Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ekim 2009       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Bir cisme etki eden dengelenmemiş kuvvetlerin cismin hızında ve hareket yönünde değişiklik meydana getirebileceğini örnek vererek açıklar mısınız?

Kuvvetin Cisimlerin Hareketlerindeki Etkisi
  • Kuvvet etki ettiği cisimlere hareket kazandırabilir!
  • Kuvvet cisimlerin hızlarını değiştirebilir!
  • Kuvvet hareket eden cisimlerin yönünü değiştirebilir!
  • Kuvvet cisimlerde şekil değişikliğine sebep olabilir!
  • Kuvvetlerin cisimler üzerinde döndürme etkileri bulunur!
Kuvvetlerin Bileşkesi
  • Herhangi bir cisme birden fazla kuvvet uygulandığında cisme tek bir kuvvet uygulanıyormuş gibi olur. Burada bir nesneye etkiyen birden fazla kuvvetin etkisi söz konusudur. Bileşke kuvvet R ile gösterilir. Örneğin bir kişinin A noktasından B noktasına taşıdığı bir yükü taşımak için bir başka kişi yardım ederse bileşke kuvvet artacağından taşıma süresi kısalacaktır.veya bir cisme doğu yönünde 10 Newton kuvvet uygulanırken bu kuvvete zıt yönde 15 Newton kuvvet uygulandığında cisim ters yönde hareket edecektir. Bu özellikler kuvvetin bileşke kuvveti olarak bilinir!
Aynı Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi
  • Bir cisme aynı yönde ve aynı doğru boyunca etkiyen iki ve daha fazla kuvvetin birleşmesi ile bu kuvvetlerin bileşke kuvveti ortaya çıkar.Bileşkenin şiddeti kuvvetlerin toplam şiddetine eşittir.
  • Örneğin bir M kütlesine F1=15 Newton ve F2=25 Newton değerinde iki kuvvet aynı yönde etkidiğinde bileşke kuvvet => FBileşke=F1+F2=15+25=40 Newton olmuş olur!
Zıt Yönlü Kuvvetlerin Bileşkesi
  • Bir cisme aynı doğrultuda fakat ters yönde etkiyen iki kuvvetin bileşkesi şiddeti büyük olan kuvvet yönündedir. Bileşke kuvvet ise kuvvetlerin şiddetinin farkına eşit olur.Ters yönlü kuvvetler eşit şiddette olursa bileşke kuvvet sıfır olur. Örneğin yine bir M cismine etkiyen F1=25 Newton F2=30 Newton iki farklı fakat zıt yönlü kuvvetler incelendiğinde bu kuvvetler zıt yönlü olduklarından cismin hareket yönü şiddeti büyük olan kuvvet yönünde olacaktır.FBileşke=F1-F2=30-25=5 Newton olur. Bu cismin hareket yönü büyük kuvvet olan F2 yönündedir!
Konum ve Yer Değiştirme (Kuvvetin Harekete Etkisi)
  • Bir cismin konumu başlangıç olarak seçilen sabit bir noktaya göre alınır. Bu başlangıç noktasından cismin şu anda bulunduğu yere çizilen vektöre ise konum vektörü deniyordur. Cismin ilk bulunduğu noktadan bilinen başka bir noktaya ulaşmak için aldığı yola yer değiştirme deniyordur.Cismin son bulunduğu noktadan ilk bulunduğu nokta çıkarılarak yer değiştirme miktarı bulunmuş olur!
  • Yer değiştirme katedilen mesafeden farklıdır.Örneğin A noktasından hareket eden bir nesne B noktasına ulaşmak için doğrusal bir hareket yapmasa da yer değiştirmesi bir vektör oluşturacak şekilde doğrusaldır.Burada yerdeğiştirme katedilen mesafeden bağımsızdır.Örneğin katedilen mesafe 500 metre, yer değiştirme ise 200 metre olabilir!
Son düzenleyen nötrino; 4 Nisan 2015 13:02