Arama

Lupus Hastalığı - Tek Mesaj #1

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Lupus

Ad:  lupus.JPG
Gösterim: 452
Boyut:  18.6 KB


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Uzun adıyla, Sistemik Lupus Eritomatosus (SLE) diye bilinen bu hastalık, bağışıklık sisteminin antikorlar üretip vücudun kendi yapılarına saldırması ile, diğer bir deyişle, otoimmün yolla oluşur. Eklemlerde ağrı yapabildiği halde, daha çok iç organlarımızı etkiler. Bunların başında, deri, böbrekler, sinir sistemi, akciğerler ve akciğer zarı, kalp ve kalp zarı, damar sistemimiz ve kan sistemimizi oluşturan organlar gelir.

Lupus’un oluşma mekanizması tam olarak açığa çıkarılmamış olmakla birlikte, bir ölçüde genetik yapımızı oluşturan DNA yapılarının bir etkenle uyarılıp bağışıklık hücrelerinin hareket geçmesi ile, bu hücrelerin, antikor yapımını artırarak oluştuğu düşünülmektedir. Bildiğiniz gibi, normal insanda, bağışıklık sisteminin antikor denen bu protein moleküllere, vücudun dış etkenlere karşı kendini koruması açısından büyük gereksinim vardır. Ancak, Lupus’ta sistem, dış etkenlerle değil, sanki kendisi ile savaşmaktadır. Sorun, DNA’nın nasıl uyarılıp olaylar zincirinin başladığıdır. Dışarıdan bir virüs, bir bakteri ya da bilinmeyen başka bir etken, eğilimi olan kişilerde bu hastalığı başlatabilir. Üzerine, kitaplar yazılan bu hastalığın ayrıntıları bu kitapçığın kapsamı dışında kalmaktadır.

Bu hastalığın sıklığı nedir?
Kadınlarda, erkeklere oranla, bulundukları coğrafi yöreye göre, 5 ile 9 kat daha fazla görülür. Tüm dünya toplumlarında, çok genel olarak, ortalama 200 kişiden biri, Lupus’tan etkilenmektedir. Aileden geçiş, özellikle birinci derece yakınlarda olabilir.Bu olasılık, yüzde 5 dolaylarındadır.

Lupus’un belirtileri nelerdir?
Genel bir yorgunluk, hafif ateş, eklemlerde ağrı, deride, özellikle yüz cildinde yanaklarda kelebek tarzında kızarıklık, göğüste öksürük ve derin nefesle oluşan ağrı, ışığa duyarlı cilt, ellerde parmak uçlarında soğukta kalınınca ortaya çıkan kırmızılığın ardından morarma ve beyazlık, saç dökülmesi, baş ağrıları ve daha birçok karmaşık belirtiler bu hastalığa bağlı olabilir. Hastanın bu yakınmaları karşısında hekime düşen, derin bir bilgi, deneyim ve önsezidir. Birçok hastanın önce bir cilt uzmanına görünmesinin nedeni, derideki yakınmaların sık olmasıdır.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2018 00:12