Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BADMİNTON TEMEL KURALLARI
MsXLabs.org

Badminton iki kişi ya da ikişer kişiden meydana gelen iki rakip grup tarafından raket ve mantardan yapılma tüylü bir topla, 155 cm yüksekliğinde 76 cm'lik bir filenin tam ortadan ikiye böldüğü 5.18 m en ve 13.40 m boyunda dikdörtgen bir alanda oynanan bir oyundur. Rakip taraflar topu karşı tarafın sahasına düşürmeye çalışarak puan ararlar. Sadece servis kullanan taraf puan kazanabilir. Her bir set 21 puanlıktır ve 21'e ilk ulaşan taraf (en az 2 puan fark varsa) seti alır. Oyunda saha ve başlama vuruşu yazı-tura atışı ile belirlenir. Yazı-tura atışını kazanan servis atmak ya da karşılamak konusunda bir seçim yapar ve oyuna servisle başlanır. Servis atan oyuncu topu raketle bel seviyesini geçmeden yukarıdan aşağıya doğru gönderir. Topun mantarlı kafa kısmının aşağı bakması zorunludur. Servis atma sırasında mutlaka iki ayak yerle temasını kesmemelidir.
Top, filenin üzerinden geçip rakip yarı sahasına ulaşmazsa, saha çizgilerinin dışına düşerse, ya da tavana çarparsa oyun dışına çıkmış sayılır. Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis kullanmak kural ihlali sayılır. Ancak karşılayan oyuncu karşılamak için hamle yaparsa atış faullü olmaktan çıkar. Oyun sahasının 13.4m boyu 5.18m eni vardır. Çiftlerdeyse bu ölçülere 42 cm daha eklenir. Saha enine tam ortadan fileyle ikiye bölünmüştür.

PUANLAMA (SAYI KAZANMA)
  • *Bir karşılaşma, aksine karar verilmediği sürece, en iyi üç oyundan oluşacaktır
  • *Bir oyunu, ilk 21 sayıyı alan taraf kazanacaktır.
  • *Bir ralliyi kazanan tarafın skoruna bir puanlık sayı eklenecektir.Taraflardan biri, karşı taraf herhangi bir “hata” yaparsa ya da top karşı tarafın kortunun içinde kort yüzeyine değdiği için oyun dışı kalırsa, ralliyi kazanacaktır.
  • *Toplam skor 20 olduğunda, ilk iki sayıyı alan taraf oyunu kazanacaktır.
  • *Toplam skor 29 olduğunda, 30. sayıyı ilk alan taraf oyunu kazanacaktır.
  • *Herhangi bir oyunu kazanan taraf, bir sonraki oyunda ilk servisi atan taraf olacaktır.
TEKLER KARŞILAŞMASI
Servisi kullanan oyuncu, bir setteki skoru çift bir sayı iken, sayı yapamadıysa ya da skorunu çift sayılı duruma getirmişse, oyuncular kendilerine göre sağ servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar. SERVİS ATIŞININ TEKRARLANMASI (LET )

Hakem veya (onun bulunmadığı durumlarda) oyuncu tarafından oyunu durdurma kararı verilmesi durumudur. Durdurma kararı herhangi beklenmedik bir durum ya da kaza hallerinde verilebilir.

SERVİS DÜZENi
Servis atışı yazı tura ile belirlenir. Tekler oyununda servis atma hakkını kazanan oyuncu, sağ servis alanından karşı tarafın çapraz servis alanına kurallara uygun olarak topa vurarak oyunu başlatır. Hata durumunda servis hakkı kaybedilip karşıya geçer. Oyun böylece devam eder.
Çiftler oyununda da yine ilk servis atma hakkı yazı tura atışıyla belirlenir. AB oyuncularının XY oyuncularına karşı oynadığını kabul edelim ve servis hakkını AB oyuncuları kazanmış olsun. A oyuncusu servis atma hakkını almış olsun. A oyuncusu sağdan X oyuncusu tarafındaki çapraz servis alanına servisi atar. Sayıyı kazanırsa, aynı A oyuncusu bu defa soldan Y oyuncusuna servisi atar. Servis kaybı durumunda servis atma hakkı karşı tarafa geçer. Sayı kazanıldıkça aynı oyuncu, hata durumunda aynı takımdaki ikinci oyuncuya servis hakkı geçer. Eğer o oyuncu da hata yaparsa, servis karşı tarafa geçer ve oyun böyle devam eder.
Skor
Bir oyunda, 15 sayısına ilk ulaşan (en az iki sayı fark olmalı) taraf oyunu kazanır. Bir maçı, en iyi üç oyunu alan taraf kazanır.

TUTUŞ ve VURUŞLAR
  • Forehand Tutuş
  • Forehand tutuşu tenisteki tutuş gibi, işaret ve başparmak V şeklinde, avuçiçi kısmen yukarı gelecek şekilde tutulur.
  • Backhand Tutuş
  • Yine tenisteki bachand tutuş gibi, raket forehand konumdan sağa doğru çevrilerek ve avuiçi kısmen aşağıya gelecek şekilde tutulur.
Forehand Ve Backhand Servis
Badmintonda temel servis kısa servis olup, rakibin servis alanı çizgisinin hemen en yakınına atılan servistir. Bu servis atışı forehand veya backhand tutuşla atılabilir.

