Arama

Sihirbazlık -İllüzyon - Tek Mesaj #4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gözleri Aldatan Görüntüler

Ad:  checkershadow_illusion4med.jpg
Gösterim: 4152
Boyut:  76.5 KB
A ve B ile işaretlenen kareler aslında aynı renkteler.
Ad:  checkershadow_double_med.jpg
Gösterim: 4007
Boyut:  15.9 KB
Her ne kadar A ve B harfleriyle işaretlenmiş kareler farklı renklerdeymiş gibi görünse de aslında renkleri birbirlerinin aynısı. A ve B kareleri aynı renkli dikey iki çizgi arasında bırakıldıklarında iki karenin gerçekte aynı renklerde oldukları açığa çıkıyor.

Hala " İnanmıyorum.." diyorsanız;
1.) Resmi bir de "photoshop"a koyabilirsiniz:
Ad:  proof2.gif
Gösterim: 3114
Boyut:  5.1 KB
Her iki karedeki grilerin RGB değerleri aynı ve 120-120-120.
2.) Resimlerin çıktılarını alarak kareleri kesebilirsiniz:
Ad:  Cut_out.gif
Gösterim: 3157
Boyut:  10.7 KB
Kesmiş olduğunuz kareleri birbirleriyle karşılaştırdığınızda aynı olduklarını görebilirsiniz.
Açıklama Görsel sistemimiz dünyadaki tüm nesnelerin renklerini belirleme ihtiyacı içinde. Bizim durumumuzda ise belirlemeye çalıştığı renkler yüzeydeki A ve B karelerinin içinde kalan alandaki grilerin tonu. Bu işlemleme sırasında ise görsel sistem renkleri algılama düzeyinde pek çok ipucu kullanıyor. Gölgesi yüzeye düşen silindirik cisimde bu ipuçlarından bir tanesi. Öncelikle yerel renk tezadına göz atalım. Gölgede olsun ya da olmasın eğer ki bir kontrol noktası çevresindeki noktalardan daha aydınlık ise ortalamadan da daha aydınlık olarak
PklNtLMLl73x
varsayılıyor. Şekilde gölgede kalan beyaz kareler kendilerinden daha koyu karelerle çevreleniyorlar. Kare normalde fiziksel olarak daha koyu olmasına rağmen çevresindeki koyu karelerin etkisiyle daha aydınlık olarak algılanıyor. Gölge dışında kalan alanda ise koyu kareler açıklarla çevrelendiğinden zıt etki görülüyor. İkinci önemli nokta ise gölgeleri çevreleyen sınırlar. Gölgeler genellikle yumuşak geçişli köşelere sahip oluyor; ancak bizim durumumuzda karelerin sınırları kesin çizgilerle belirli. Görsel sistem aşamalı renk geçişlerini göz ardı ederek yüzeylerin rengini gölgelerden etkilenmeyerek belirliyor. Şekilde de gölgeyi gölge olarak algılanır kılan belirsiz görüntüsü ve bu gölgeyi yaratan cismin açıkça görülüyor oluşu. Birbirlerine birleştirilmiş olan 4 adet kare ise ortalarındaki kareyi oluşturmuş oluyor. Görsel sistem, böyle bir birleşimde kareler arasındaki farkı renk farkı olarak yorumlarken ışık-gölge etkisini göz ardı ediyor.
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 14:10