Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
5 Temmuz 2010       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi

Kabız olan ne yemeli ne yememeli


Doğru ve dengeli beslenme ile kalın bağırsak kanserinin önemli sebeplerinden biri olarak bilinen kabızlığın üstesinden gelinebilir. Toplumda en sık kadınlarda görülen kabızlık, sadece diyet uygulanarak yüzde 60 tedavi ediliyor.İstanbul Cerrahi Hastanesi doktorlarından beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Bradley, Batı tipi beslenme şekli olarak tanımlanan fast food yiyecekleri tüketen kişilerde kabızlığın çok sık görüldüğünü belirtiyor.

Yolculuk, hareketsizlik, karaciğer hastalıkları, aşırı yemek yeme kabızlığın başlıca sebepleri arasında sayılıyor. Sağlıklı bir boşaltma 24 saatte bir veya haftada 3 kez oluyor. “Ancak daha uzun süreli boşaltımlar da kesinlikle bir doktora başvurulması gereken bir durum.” diyen Dr. Bradley, kabızlık tedavisinde piyasada bulunan laksetif (bitkisel) çayları tavsiye etmediğini; çünkü bu çayların yarardan çok zararlarının bulunduğunu söylüyor. Genelde bu problemle karşı karşıya kalan kişilerin ishal olmasını sağlayan bitkisel çaylar, vitamin ve mineral eksikliğine yol açıyor, bağırsak tembelliği yapıyor.

Kabızlık için ne yapmalı?
Günde 3-4 kaşık buğday kepeği öneren Dr. Bradley, kabızlık rahatsızlığı çekenlere şu tavsiyelerde bulundu:
“8-10 bardak arası su içilmeli, kavrulmuş keten tohumu ve susam yenilebilir, yüksek dozda C ve E vitamini, magnezyum minerali, kuru erik, kaysı ve incir, baklagiller, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, havuç gibi kök sebzeler, maydanoz gibi yapraklı sebzeler, bütün meyveler, fındık, ceviz mutlaka tüketilmesi gerekiyor.

Neleri yememeli?
Et, süt, yumurta, peynir, özel işlemden geçmiş tahıllar, beyaz ekmek, pirinç, makarna, çay, kahve…
Dr. Bradley’den kabızlık için bazı tarifler:
Limon ve zeytinyağı
1 orta boy limon, 1 kaşık sızma zeytinyağı, 300 mililitre su.
Limonu sıkın. Zeytinyağı ve suyla karıştırıp mikserde 1-2 dakika kadar çırpın. Sabah aç karnına bir bardak için.

Elma kompostosu:

2 yeşil elma
Elmaları kabuklarını soymadan küçük parçalar halinde doğrayın. Üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. Üzerine tarçın dökerek sabah kahvaltısında yiyin.

Yarım su bardağı yoğurt
Mercimeği ve lahanayı ayrı ayrı haşlayıp süzün. Lahana yapraklarını ince şeritler halinde kıyın. Diğer tarafta yoğurt, limon, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı elde veya mikserde çırpıp, bu sosu sıcak mercimek ve lahanayla iyice karıştırın.
Lahana yerine çiğ kıvırcık marul veya rendelenmiş havuç da kullanılabilir.

Mercimek salatası:
1 bardak mercimek
7-8 yaprak beyaz lahana
1 kaşık zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 limon
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:39