Arama


AsHiLaL - avatarı
AsHiLaL
Ziyaretçi
21 Ekim 2009       Mesaj #3
AsHiLaL - avatarı
Ziyaretçi
Psikolog,Psikolojik danışman,Psikiyatrist nedir ?
1-Psikolog: Psikolog,üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinin “Psikoloji” bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almış bireydir. Bu bireylere dört yıl içerisinde herhangi bir hedef kitle gösterilmez. Yani mezun olduklarında hitap edecekleri bir hedef kitle mevcut değildir. Hedef kitlelerinin belli olması için lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans eğitimi alıp herhangi bir konuda “uzman” unvanı almaları gerekmektedir. Örnek de vermek gerekirse; psikoloji eğitiminden mezun olduktan sonra klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapılırsa unvanı “klinik psikolog” olur ve hedef kitlesi belirlenmiş olur. Unutmadan şunu da söylemek gerekir ki psikologların ilaç yazma yetkileri yoktur.

2-Psikolojik Danışman: Psikolojik danışman üniversitelerin eğitim fakültelerinin “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almış bireydir. Bu 4 senelik eğitim çerçevesinde hedef kitleleri belli olmuş bireylerdir. Buna yönelik dersler alırlar. Hedef kitleleri “normal” bireylerdir. Yani günlük yaşamda uyum sorunu yaşayan, kendini ve çevresini tanımakta zorlanan ve kendini gerçekleştirme konularında yardım sunulması gereken bireylerdir hedef kitle. Psikologlar gibi psikolojik danışmanlarında ilaçlı tedavi sunma yetkisi yoktur.

3-Psikiyatrist: Ülkemizde, devlet tarafından en üst seviyede (ruhsal sorunlar ve hastalıklar alanında) görülen bireydir. 6 senelik kapsamlı bir “Tıp” eğiti sonrasında uzmanlığını psikiyatri alanında yapmış bireydir. Psikiyatrist gerektiğinde terapi gerektiğinde ilaçlı tedavi yöntemlerini kullanabilir. Hedef kitlesi olarak bir sınırlama getirilmesi söz konusu değildir. Her türlü bireyin her türlü ruhsal sorunuyla ilgilenirler.
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2018 18:27