Arama

Aşık Paşa - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Ekim 2010       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Osmanlilarin ilk devrinde Anadolu'da yetisen mutasavvif, sair ve velîlerinden. Ismi, Ali'dir. 1272 (H.670) tarihinde Kirsehir'de dogdu. Babasinin ilk çocugu oldugundan Bas aga veya Pasa denildigi gibi, Pasa lakabinin Osman Gazi tarafindan verildigi de rivayet edilmektedir. 1333 (H.733) tarihinde. Misir dönüsü, Kirsehir'de vefat etti. Türbesi Kirsehir'de müslümanlarin ziyaretgahi olup, mîmarî bir saheserdir.

Asik Pasa'nin dedesi Baba ilyas, Mogol istilasi üzerine Horasan'dan hicret edip, Anadolu Selçuklularindan Alaaddîn Keykubad'in himayesine girdi. Fazilet ve ilmiyle az zamanda tanindi. Talebe yetistirdi. Vefatinda yerine salih bir zat olan oglu Muhlis Pasa geçti. Muhlis Pasa Karaman'da büyük hizmetlerde bulunduktan sonra Osman Gazi' ye iltica edip, maiyyetine girdi. Daha sonra Kirsehir'e yerleserek talebe yetistirmekle mesgul oldu.

Asik Pasa, babasinin Kirsehir" de bulunan dergahinda salih kimseler içinde yetisti. Iyi bir tahsil gördü. Zamanin büyük alimlerinden Kirsehirli Süleyman Efendi'den okudu. Arabça, Farsça, Ibranice ve Ermenice ögrendi. Alim bir zat oldu. Allahü tealaya olan sevgisinin çoklugu sebebiyle kendisine Asik Pasa denildi. O da dergahta baba ve dedeleri gibi talebe yetistirmekle mesgul oldu. Orhan Gazi zamaninda söhreti artti. Bir süre Misir'a gitti.

Asik Pasa, güzel ahlak sahibi, kibar ve zarif idi. Dünya malina meyletmez, haramlardan siddetle kaçar, süpheli olma korkusuyla mubahlari terkederdi.

Asik Pasa, Garibname veya Marifetname adi ile mesnevî tarzinda on iki bin beyte varan bir eser yazdi. Tasavvuf, ilmine dair olan bu eseri Osmanli edebiyati tarihi bakimindan çok önemlidir. Türk halkina tasavvuf zevkin! (güzel ahlaki, edebi) ögretmek için açik bir Türkçe ile yazilmistir. Vezni, Failatün, failatün, failün dür. Fakrname isimli eseri ise yüz altmis bir beytlik mesnevîdir. iki nüsha olup, biri, Roma Biblioteca Eananatence Turca 2054 numarada, digeri Manisa Muradiye Kütüphanesi'ndedir. Ayrica otuz bir beytlik Vasfi hal, elli dokuz beytlik Hikaye ve Kimya risaleleri ve siirleri vardir.

Arifane siirlerinden bazilari söyledir: Yani; bu dînin emir ve yasaklarini üstaddan ögrenmek lazimdir. O üstad ki adet, usul ve esaslari ögretir. Allahü tealanin emrettigi farzlari ve Resülullah'in sünnetini bildirir. Nefsi ibadet etmeye açikça davet eder. Sunu iyi biliniz ki, islamiyet'i en dogru olarak anlatan, alim olan üstadlardir. Bu sebeble onlara karsi çok edebli olmali, izzet, ikram ve hizmette bulunmalidir. Bir talebe hocasina hizmet ederse süphesiz çok dua alir. Onun duasi bereketiyle Cenab-i Hak da, o talebeyi sever. Bu sözümüzün hakîkat oldugunu kabul etmek gerek.

Asik'in Allahü teala katinda eksigi çok fazladir. Fakat cenab-i Hakk'in, kendi eksikligini bilen kuluna merhameti pek çoktur. Rabbimizin ihsani ve merhameti boldur. Hepimizin ümidi budur. Baska bir ümid kapisi yoktur. Ey yüce Allah'im! Sen, fadl, ihsan sahibisin, her seyden önce mev cüd olan evvelsin; her sey helak olduktan sonra geriye kalacak ahirsin. Hem hakim ve hem de alimsin. Kullarini rahmetinle yarliga, onlari merhametinle koru. Ey Celîl! Her kim bu sözü kabul ederse, rahmetin ona her zaman delîl olsun.

MsXLabs.org & Osmanlı Tarihi
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....