Arama


nejatac - avatarı
nejatac
Ziyaretçi
2 Haziran 2010       Mesaj #2
nejatac - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
uykucini adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar elimde bir tane 12 v elektirk motoru var ben bunun ileri geri yapmasını istiyorum.Fazla elekrik bilgisine sahip olmadığım için rolenin nasıl bağlanacağını bilmiyorum yardım edebilecek biri var mı acaba?

Merhaba,
Ben de çok bilgili olmamakla beraber size kısmen yardımcı olabileceğimi sanıyorum.
Öncelikle çalıştırmak istediğiniz 12 voltluk motorun çok akım çekip çemediğini belirtmeniz gerekir.Bu bir otomobil marş motoru da olabilir, küçük bir fan motoru da olabilir.
Öncelikle bir motora bir yöne doğru hareket verdirilmişse, hareket esnasında kazanmış olduğu kinetik enerjiden dolayı, çok âni olarak ters yönde hareket komutu verilmesi motora ve güç kaynağınıza zarar verecektir.Bu ve benzer nedenlerle öncelikle amacınızı ve elinizdeki
imkân ve malzemelerin özelliklerini belirlemeniz ve belirtmeniz gerekir.Voltaj 12 volt gibi düşük, vermeniz gereken akım da çok yüksek ise açıp kapama esnasında kontak uçlarında ark meydana gelecektir.Bu da kontakların oksitlenmesine, yanmasına veya yapışmasına, kısacası kullanacağınız rolenin bozulmasına neden olacaktır.Bu durumu önlemek için sanırım kontaktör kullanmanız gerekecektir.Tabii ki bu motor büyük ve çok akım çeken bir motor ise..
Böyle durumlarda role yerine farklı devre elemanları kullanılabiliyor ama benim çok fazla bilgim yok ve bilen birileri beni de aydınlatacak bilgileri verebilirlerse çok memnûn olurum.
Eğer çok büyük ve güçlü bir motora çok ani ters yönde hareket verdirmek gerekecekse bu durumda motorun âni frenleme yapabilmesi gerekir.Bu da mekanik olarak çok zor olduğundan dolayı elktromanyetik olarak sağlanmalıdır.Bunun da nasıl yapıldığını bilmiyorum.
Bir diğer alternatif ; servo motorlardır.Çok fazla emin olmamakla birlikte step motor da denilen ve son derece milimetrik hareketler yaptırılabilen bu tip motorlara âni olarak yön değiştirtebiliniyor ama hem pahalı ve hem de sürülmesi özel devre gerektiriyor ve çok uzun süreli yük gerektirebilecek işlerde kullanılmıyor (Bildiğim kadar ile).
Yukarıda yazdığım konularda ekleme ve düzeltme yapabilecek arkadaşlara şimdiden teşşekür eder, saygılar sunarım.Bu konularda ben de çok fazla bilgi sahibi değilim ve kendimi geliştirmek istiyorum.Saygılarımla...