Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
21 Ekim 2010       Mesaj #10
ener - avatarı
Ziyaretçi

Kabızlık Çözümü

Ad:  kabızlık.jpg
Gösterim: 28578
Boyut:  26.4 KB

Kabızlık çözümü, Yaş ilerledikçe genel olarak toplumda üç kişiden birinin kabız olduğu düşünülmektedir. Dışkılama miktarı normal insanlara oranla farklılık göstermesi nedeniyle net bir sayısı bulunmamakta. Haftada üç defadan daha az tuvalete gitme, tuvalet esnasında çok ıkınma, karında meydana gelen şişkinlik ve ağrı, kalın veya sert parçalar halinde tuvalete çıkma, yeterince boşalamama, tıkanıklık duygusu kabızlık şikâyeti olarak tanımlanıyor.

Erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok karşılaşılan kabızlık, beslenmeyle direkt ilişkili. Yeterince sıvı alınmadığında, posalı gıdalardan yenilmediğinde, egzersiz ve spor yapılmadığında veya uzun süre uygulanan yağsız diyetler sonucu kabızlıkla karşılaşma olası oldukça yüksek. Ayrıca kalın bağırsak fonksiyonları bozukluklarına bağlı olarak veya başka bir hastalığın belirtisi olarak kabızlık gelişebilmesi de mümkün. Vücudumuzdaki su kaybının onda bir oranında azalması, kabızlık için yeterli. Bu sebeple sıvı alımı kabızlığın önüne geçebilmek bakımından oldukça önemlidir.

Posa açısından zengin yiyecekler tüketmek, bol bol sıvı tüketmek ve egzersiz ve spor yapmak sorunun çözümünde en önemli faktörlerden. Fakat kronik kabızlık yaşandığı takdirde mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor. Kabızlık genel olarak zararsızdır ama başka sorunların göstergesi ya da nedeni de olabilir. Acil olarak çözüme ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki benzeri bitki çayları ve lavman, doktora danışılmadan kullanılmamalı. Çünkü bu ilaçların uzunca bir süre kullanılması bağırsak tembelliğine neden oluyor.
  • Sabah kalktığınızda 1 bardak ılık su ve 1-2 tane kuru kayısı veya kuru erik tüketin.
  • Probiyotik özellikli gıdalar, bağırsakları düzenlemeye yardımcı olur.
  • Her öğünde, çiğ sebze ve salata tüketin.
  • Klasik kahvaltıların yanında farklı denemeler yapın: Yoğurt, yulaf, meyve.
  • Meyve, komposto ve çiğ sebzeler tüketmeye özellikle dikkat edin.
  • Salatanıza mutlaka zeytinyağı ekleyin.
  • Sıvı alımınızı günlük 2.5-3 litreden aşağıda olmamasına özen gösterin.
  • Öğlen ve akşam yemeklerinizde baklagil yada sebze ile beraber bulgur pilavı, tahıllı ekmek ve salata tercih edin.
  • Stres bağırsak alışkanlıklarını etkileyen önemli bir faktörtür. Bu açıdan stresten uzak kalmak gerekiyor. Kadınların özel dönemlerinde bağırsak sorunlarıyla daha çok yüzleştikleri de bilinen bir gerçek. Düzenli bir hayatın düzenli bağırsak alışkanlıklarının oluşmasında çok önemli olduğu belirtiliyor.
  • Obezitenin de kabızlığı artırıcı etkisi var. Aşırı kilolardan kurtulmak ve zayıflamak için bir başka nedenin de bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle hızlı tempoda yapılacak yürüyüşün bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkisi bulunmakta. Etkin yürüyüş, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın çözümüne oldukça yardımcı oluyor. Haftanın 5 günü, günde en az 20 dakika sürecek şekilde yapılan düzenli egzersizin, kalp hızını bir miktar artıracak yoğunlukta olması gerekiyor.
Kabızlığa Ne İyi Gelir
Kabızlığa ne iyi gelir, Kabızlık insanların lif bakımında yetersiz beslenmesi sonucu kalın bağırsağın tembelleşmesine denir. Vücutta yeteri kadar su bulunmaması, sindirimi zor olan yiyecekler tüketilmesi kabızlığa neden olabilir. Günlük tüketilen yiyeceklere göre insanlar zaman zaman kabız olabilir fakat bu kabızlık sık sık ve uzun süre geçmiyorsa hemoroide hastalığına sebep olur. Bu yüzden hemen bir doktora başvurmalısınız ki kabızlığın önlemi alınsın. Kabızlığı yaşamamak için düzenli ve dikkatli beslenmenize dikkat etmelisiniz. Kabızlığı önlemek için bazı ilaçlar kullanabilirsiniz fakat bu ilaçlar sürekli kullanılması bağırsak tembelliğine neden olabilir. Kabızlığı önlemek için ilaç tedavisi yerine beslenmenize dikkat etmeli bol bol su tüketmeli besin değeri lifli yiyecekler tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kabızlık şikayeti olanlar ilk olarak bir doktora başvururlar ve onların önerileri doğrultusunda ilaç kullanmaya başlarlar fakat kullanılan ilaçlar zamanla hastanın bağırsaklarında tembellik yaptığı için başka önlemler alması daha doğrudur. Kabızlığa iyi gelecek birçok önlem vardır. Bunların bir kaçında bahsedelim;
  • Sıvı alımını artırmak kabızlığa iyi gelir; Kabızlığı iyi gelecek önlemlerin arasında ilk sırada bol bol su tüketmek gelir. Su tüketimi az olan kişilerde kabızlık şikayeti çok fazladır. Bu nedenle kabızlık şikayeti olanların günde 2 litre su tüketmeleri kabızlığa iyi gelecektir. Sağlıklı bireylerin de en az 2 litre su tüketmelerinde fayda vardır. Bazı hastaların su tüketimini takip etmekte zorluk çekebiliyor, bu yüzden hastalar kendilerine ait 2 litrelik bir sürahi veya cam şişe alabilirler ve böylece günlük su tüketimini rahatlıkla takip edebilir.
  • Posa alımını artırmak kabızlığa iyi gelir; Kabızlık şikayeti olan hastaların günlük lifli yiyecek tüketimini artırmalıdır. Bu yiyeceklerin sindirilmeden atılması dışkı içeriğini artırmaya neden olur ve içine emeceği sıvı ile sertliği önlemde çok etkili tedavi yöntemi olarak biliniyor. Kabızlık şikayeti olanların sebze yemekleri, yeşil salatalar,kabuğu beraber yenilecek meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi kabızlığı önleyen yiyeceklerdir. Kabızlığa şikayeti olanların et gibi protein değeri yüksek yiyeceklerin yalnız başına değilde salata ile tüketilmesi kabızlığa iyi gelir. Kabızlığa iyi gelecek diğer bir başka yiyecek ise kuru kayısıdır. Akşamları 2-3 tane kuru kayısıyı ılık bir su bardağının içine atıp sabaha kadar bekletip ertesi gün gün duyunu ve içip kayısı yemeniz kabızlığı iyi gelir.
  • Dışkılama alışkanlığı terbiyesi kabızlığa iyi gelir; Herkes de olan refleks gıda alımında 20-30 dk sonra dışkılama isteği doğması vücudun mucizelerinden biridir. Dışkılama zamanı geldiğinden hemen tuvalette gidilmeli ve tembellik edip tuvalette gitmemek bağırsağı tembelleştirir ve kabızlığa neden olur. Dışkılama zamanı tuvalet ihtiyacın karşılanması kabızlığa iyi gelir.
  • Kabızlık giderici bazı doğal ürünler tüketilmesi kabızlığa iyi gelir; Elma, kayısı, erik gibi meyveleri kabuğu ile kompostu yaparak taze taze tüketilmesi kabızlığa iyi gelir. Lif değeri yüksek olan meyve ve içeceklerin karındaki sertliği giderilmesi, bağırsaklarda toksitlerin atılması için oldukça önemli değer taşır. Üzümü kabuk ve çekirdekleriyle beraber tüketildiğinde kabızlığı iyi gelir. Diyabet rahatsızlığı olan hastaların bu meyveleri tüketiği zaman dikkat etmelidir. Ispanak lahana gibi sebzeler mineral ve ve vitamin değeri oldukça yüksek besinlerdir. Kabızlık şikayeti olanların hazmının kolaylaştırır yemeklerin yanında çiğ olarak salata olarak tüketilmesi kabızlığı önlem için iyidir. Pırasa pirinçsiz ve yağsız pişirilip tüketildiğinde kabızlığı önlemeye büyük rolü vardır.
Kabızlığa İyi Gelen Çaylar
  • Nane çayı; Kabızlık sorunun yaşayanların sindirimini sorunu olanların, gaz, şişkinlik gibi şikayetler olanların nane çayı içmesi oldukça önemlidir. Dışkılama da zorlananlar için rahat bir tuvalette çıkmasına sağlar. Nane çayı ayrıca mide bulantısı hazım şikayetine çok iyi gelir.
  • Rezene çayı; Kabızlık şikayeti olanların kalın bağırsakta sertleşen vücutta atılması zorlaşan dışkıya kalın bağırsakta yumuşatarak tuvalette çıkmasını kolaylaştırır. Rezene çayının da yemek sonrası şişkinliği ve hazımsızlığı önler.
Kabızlığa İyi Gelen Meyveler
Kabızlığa İyi Gelen Meyveler, Kabızlık, sindirim sisteminde her hangi bir sorunu olmayan insanlarda, çoğu zaman beslenme alışkanlığı ile gelişen bir durumdur. Sıklıkla kabız olan kişilerin ilk yapması gereken şey beslenme alışkanlığını değiştirmektir. İçerisinde bol miktarda lif ve su içeren yiyecekler kabızlığı büyük ölçüde azaltmakta ve kabızlık zamanında tüketildiğinde de gidermektedir.

Kabız olmamak için her bireyin özellikle sıcak yaz günlerinde bol bol su içmesi salata ve bol miktarda lif içeren mevsim meyvelerini kabuğu ile birlikte bol bol tüketmesi gerekmektedir. Bağırsaklardaki pekliği gidermek için alınan sıvı ve lif miktarı son derece önemlidir.

Kabızlığa iyi gelen meyveleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bol miktarda lif ve su içeren bir meyve olan kayısıyı günde birkaç tane tüketen kişi başka bir sorunu yoksa kabız olmayacaktır. Kabız olan bir kişi akşamdan ılık su ile ıslattığı bir kaç adet kuru kayısıyı sabah aç karnına tüketirse bir kaç saat sonra kabızlığı geçecektir.
  • Mürdüm eriği: Taze olarak tüketildiğinde de kabızlığa çok iyi gelmesine rağmen özellikle kurutulmuş mürdüm eriğinin kompostosu kabızlığı gidermekte çok etkilidir. Özellikle doğum sonrasında sıklıkla görülen kabızlıklarda annenin çok doğal ve bebeğine her hangi bir zarar vermeden kabızlıktan kurtulmasını sağlar.
  • Zeytin: İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası olan zeytinin en büyük faydalarından birisi sindirim sistemindeki olumlu etkileridir. Zeytin ve zeytin yağı, bağırsağın hareketlerini hızlandırarak, rahatlama sağlamaktadır. Özellikle bağırsakları yavaş hareket eden kimselerin zeytini ve zeytin yağını her öğün tüketmeleri çok faydalı olacaktır. Kabız olan bebeklerin, makatlarına zeytin yağı akıtılarak dışkının ve bağırsağın yumuşatılması, eskiden sıklıkla kullanılan faydalı yöntemlerden bir tanesidir.
  • Üzüm: Çekirdeği ve kabuğu ile tüketildiğinde sindirim sisteminde tamamen çözülmez. Bu da bağırsaklara bol miktarda posa gitmesi anlamına gelmektedir. Bu özelliği ile üzüm kabızlığı gideren yiyecekler arasındadır. Fakat üzüm tüketirken çekirdeklerini çiğnedikten sonra yutmak çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Maydanoz: Maydanoz bünyesinde bol miktarda C vitamini barındıran çok faydalı bir bitkidir. Maydanoz salatalarda veya kahvaltı sofralarında sade olarak tüketildiğinde bağırsak hareketliliğini artırıcı bir özelliğe sahiptir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 02:57