenliğine son vermek için Hindular ile Müslümanlar'ın siyasal birlik kurmalarının gerekliliğini savundu. Gandhi' nin katı Hindu tutumuna karşı olmakla birlikte ve birçok dinsel çatışmaya karşın, iki tarafın işbirliğini sağlama yolundaki çabalarını sür­dürdü. Sonunda düş kırıklığına uğrayarak İngiltere'ye döndü ve 1930-35 arasında Lon­dra'da yaşadı.
Kongre Partisi 1937 seçimlerinde Müslü­man Birliği'ni ezici bir çoğunlukla yendi ve Müslümanlar yerel yönetimlerin dışında bıra­kıldı. Oyuna geldiğini düşünen Cinnah, Müs­lüman milliyetçiliği hareketini başlattı. Onun önderliğindeki Müslüman Birliği ayrı bir İslam devletinin kurulmasını istedi. Hindu liderler Gandhi ve Nehru gibi İngiliz hükümeti de bölünmenin karşısındaydı. Buna karşın yeni İslam devleti Pakistan 1947'de kuruldu ve Cinnah ilk devlet başkanı oldu. Keşmir konusunda Hindistan ile çıkan sürtüşmede, var gücüyle Pakistan'ın görüşlerini savundu.
Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2016 22:54
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!