Arama

Depresyon Nedir? - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ağustos 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Evlilik Sonrası Depresyon


Ad:  7.jpg
Gösterim: 1169
Boyut:  19.6 KB
Evlilik Depresyonu
Evlilikte keramet arayıp depresyon bulduysanız endişelenip sizde bir gariplik olduğunu düşünmeyin; çünkü her 10 çiftten birinde evlilik sonrası depresyonuna rastlanıyor.İşte nedenleri ve problemin çözümü… Gelinliği kaldırdınız düğün pastasını bitirdiniz teşekkür etmeniz gereken herkese teşekkür ettiniz ve binbir uğraşla döşediğiniz eve yerleşerek nihayet evlilik hayatına başladınız. İşin zorlu kısmı bitti diyenler yanılıyor olabilirler; çünkü pek çok çift evlendikten sonra büyük bir depresyon yaşıyor.

Evlilik sonrası depresyonu
Her 10 çiftten biri evli olarak yaşamaya başladıktan sonra evlenmeyle yaşanan mutluluk ani bir düşüşe geçiyor. Bazen bu durum o kadar ciddi bir hal alıyor ki evlilik sonrası depresyonu ortaya çıkıyor. Giderek yaygınlaşan bu durum bazen aylar boyu devam edip bu depresyonu yaşayan kişilerde hayal kırıklığı ve kafa karışıklığına sebep oluyor hatta evlenmenin doğru bir fikir olup olmadığını sorgulamaya kadar gidebiliyor. Öte yandan evliliğe yapılan yatırım düşünülecek olursa bu kadar çok insanın bu türden bir hayal kırıklığı yaşamasında şaşılacak bir şey yok.

Evliliğin gerçek fiyatı
Parasal açıdan: Artık her şey taksitlendirilse de ev kurmak hala zor ve pahalı. Tabii ki paranıza zevk ve beğenilerinize göre değişecektir ama en gerekli eşyalarla ve en pahalılarını seçmeyerek bile ev kurmaya kalksanız 5 milyardan aşağıya çıkmanız zor. Tabii evin içi tamirat gerektiriyorsa harcayacağınız miktar da artacak demektir. Herkesin hayalinde güzel bir ev vardır ve o ev için yapılacak alışveriş hevesi ayrıdır. Bu nedenle daha evlenmeden pek çok çift büyük bir borca girmiş olur.

Fiziksel açıdan:
Pek çok çift nikah öncesinde adrenalinle dolup taşar ve oradan oraya koşturur durur özellikle de nikaha birkaç hafta kala. Dinlenmeye vakit bulduklarında ise büyük bir bitkinlik yaşamaları ve bağışıklık sistemlerinin onca zamandır savaştığı virüslerin ortamı boş bularak hastalığa sebep olmaları sık rastlanan bir durumdur.
Duygusal açıdan: Bir evliliğe yapılan en büyük yatırım duygusal yatırımdır elbet. Evliliğe dair umut beklentiler ve insanın kafasını kurcalayan şüphelerle beraber bir de o büyük günün hayali vardır. Gelinlik dergilerinin teşvik ettiği fantaziler herhangi bir masalla yarışacak kadar zengindir. Tabii bunlara ek olarak bir de aile üyeleri ve dostları biraraya getirecek olmanın verdiği neşe ve endişe de eksik değildir.

Nikah ve düğünün ardından pek çok çiftin kendilerini boşlukta hissetmeleri bu nedenle şaşırtıcı değildir. Yaşanan duygusal yoğunluğun bitmesine az kalmıştır ve artık bundan kurtulup hayata devam etme zamanı gelmiştir.

Evlilik hayatına alışmak
Bir çift olarak günlük rutine alışmak zaman alabilir. Evlenmeden önce beraber bile yaşıyor olsanız bekarlık günlerinize özlem duymanız normaldir.
Bazıları evliliğin ilk aylarında çok fazla fikir ayrılığı yaşarlar. Eşler başından itibaren her şeyin doğru gitmesini istediklerinden pireyi deve yapabilirler en önemsiz konular bile büyük bir şey haline dönüşebilir.

