Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Haziran 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mühendislik
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Pozitif bilimlerin (matematik dahil) toplum yararına uygulanmasında ortaya çıkan teknik sorunların çözümlenmesi gerekli tasarımların yapılması işiyle uğraşan ve çeşitli dalları olan meslek. Doğa yasaları ve maddenin özelliklerine ilişkin bilgilerin uygulama alanına sokulması, yeni buluşların pratiğe aktarılması, mühendislik mesleğinin gelişmesine yol açtı. 19. yüzyıldan önce bilimsel araştırmacılarla uygulamacılar genellikle aynı kişilerdi. Ancak 19. yüzyılda ve özellikle 20. yüzyılda bilim ve teknikte ayrıntılara inilmesi, bilim dallarının ve bunlara bağlı uygulamaların birbirlerinden iyice ayrılması "bilgin" ve "mühendisler"in de kesin şekilde ayrılmasına yol açtı. Mühendisliği bilginlikten ayıran en önemli faktörlerden biri, topluma yararlı bilgileri uygulama alanına sokma görevini üstlenmiş mühendisin, uygulamayı daima ekonomik koşullar içinde gerçekleştirmek zorunda olmasıdır. Yeni, modern yapıların yapılması, elektrik enerjisinin kullanılması (barajlar, nakil hatları, trafolar vb.), kimya ve petrol sanayiinin geliştirilmesi, yeni taşıt araçları ve karmaşık makinelerin yapılması ve elektronik uygulamaları bütünüyle mühendislik çalışmaları sonucu olmuştur. Çalışma alanları bakımından mühendislik üç bölümde incelenebilir:
  • Uygulama alanında ekonomik koşullar çerçevesinde yeni buluşlar arayan, kullanılagelen sistemlerin aksaklıklarını gidermeye çalışan "araştırma-geliştirme mühendisliği".
  • Bilim, teknik ve ekonomiyi bir arada göz önüne alarak yeni uygulama alanları için tasarımlar yapan, mühendislerin yaratıcı gücünü ortaya koyan "proje (tasarım) mühendisliği".
  • Yapılan projelerden hareket ederek bunların gerçekleştirilmesiyle uğraşan "uygulamalı ya da pratik mühendislik".
Uzmanlık alanlarına göre mühendislik, klasik olarak, her biri sayısız alt dallar içeren çeşitli kollara ayrılır:
  • İnşaat Mühendisliği
  • Elektrik Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği
  • Maden Mühendisliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira