Arama

Ortopedik Hastalıklar - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bazı Ortopedi Hastalıkları
Menisküs Yırtığı. . . .

--------------------------------------------------------------------------------
Menisküs nedir?
Diz eklemini oluşturan uyluk ve kamal kemikleri arasını yastık gibi döşeyen iç ve dış olmak üzere iki tane lastik kıvamında adeta suspansiyon görevi gören oluşumlardır.

Menisküs yırtığı nedir?
Halk arasında menisküs denilen hastalık bu oluşumların yırtılmasıdır. İki tane menisküs olduğu için klinik olarak iç ve dış menisküs yırtıklarından bahsedilebilinir.

Belirtileri nelerdir?
Hareket esnasında meydana gelen Diz ağrısı (çömelme, merdiven inip çıkma, yokuş çıkıp) inme vb.) Ağrı, dış menisküs yırtılmasında dizin dış yanında, iç menisküs yırtılmasında ise dizin iç yanında olur. İç menisküs yırtığı daha sık olarak görülür. Her ne kadar sporcu hastalığı olark bilinse de daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Sık sık ayağını altına alarak dizüstü oturan (yer sofrasında oturma gibi) kişilerde yaygındır.

Tedavisi nasıldır?
Ağrı kesici ilaçlar ve ağrılı bölgeye soğuk uygulama yapılması ağrılarda azalma sağlar. Ancak oluşan yırtıkların cerrahi müdahale olmaksızın iyileşmesi mümkün değildir. Çok seyrek olarak görülen bazı hafif tipte yırtıkların zamanla kendiliğinden iyileşme şansı vardır.
Cerrahi tedavi: Ameliyat, klasik yöntem (açık menisektomi) ve son yıllarda geliştirilmiş olan artroskopik yöntemle yapılır. Günümüzde artroskopik yöntem tercih edilmektedir . Menisküsün dış kısmındaki yırtıklarda yırtık dikilir, diğer yırtıklarda menisküs dokusu dikiş tutmadığı için dikiş yapılmayıp ameliyatla menisküsün yırtık olan kısmı çıkartılır. Hastalara 3 hafta kadar ev istirahati tavsiye edilir. Kendisini aşırı yormayacak ev dışı aktiviteleri de kısıtlanmaz.

Ameliyat olmamanın riskleri var mıdır?
Ameliyatın geciktirilmeden yapılması yararlıdır. Tedavi edilmeyen olgularda diz ekleminde hızlı olarak ilerleyen kireçlenme gelişir.