Arama


nisa nisa - avatarı
nisa nisa
Ziyaretçi
11 Ağustos 2009       Mesaj #9
nisa nisa - avatarı
Ziyaretçi

Sinir Sıkışması


Sinir sıkışması, tendon, kas ve kemik gibi dokuların sinirlere aşırı baskı uygulaması sonucu meydana gelen bir problemdir. Sinirlerde meydana gelen baskı nedeniyle sıkışma oluşan sinirlerde ağrı, uyuşma, halsizlik ve yanma gibi belirtiler oluşur. Sinir sıkışması, el, ayak, omuz, bel, omurga gibi pek çok alanda oluşabilir. Devamında siyatik ve fıtık gibi ağrılar da sinir sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sinir sıkışması, yüzeye en yakın olan alanlarda yani eklem yerlerinde daha sık oluşur. Sinir sıkışması oluştuğunda eklem bölgelerinde hareket kısıtlanması ile beraber yoğun ağrılar yaşanabilir.

Sinir sıkışması nedenleri nelerdir?
Sinir sıkışmasında gerçek neden sinir etrafındaki dokuların sinirlere aşırı baskı yapmasıdır. Bu baskı bazı kişilerde disk kayması, fıtık gibi sağlık sorunlarından dolayı oluşabilir. Bazı vakalarda ise tünel sendromu nedeniyle meydana gelebilir. Bunların haricinde travma ya da yaralanma gibi sebepler de sinir sıkışmasına yol açabilir. Tüm bunların haricinde ise;
  • Aşırı kilolu olmak
  • Stres
  • Osteoartrit
  • Duruş bozuklukları
  • Spor aktiviteleri de sinir sıkışmasına yol açabilen etkenler arasındadır.
Sinir sıkışması belirtileri
  • Sıkışma meydana gelen bölgede his kaybı, uyuşukluk, batma ve yanma hissi
  • El ve ayaklarda hareket kısıtlanması
  • Kas seğirmesi ve güçsüzlüğü
  • Ağrı
  • Sıcak ve soğuğa hassasiyet
  • Aşırı terleme ya da terlemenin azalması
Sinir sıkışması riskini arttıran faktörler
Cinsiyet: Kadınlarda erkeklere nazaran 3 kat daha fazla görülme olasılığı olan karpal tünel sendromu sinir sıkışması için bir nedendir ve kadınlarda daha çok rastlanır.
Duruş bozukluğu: Yanlış pozisyonlar nedeniyle sinirlere daha çok baskı ve yüklenme olasılığı artar. Dolayısı ile duruş bozukluğu sinir sıkışması riskini arttırır.
Romatoid artrit: Romatoid artrit iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Hastalıkta meydana gelen iltihaplar sinir sıkışmasını tetikleyebilir. Dolayısı ile romatoid artrit hastalarında sinir sıkışması daha fazla görülür.
Obezite: Sağlığı ciddi anlamda riske sokan bir sağlık problemidir. Birçok hastalığa davetiye çıkaran obezite kas ve kemiklerde sinir sıkışmasına da yol açabilir. Aşırı kilolu olan kişilerde sinir sıkışma riski daha fazladır.
Gebelik: Gebelik dönemi vücutta birçok değişime yol açabilen bir süreçtir. Bu dönemde anne adayı aşırı kilo alımı yaşayabilir. Alınan kilolar kas ve kemiklerde ağırlığın artmasına ve dolayısı ile sinir sıkışması riski gebelik döneminde daha fazladır.
Genetik: Sinir sıkışmasında genetik önemli bir etkendir. Ailesinde sinir sıkışması görülen kişiler bu sorun ile karşı karşıya kalabilir.

Sinir sıkışması tedavisi
Sinir sıkışması teşhisi için öncelikli olarak doktor fiziksel muayene uygular. Muayene anında sinir sıkışmasından şüphelenilmişse bazı tetkiklere ihtiyaç duyulur. Uygulanan tetkikler sayesinde sinirlerdeki bozukluk tespit edilebilir. Hastalığın teşhisinden sonra uygun tedaviye başlanır. Tedavinin ilk basamağı hastanın dinlenmesidir. Sinir sıkışması yaşanan bölgede hareketsizlik sağlamak için bant kullanımı önerilebilir. İkinci aşamada fizik tedaviye başlanır. Uzman gözetimi altında bazı hareketler ile sinir sıkışmasının neden olduğu belirtiler azaltılabilir. İlaç tedavisi sinir sıkışması için uygun görülebilir. Dinlenme, fizik tedavi ya da ilaç tedavisine rağmen sonuç alınamamışsa son çare olarak cerrahi işlem uygun görülebilir. Sinir sıkışması için uygulanan cerrahi anterior transpozisyon olarak adlandırılır. Genellikle gevşetme ameliyatı ile beraber yapılır. Sıkışan sinir tünelden ön tarafa alınır. Bu sayede sinirlerdeki gerginlik ortadan kaldırılır. Sinir sıkışması ameliyatları genellikle başarılı sonuçlar verir. Fakat erken tanı tedavide başarı için oldukça önemlidir. İyileşme ve günlük aktivitelere dönüş hastanın doktor tavsiyelerini yerine getirip getirmediğine bağlı olarak değişim gösterebilir.

Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir

Sinir, beyazımsı teller ve bu tellerin oluşturduğu demete denir. Bu beyazımsı teller sayesinde hareket ve duyu uyarılarını beyinden organlara, organlardan beyine iletir. Vücudumuzun her bölgesinde sinir sistemi bulunur. İnsan hayatı için çok önemlidir, sinir sistemleri. Bazen olmadık bir şekilde sinir sıkışması olur ve hayatımızı ciddi anlamda çok etkiler.
Sinir sıkışmasının olma nedeni ise sinir hücrelerinin bulunduğu bölgenin çevresinde yer alan kısımların sinire baskı yapmasından dolayı oluşan sağlık probleminden sinir sıkışması olur. Sinir sıkışması ençok hareketli bölgelerde olur. Boyun da, belde, kol ve bacak eklemlerinde görülür. Belirtileri uyuşma, karıncalanma ve şiddetli ağrılar meydana gelir. Sinir sıkışmasının tedavisi vardır. Biz bugün sinir sıkışmasına ne iyi gelir onu öğrenelim.

Sinir sıkışmasına ne iyi gelir
İstirahat: Sinir sıkışmasında istirahat çok önemlidir. Ağrıyan bölgenizi yormayın ve dinlendirin. Fiziksel aktivitelerden uzak durun. Eğer sinir sıkışması olan bölgeyi zorlar iseniz bu daha ciddi sorunlara yol açar.

Soğuk terapi: Sinir sıkışması belirtilerinin yatışmasında yardımcı olur. Ayrıca ağrıyı azaltır ve şişliğe iyi gelir. Bununla birlikte soğuk su torbalarını ya da buzları doğrudan direk olarak tenlerine konulmamalıdır. Bunun yerine temiz bir havlu ya da kumaş parçasına sarıp konulmalıdır. Soğuk terapisini yaklaşık 15 20 dakika uygulayabilirsiniz.

Egzersizler:
Sinir sıkışmasında istirahat önemlidir ama doğru ve düzenli yapılan egzersizler daha da önemlidir.

Evde yapabileceğimiz birkaç egzersiz. Boynunuzu çalıştırmak için başınız ile daireler çizin, sonra yavaş bir şekilde sağa sola hareket ettirin. Kollarınızı yana salın ve bilekleriniz ile daireler çizin. Kolları çapraz bir şekilde tutun ve ters istikamete doğru hareket ettirin. Sonra ellerinizi arkada birleştirmeye çalışın. Öne doğru uzanın, elleriniz ayak ucuna değecek bir şekilde. Ellerinizi birleştirip yukarı doğru hafifçe bastırın. Omuzlarınızı ayakta veya otururken geriye ve ileriye doğru çevirin.

Sinir sıkışmasına bitkisel tedavi,
Ardıç yağı: Sinir sıkışması olan bölgeye uygulanır. Çok bastırılmadan hafif bir şekilde masaj yapılarak uygulanır. Ayrıca ardıç yağı bel ve boyun fıtığınada iyi gelir.

Bir diğer mucizevi bitki ise dere otu ve zeytin yağıdır. Bir çorba kaşığı zeytin yağı, 1 demet dere otunu ve bir çorba kaşığı suyu bir kaba alıp iyice karıştıralım. Sonra lapa olana kadar pişirelim. Lapa olduktan sonra derinizi yakmayacak bir şekilde sinir sıkışması olan bölgeye uygulayalım. Yaklaşık yarım saat kadar bekletelim. Sonra bu karışımı alıp üzerine yağ karışımı yapıp masaj yapalım.
Bu karışımı yapmak için, bir çorba kaşığı adaçayı yağı, bir çorba kaşığı badem yağı ve bir çorba kaşığı nane yağını iyiece karıştırıp sinir sıkışması olan bölgeye uygulayalım.
Son düzenleyen Safi; 17 Ekim 2016 18:52