Çoğu problemin kökeninde aslında evliliğin ne olduğuna dair beklentilerin farklı olması yatar. Eşlerden biri evde birlikte geçirecekleri yakın ve rahat anların hayalini kurarken diğeri kariyerine daha çok odaklanmak isteyebilir.

Yeni bir başlangıç yapmak
Bir evlilikte en sık yaşanan anlaşmazlık konularından bahsedecek olursak aşağıdakileri sıralayabiliriz:
Para: Tartışmaların en büyül nedenlerindendir ve genellikle kökleri paranın ne için harcanması gerektiği konusundan daha derinlere dayanır. Para bir şeylere ne kadar değer biçtiğimizi ve neden ne kadar etkilendiğimizi gösterir.

Ev işleri: Aslında bu konuda yapılan tartışmalar önemsiz gibi görünse de altında saygı sevgi önemseme ve adalet gibi nedenler yatar.

Cinsellik: Tüm yeni evlenenenlerin harika bir seks hayatı olduğu düşünülür. Oysa çoğu zaman bu böyle olmaz. Pek çok çift seks için ya fazla meşguldür ya da cinsel problemlerle uğraşıyor olurlar. Bunların bir alternatifi de seksin sıradanlaşması korkusudur.

Yakınlık: İlişkinin ilk zamanlarında yakınlaşmak için gerekenleri günlük hayatınızın bir parçası haline getirmek özellikle önemlidir. Hayat meşguliyetlerle doludur ama bir bağ kurmanın olumlu yanlarını geliştirdikçe bunlar tüm evliliğiniz boyunca sizle kalır.

İletişim: Biribirinizden ne kadar farklı olursanız olun iyi iletişim becerileri sorunları çabuk bir şekilde çözmenize yardımcı olur.

Çatışmayla başetme: Her ilişkide çözüme ulaşmanın zor olduğu sorunlar olabilir.Önemli olan yapıcı bir tartışma şeklini benimseyip uygulayabilmektir.
Evli olmak her iki eş için de yeni bir deneyimdir ve alışması zaman alır. Öte yandan sevgi saygı sabır ve anlayışla her daim mutlu yaşamak mümkündür.

Evlilik Sonrası Depresyon İçin Önlemler
Hislerinizi Paylaşın
Nasıl hissettiğinizle ilgili olarak karşınızdaki kişiye dürüst olun. Nikah öncesi ve sonrası ile ilgili olarak hislerinizi açıkça söyleyin. İlişkilerde olası sorunları çözmek için ilk adımı, eşinizle sağlam iletişim kurarak atın.

Hislerinizi İzleyin

Hissettiklerinizle ilgili gerçekçi olun. Boşlukta mısınız, kötü müsünüz, mutsuz musunuz? Bu duygular yanlış kişiyler evlendiğinizi göstermez. Çoğunlukla yeni bir yaşamla ilgilidirler.

Eğlenceli Şeyler Planlayın

Tatillerde dışarı çıkın. Bu gibi zamanlarda ne yapacağınızı düşünürken, geçmişte yapmış olduğunuz ve hoşunuza giden aktiviteler size yol gösterir.

Yeni ve Gerçekçi Hedefler Edinin

Evlilik hayatı, birlikte yaşanacak harika bir gün ya da aylardan ibaret değildir. Evliliğin sonsuza kadar sürmesi amaçlanır, bu amaç için yıllarca birlikte çalışmak gerekir. Sürekli bir kusursuzluk hali beklemeyin.

Yeni Şeylere Odaklanın

Evlilik planlarınızı gerçekleştirmek belki yaşamınızla ilgili en önemli işti. Bunu başardınız. Şimdi eşinizle birlikte sürdüreceğiniz yeni bir yaşamı hedefleyin.

Arkadaşlarınızla Birlikte Vakit Geçirin

Evlenmiş olmanız her anınızı eşinizle geçireceğiniz anlamına gelmez. Arkadaşlarla buluşmak, onlarla birlikte vakit geçirmek daha pozitif hissetmenizi sağlar.
Son düzenleyen Safi; 19 Haziran 2016 03:44