Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Eylül 2010       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kemik İliği Nedir?


Kemik iliği nakli nedir? Neden önemlidir?


Kemik iliğini; kök hücrelerden kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve kan pulcuklarının yapıldığı bir fabrika olarak kabul edebiliriz. Bu fabrikadaki bir hasar, direkt olarak kök hücreleri bozabileceği için kan hücrelerinin yapımı da bundan etkilenir. Bu nedenle, bazı hastalıklarda tedavi için kök hücreleri yerine koymak gerekebilir.

Halk arasında kemik iliği nakli olarak bilinir ancak gerçekte; kemik iliği, dolaşan kan, kordon kanı gibi kaynaklardan toplanan kök hücrelerin naklidir. Kan hücreleri; kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar), beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) ve kan pulcuklarıdır (trombositler). Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), vücut için hayati önem taşıyan oksijeni dokulara taşır, beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) enfeksiyonlarla mücadeleye ve kan pulcukları (trombositler) ise kanamayı kontrole yardım ederler. Sağlıklı bir insan için, bu üç serinin düzenli çalışması gereklidir. Yaşamak için, sağlıklı kemik iliği ve kan hücreleri şarttır. Hastalık kemik iliğini etkileyip düzgün işlev yapamaz hale getirdiğinde, bir kemik iliği veya kordon kanı nakli en iyi tedavi seçeneği olabilir.

Hangi hastalıklar kemik iliği naklini gerektirir?
• Lösemi ve Lenfomalar
• Multiple myeloma ve bazı durumlarda diğer plazma hücre bozuklukları
• Myelodisplastik sendrom ve myeloproliferatif hastalıklar
• Ciddi aplastik anemi ve diğer kemik iliği yetmezliği durumları
• Ciddi kombine immün yetmezlik ve diğer genetik immün sistem bozukluklar
• Hemoglobinopatiler
• Hurler Sendromu ve diğer genetik metabolik bozukluklar
• Diğer habis tümörler

Ad:  kökkan.jpg
Gösterim: 12455
Boyut:  41.1 KB
Kemik iliği işlevleri

Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) dokulara oksijen taşırlar.

Trombosit ya da thrombocytes (megakaryocytes ' türetilmiş) kanama önlemek ve kan pıhtılaşması yardım yardımcı.

GRANÜLOSİTLER (nötrofil, bazofil ve Eozinofiller) ve makrofajlar (topluca Miyeloid hücre olarak da bilinir) bakteri, mantar ve diğer parazit enfeksiyonları mücadele. Onlar da ölü hücreleri kaldırmak ve doku ve kemiklerin yeni model.

t-lenfositleri doğrudan öldürmek veya işgal hücreleri izole ederken lenfositler b antikorları üretirler.
rbc canlı yaklaşık 170 gün ve geri kalan kısa yaşamış ve sürekli doldurulan gerekir. Ortalama bir insan, her gün için yaklaşık bir yüz milyar yeni hematopoetik hücrelerin gerektirir. Bu hematopoetik kök hücre (HSCs) tarafından gerçekleştirilir.

Kemik iliği ve kök hücre
Merkez Mezenkimal Kök hücre kemik ya da merkez sinüs yalan taşıyordu. Bu hücreler (oluşturan kemikler) osteoblasts, (oluşturan kıkırdak) kondrosit, (Bu kaslar formu) miyositler ve diğer hücreler gibi vücudun çeşitli hücre oluşturmak için kapasitesine sahiptir. Bunun dışında kan damarlarını oluşturan endotel kök hücreler vardır.

Kemik iliği patoloji ve Tanı
Kemik iliğinde lösemi, Multipl Miyelom, myelodisplastik Sendrom (mds) ve pancytopenia gibi bazı hastalıklar, anemi vs kemik iliği doku incelenmesi gerekir. Bu kemik iliği aspirasyon veya kemik iliği biyopsisi adı verilir. Bir iğne, kemik iliği örnekleri geri çekmek için kullanılır. Bu genellikle çok sancılı bir süreçtir.

Kemik iliği kanseri kemoterapi kullanımı ile bastırılır. Bu şiddetli RBCs (anemi için lider), (riski hayatı tehdit eden enfeksiyonlar lider) WBCs ve trombosit (eğilimler kanama riski lider) üretim düşüşe yol açar.

Tıp biliminin ortaya çıkmasıyla şimdi hastalıklı bireyler kemik iliği nakli için mümkündür. Bu süreci bir dizi kanserli hastalarda başarı göstermiştir.

Kemik İliği Biyopsisi
Kemik iliği kemiklerin ortasında bulunan süngerimsi dokudur. Görevi kırmızı ve beyaz kan hücreleri ile trombosit üretimidir. Ağırlıklı olarak kafatası, kaburga, omurga, omuz kemikleri, kalça kemikleri, göğüs kemikleri ile uzun kemiklerin uçlarında bulunur. Kemik iliği biyopsisi anemi, kanser ve enfeksiyonel bazı hastalıklara karşı yapılan testlerde kullanılan bir yöntemdir. İlikten biyopsi için örnek iğneyle alınmaktadır.

Nasıl Yapılır?
Kemik ortasında bulunan iliğe ulaşmak için yüzeyden batırılan iğne kullanılır. İğne iliğe ulaştığında test için yeterli miktarda örnek alınır.

Nasıl Hazırlanılır?
Genellikle kemik iliği biyopsisi öncesinde hastane tarafından size teste izin verdiğinize dair bir form imzalatılır. Test günü ağrı kesici alacağınız için eve dönüşte araba kullanmayın. Bazı hastaları sakinleştirmek için yatıştırıcı ilaçlar verilebilir.

Eğer uyuşturucu ilaçlara karşı alerjiniz varsa (bu tür ilaçlar genellikle dişçilerde kullanılır) doktorunuza bunu söyleyin. Ayrıca insülin alıyorsanız test öncesi doktorunuzla konuşun. Aspirin, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaç kullandıysanız ya da düzenli olarak kullandığınız başka bir ilaç varsa bunu doktorunuza bildirin. Bazı durumlarda test sırasında kanama sorununa karşı doktor kemik iliği biyopsisinden bir süre önce kan testi yaptırmanızı isteyebilir.

Genellikle testten önceki gece yarısından sonra bir şey yememeniz söylenecektir. Bu ertesi gün kaygıyı giderecek ilaçlar aldığınızda mide bulantısına neden olabilir.

-derlemedir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Ekim 2017 17:07
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.