Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yemek Borusu
Ad:  sind.sist.JPG
Gösterim: 5845
Boyut:  47.1 KB
Özofagusun kesit yüzeyinde görünüşü.
Yemek borusu, oesophagus
Yutakla mide arasında kalan sindirim kanalının bir bölümüne verilen ad. yenilen yiyeceklerin ağızdan sonraki geçiş bölgesidir.
İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Boyu insanlarda yaklaşık 25 cm, çapı 2 cm kadardır. Erişkin sığırlarda 1 metreyi geçer.
İçi çok tabakalı yassı epitelle astarlanmıştır. Bağ dokusu ve kaslarla çevrelenmiştir. Çok sayıda salgı bezi içerir. Çevresinde bulunan düz kaslar, lokma ağza alındıktan sonra, yarattıkları dalga hareketiyle bu lokmanın mideye iletilmesini sağlarlar. Yutulan besinin mideye iletilmesinde yer çekiminin de rolü vardır. Bununla birlikte, amuda kalktığımız zaman bile, bir besin maddesini yutarak midemize gitmesini sağlayabiliriz. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır.Yemek borusunda sindirim yoktur fakat kasılıp gevşeme hareketleri yaparak az da olsa mekanik sindirime katkıda bulunur. Yemekborusu hastalıkları, genellikle komşu organların rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan, sıkışma, iltihaplanma vb.dir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2016 23:31
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.