Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Birbirinden uzakta bulunan yakın akraba veya arkadaşların haberleşmek, bir olayı aktarmak, bilgi vermek, ortak düşünceleri paylaşmak gibi çeşitli amaçlarla yazdıkları ve sadece yazanla okuyanı ilgilendiren mektuplar, özel mektuplardır.
Özel mektupları, konularına göre alt başlıklar hâlinde adlandırmak da mümkündür: Aile mektupları veya sağlık mektupları (eşe, dosta, yakın akrabaya yazılanlar), tebrik mektupları (herhangi bir başarı, nikâh, nişan, düğün, bayram, yılbaşı gibi sebeplerle yazılanlar), teşekkür mektupları (iyilik veya yardım görme gibi sebeplerle yazılanlar), davet mektupları (davetiyeler) (nişan, düğün, gezi vs. sebeplerle yazılanlar), taziye mektupları, özür mektupları vs. gibi. Bu türdeki mektupların gizliliği vardır ve bu gizlilik kanunla korunmuştur.
Özel mektuplarda konu sınırlaması olmamakla birlikte birbirlerine mektup yazanlar muhataplarının ilgi alanlarını bildikleri için bu durumu gözetirler. Kitap okumaktan hoşlanan birine, yeni çıkan bilgisayar programlarından bahsetmek uygun olmaz.

Mektup Çeşitleri


  1. Özel Metkup: Birbirine yakın olan hısım akraba, eş dost arasında yazılan mektuplardır. Özel mektuplar; açık, sade ve samimi bir ifade taşır.
  2. Edebi (Yazınsal) Mektup: Aslında bu da bir çeşit özel mektuptur. Özel mektupları yazanlar edebiyatçıysa bu tür metinler aynı zamanda edebi mektup adını alır.
  3. İş Mektubu: Genellikle ticari alanda faaliyet gösteren kurumlar, kurumlarla kişiler, kişilerle kişiler arasında yazılan, iş ile ilgili konuların dile getirildiği mektuplarsır.
  4. Resmi Mektup: Devletin çeşitli kurumlarının kendi aralarında, ya da başka kişi ve kurumlarla yazışmaları gerektiğinde kullandıkları mektuplardır.
  5. Açık Mektup: Yazıldığı kimseye gönderilmeyip basın yoluyla açıklanan mektuplara açık mektup denir.
  • Mektup yazılacak kâğıt, şekil yönünden düzenli ve temiz olmalıdır.
  • Mektup, mürekkepli ya da tükenmez siyah renkli kalemle yazılmalıdır.
  • Mektubun sağ üst köşesine "tarih", yanına da yazıldığı "yerin adı" konmalıdır.
  • Mektubu göndereceğimiz kişinin genel özelliklerine göre (yaşı, kültür düzeyi, yakınlık derecesi vb.) "hitap cümlesi" bulunmalıdır.
  • Mektubun sağ alt köşesine "ad-soyad" yazılmalı ve "imza" atılmalıdır.
  • Mektubun sol alt köşesine "adres" yazılmalıdır.

DİLEKÇE


Dilekçeler bir iş mektubu olarak da kabul edilebilir. Bir dileği, isteği, ihbar ve şikâyeti bildirmek üzere ya da her hangi bir konuda soru sormak için resmî, özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ya da tüzel kişilere yazılan imzalı ve adresli bir çeşit iş mektubudur.
Dilekçeler genellikle çizgisiz ve beyaz dosya kâğıdına dolma kalemle ya da daktilo / bilgisayarla yazılır. Kâğıdın üstünde üç, solunda üç, sağında bir santimetre boşluk bırakılır. (S. SARICA - M. GÜNDÜZ, Güzel Konuşma Yazma, s. 140)
Dilekçeler, ana hatlarıyla dört kısımdan ibarettir:

  • Hitap: Dilekçeye gönderilen makamın adı ve yeri yazılarak başlanır. Hitaptaki kelimelerin tamamı ya da ilk harfleri büyük yazılır.
  • Dilekçe Metni: İş mektuplarında olduğu gibi dilekçelerde de anlatılmak istenen ifadenin açık, anlaşılır, kesin, net ve öz olması gerekir. Yanlış anlaşılmalara meydan verilmemelidir. İfadeler bitirildikten sonra dilekçe, "... arz ederim" cümlesi ile bitirilmelidir.
  • Tarih ve İmza: İmzasız dilekçeler dikkate alınmadığı için dilekçe metninin biraz altında kâğıdın sağ alt tarafında tarih ve imzanın mutlaka bulunması gerekir. Tarih kısmı, kâğıdın sağ üst köşesinde de bulunabilir.
  • Gönderenin Adresi: Adres; tarih ve imza kısmından biraz aşağıda kâğıdın sol alt kısmına yazılmalıdır. Adresin ilk satırında ad ve soyad, ikinci satırında cadde, sokak ve apartman numarası yer alır. Üçüncü satırda ise ilçe ve ilin adı bulunur. Dilekçeye eklenmiş belge var ise adres kısmının altına EK ya da EKLER başlığı açılır ve belgelerin adları yazılır.
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 06:40