Arama


nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
8 Mayıs 2011       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Kare Prizmanın Özellikleri
Tabanı kare, yan yüzleri dikdörtgensel bölge olan prizmaya kare prizma denir. Kare prizmanın 8 köşesi, 12 kenarı ve 6 yüzü bulunur. Karşılıklı ayrıtlarının uzunlukları birbirine eşittir. Alt yüzüne alt taban, üst yüzüne üst taban denir. Karşılıklı yüzler birbirine eşittir. Kare prizmanın üç boyutu vardır. Bunlar; en, boy ve yükseklik olarak adlandırılır. Tabanı oluşturan karenin köşegenine taban köşegeni, tabanın bir köşesinden diğer tabanın öbür köşesine çizilen doğru parçasına cisim köşegeni, tabanı oluşturan karenin alanına taban alanı denir.turkeyarena.net Dikdörtgenlerden oluşan yan yüzlerin alanları toplamına yanal alan, taban alanıyla yanal alanın toplamına da bütün alan denir.
geo 164


Koni'nin Açılımı


Koni, matematikte, bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki bir noktaya birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği geometrik şekildir.

Dik üçgenin bir dik kenarı etrafında döndürülmesiyle elde edilen koniye, dik koni veya dönel koni denir. Koniler, tabanlarına göre; dairesel koni, eliptik koni gibi isimler alırlar. Dairesel bir dik koninin taban merkezini tepe noktasına birleştiren doğru parçasına, bu koninin ekseni veya yüksekliği denir. Taban çevresinin herhangi bir noktasını tepeye birleştiren doğru parçasına koninin ana doğrusu veya apotemi adı verilir. Taban çevresinin her noktasını tepeye birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği yüzey, koninin yanal yüzeyi adını alır. Yanal yüzeyin alanı, taban çevresi ile apoteminin çarpımının yarısına eşittir. Taban yarıçapının uzunluğu r, apotemi uzunluğu a ise yanal yüzey alanı= π·r·a olur. Bir dairesel dik koninin hacmi de, taban alanı ile yüksekliğin çarpımının üçte biri alınarak elde edilirMsn BatIMG]http://www.delinetciler.net/forum/attachments/6602d1269014638-koninin-acilimi-.gif[/IMG]
Silindir Açılımı

Tabanı daire olan prizmalara silindir denir. Silindirin yan yüzü dikdörtgen biçimindedir. Dikdörtgenin bir kenarı yükseklik kadar, diğer kenarı ise taban dairesinin çevresi kadardır
6600d1269014183 silindir acilimi Küp, üç boyutlu, alanları birbirine eşit altı karenin dik açılarla birleşmesinden oluşan 6 yüzlü bir geometrik şekildir. Düzgün altıyüzlü, (Regular hexahedron) olarak da anılır ve tamamı 5 tane olan Platonik hacimler'den biridir. Küpün en önemli özelliği tüm yanal yüzeylerinin ve alt + üst tabanlarının kare olmasıdır.
6595d1269010035 kupun acilimi