Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #6
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

karadeniz bölgesinin madenleri


Karadeniz Bölgesi'nde çıkarılan madenler:
  • Maden kömürü
  • Demir
  • Bakır
  • Çinko
Karadeniz Bölgesi'nde çıkarılmayı bekleyen madenler:
  • Altın
  • Gümüş
Aşağıdaki mesajları da okuyun.


Alıntı
Daisy-BT adlı kullanıcıdan alıntı

Karadeniz bölgesinin başlıca madeni maden kömürüdür. Maden kömürü Zonguldak çevresinde işletilen ocaklar'dan çıkarılır. 1829 yılına kadar ve gemilerimizde kullanılan maden kömürleri yabancı memleketlerden satın alınırdı. Uzun Mehmet adında bir köylü ilk defa burada maden kömürü buldu. O zamandan beri işletilmekte olan maden kömürü ocaklarının verimi her yıl biraz daha artırılmaktadır.

Karadeniz Bölgesi'nde çıkarılmayan,ama İç Anadolu bölgesinde bulunan Divrikte çıkarılıp trenlerle Safranbolu yakınlarındaki Karabük'e getirilen demir de, Demir ve Çelik fabrikalarında işlenmektedir

Alıntı
Daisy-BT adlı kullanıcıdan alıntı

Karadeniz Bölgesi hakkında, madenlere ve madenlerden daha fazlasını da bilgilere eklemek istiyorum.

Demir - çelik Endüstrisi : Divriğii (Sivas)'den çıkarılan demir cevheri, Samsun limanı vasıtasıyla taşınarak Karabük ve Ereğli'deki fabrikalarda işlenir. Bakır Endüstrisi : Murgul (Artvin)'daki bakır cevheri, bu yörede kurulan bakır fabrikasında işlenir. Küre (Kastamonu)'de çıkarılan bakırlar ise Samsun bakır işletmelerinde işlenir ( Sebebi Samsun'un iç kesimlere olan bağlantısının kolay sağlanmasıdır).

Şeker Endüstrisi : Karadeniz Bölgesi'nde üretilen şekerpancarı Turhal (Tokat), Suluova (Amasya) ve Kastamonu şeker fabrikalarında işlenir.

Tütün Endüstrisi : Karadeniz'in, özellikle Orta Karadeniz Bölümü'nün tütünleri, Samsun ve Tokat'taki sigara fabrikalarında işlenir.

Fındık İşleme Endüstrisi : Giresun çevresinde gelişmiştir. Çay Endüstrisi : Rize ve yöresinde toplanmıştır. Kağıt Endüstrisi : Aksu ( Giresun), Çaycuma (Zonguldak) ve Taşköprü (Kastamonu) da bulunmaktadır.

Kereste-tomruk Endüstrisi: En fazla Batı Karadeniz Bölümü'nde gelişmiştir (Sinop, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Kastamonu çevresinde).

Bölge, maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, çay, fındık, tütün, demir - çelik, keten - kenevir , pirinç , soya fasulyesi bakımından ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlar.

Yer şekillerinin ulaşımı engellemesi, doğal limanlardan yoksun olması, ana ulaşım yollarına sapa kalması. Karadeniz Bölgesi'nin gelişimini yavaşlatmıştır.

( Alıntı- İnternet'ten derleme )

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.