Forehand
Hazırlık aşamasında, vücut ağırlığı iki ayakta eşit dengeli şekilde ve bir ayak önde olmalıdır. Top ön ayak hizasında olmalı ve raket geriye alınmalı, aynı zamanda bilek yukarı kalkmış vaziyette olmalıdır.
Topu serbest bırakma aşamasında, vücut ağırlığı ön bacağa doğru transfer edilmeli ve gözler top üzerinde olmalıdır. Vuruş sırasında, raket öne doğru sallanarak topun mantar kısmıyla buluşmalıdır. Ağırlık ön ayakta ve gözler topu takipte olmalıdır. Vuruştan sonra, bilekler hala yukarı vaziyetini korumalı ve kol ile vücut topun gidiş yönüne doğru takip etmelidir (follow through).

Backhand
Backhand servis atışı, oyuncuların büyük çoğunluğu tarafından kullanılan kolay ve başarılı bir vuruş şeklidir.
Raket ve top vücudun ön tarafına alınır, topa raketin arka yüzüyle ve az salınımla vurulur.
Hazırlık aşamasında, ağırlık iki ayakta dengelenmiş ve bir ayak önde olmalıdır. Top ve raket bel seviyesinin altında ve vücut önünde olmalıdır.
Vuruş aşamasında, vuruş kolu kısa bir geriye salınımda bulunarak topun mantar kısmına vurulmalıdır.
Vuruştan hemen sonra, vücut ağırlığı ön bacakta olmalı ve kol ile vücut topu vuruş yönüne doğru takip etmelidir.

Forehand Smaç
Smaç en temel hücum vuruşlarından birisidir. Smaç vuruşu sırasında, vücut ağırlığı iki ayakta dengeli bir şekilde olarak, raket başüstünden geriye alınmalı ve koldirseği bükülü olmalıdır.
Raket mümkün olduğu kadar geri ve aşağı alınmalı. Topla olan göz teması kesilmeden ve raketin kafası omuz arkasında, diğer kol ve omuz topa doğru dönmüş vaziyette, vücut ağırlığı ön ayak üstüne doğru alınarak raket topa doğru sallanmalıdır.
Topun mantar kısmıyla raket, kolun en gergin olduğu üst noktada buluşmalıdır. Vücut ağırlığı öne doğru aktarılarak vuruş sırasında iki omuz da fileye doğru dönmelidir.
Vuruştan sonra kol ve raket topun gidiş yönüne doğru hareket ederek raket öne doğru düşürülmelidir. Hareketin oluşu sırasında top - göz teması esilmemelidir.

Backhand Vuruşu
Backhand hem savunma hem de hücum esnasında kullanılabilir. Eğer top smaç için çok alçaktan ve backhand tarafınıza gelmişse bu vuruş tercih edilir. Raket, elin avuçiçi aşağıya gelecek şekilde tutulur ve topa aşağıdan yukarı doğru vurulur.
Backhand başüstü, yüksek gelen toplara vurabilmek ciddi çalışma isteyen zor vuruşlardan birisidir. Bu vuruş sırasında sırt rakip oyuncunun sahasına karşı dönülür, vücut dengesi ön ayak üzerinde, vuruş eli dirseği yukarı dönüktür.
Vuruş sırasında vücut dengesi korunmalı, bilekler sıkı ve topa başüstünde vurulmalıdır.

SERVİS KARŞILAMA
Servis kullanan oyuncunun o setteki skoru tek sayı ise oyuncular kendilerine göre sol servis alanı içerisinde durmak suretiyle servis kullanırlar ya da karşılarlar.

Bir hata yapılıncaya ya da top oyun dışı kalıncaya dek, servis kullanan ve karşılayan topa dönüşümlü olarak vururlar.

Servisi karşılayan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi karşılayanın yarıalanı yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanan sayı elde etmiş olur. Servis kullanmış olan oyuncu, bu kez öteki servis alanından yeniden servis kullanır.

Servisi kullanan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi kullanan oyuncunun yan alanının yüzeyine temas ederek oyun dışı kalırsa, servis kullanmış olan oyuncu servis atmayı sürdürme hakkını yitirir ve hiçibir oyuncu sayı almak sizin servis karşılamış bulunan oyuncu servis kullanma hakkını elde eder.
•Eğer top servis atışı dışında, fileye takılıp asılı kalır ya da fileyi aştıktan sonra fileye takılı kalırsa,
•Servis atışı sırasında hem atan hem de karşılayan oyuncu aynı anda hata yaparsa,
•Eğer servis kullanan oyuncu, karşılayan taraf hazır olmadan atış yaparsa,
•Oyun esnasında top parçalanıp taban kısmı tamamen toptan ayrılırsa,
•Çizgiye hakemi topun düştüğü yeri göremediyse, baş hakem de karar veremiyorsa oyun durdurulur.
Oyunun durdurulduğu durumlarda, son servis atışı geçerli sayılmayacağından, servis atmış olan kişi servisi tekrarlar.
Servis karşılama sırasında, bir ayağınız önde, raket başüstünde, vücudunuz rahat, kendinizden emin bir şekilde beklemelisiniz.
Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2013 12:23 Sebep: sayfa düzeni