Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2012       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Beyaz peynir yapımında sırayla şu işlemler yapılır.

* Sağlıklı hayvanlardan, temiz şartlar altında sağılmış sütler alınır.

* Süt, süzme bezlerinden süzülür ( kaba pisliklerden arınmak için).

* 70 derecede 1 dakika pastörize edilir. Sütte bulunan ve hastalık yapan mikropların peynire geçmemesi için pastörizasyon (ısıtma) işlemini mutlaka yapınız.

* Mayalama sıcaklığına kadar kabın ağzı kapalı olarak 35 dereceye kadar soğutulur.

* 10 litre süte, 1 çay kaşığı kalsiyum klorür (suda eritilerek) ve peynir mayası ilave edilir (Kalsiyum klorür peynirin randımanını yükseltir). Süt 35 derecede mayalanır. Üstü örtülerek 1,5–2 saat pıhtılaşması için beklenir.

* Pıhtı oluşunca, pıhtı kesme şeker büyüklüğünde kesilir. 5–10 dakika sonra cendere bezlerine (süzme bezlerine) veya torbalarına alınır. Baskılanır. 10 kg. lık süte 2–3 kg. ağırlık konur.

* 2–3 saat sonra süzme bezlerinden çıkartılan peynirler, 3–4 cm kalınlığında kesilir.

* Peynir tuzlanıp, her iki tarafı hafifçe bastırılarak sabaha kadar bekletilir.



Kaynak: Peynir soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer?