Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Temmuz 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben liseyi de üniversiteyi de Bilgisayar Yazılım (Programlama) alanında okudum. O yüzden tecrübelerim doğrultusunda size cevap vereceğim.

Programlama;
Sürekli - Uzun bir çalışma ve araştırma gerektiren, bunun yanısıra analitik düşünceyi ve sayısal bilgiler açısından yeterli donanıma sahip olmayı gerektiren bir iştir.Yani bu iş te gerçekten farklı bir yerde olmak-başarılı olmak için bu saydıklarım gerekli...Bu özelliklerin çoğu, insanın azim ve çalışmasıyla ilgilidir.Şimdiye kadar bunlara sahip olamamış olmanız, bundan sonra olamayacağınız anlamına gelmez. En önemli şey; Bu işi yapmayı ne kadar istiyorsunuz? Eğer çok istiyorsanız azmedeceksiniz ve çalışacaksınız. Bilişim sektörü her geçen gün gelişme gösteren güncellenen bir sektör! Temeli aldıktan sonra, bu gelişmelerin ve güncelliğin içinde olmanız ve sürekli bir takip halinde, bu gelişmelerle paralel bir şekilde ilerlemeniz gerekecek...Şimdi, size tavsiyem;

Daha 8.sınıftasınız; Notlarınızı yüksek tutmaya bakın ve SBS'den fark atacak bir not almak için elinizden gelen çabayı gösterin.Gireceğiniz lise açısından notlarınız ve diploma notunuz çok önemli bir rol oynayacak.

Lisede; Anadolu meslek lisesi (Bilgisayar Yazılım-Bilişim-Bilgisayar Programcılığı) gibi bölümleri seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Ama şöyle bir dezavantajı var.En son uygulanacak yürütmeliği bilmemekle birlikte; 2008 yılına kadar olan Meslek liselerinden - ÖSS ile üniversitelere geçişte, alan dışı yapılan tercihlerde puan kırılması diye bir olay var.Ve bu puan kırılması ile alandışı tercihlere yerleşmek pek olanaklı değil.Şimdi siz yukarda bahsettiğim, Bilgisayar liselerinden birine giderseniz, aşağıdaki tabloda belirttiğim 4 yıllık fakültelerden başka bir tercih yapamayacaksınız.Yaptığınız takdirde puan kırılması olacaktır.(Yeşil yazılar:Mezun olunan meslek liseleri, Siyah yazılar: Puanınızı kırmayacak alanınızı kapsayan Fakülteler)
Ve bu yazılım işinde teknik bir kariyer yapmakta bana göre;
Eğitim açısından en güzel; Bilgisayar Programlama- ve Bilgisayar Mühendisliği ile olur.Tabi yanında eğitimle paralel ve güncel bir şekilde gelişme gösterecek iş hayatı...Bu kesinlikle şart!

(Öss'de puan kırılması, hangi bölümlere nasıl geçiş yapabileceğiniz gibi bilgilerin son durumu için,şimdiden bir dersaneye gidip, rehberlik departmanından, YÖK yönetmeliğinin bu konu hakkındaki tutumuna dair bilgi almanızı önereceğim.Ben size tüm olasılıkları söyledim.)

Seçeceğiniz lise için 2. şık;
Düz bir Anadolu- Teknik - Fen lisesine gidersiniz ve Fen alanında eğitim görürsünüz.Yani başarılı olursanız sayısalınız iyi olacaktır zaten Sonra paşa paşa Öss'ye girer, İnşaAllah kazanır, puanınız kırılmadan 4 yıllık "Bilgisayar Programlama" bölümü tercihi yaparsınız.Veya "Bilgisayar Mühendisliği". Ama ilk tercih programlama için daha iyi bence.Tabi bu seçenekte de; Üniversite zamanına kadar programlamadan uzak kalmamak için, bilgisayar - programlama araştırmanızı ve bilginizi, çalışma hayatı ve uygulama ile beslemeniz gerekecek.

En azından yaz mevsiminde yazılımla ilgili uygulamalar yapabileceğiniz bir yazılım firmasında iş bulun.(Ama genel olarak stajyerler çay vs taşırlar.) Siz normal bir işyeri ya da torpille, bir şekilde gerçekten bu iş'i öğrenebileceğiniz bir yere girin.Okul çok önemli ama işyeri; güncel bilgi ve pratik açısından çok çok daha önemli! Bu iş te 'olmazsa olmaz' bir kavram...Her yaz bunu yapın.Yazılım sürekli hayatınızın içinde olmalı! Okul bilgilerinizle kalırsanız sadece temel almış olursunuz bu iş te hiç yol katedememiş olursunuz...

Söylediklerim;
Çalışma sektöründe şans bulamamış, bilgileri sadece okuldaki bir kaç programlama projesiyle sınırlı kalan, programlamayı çok seven ama ilerletmemiş-ilerletememiş bir öğrencinin açıklamalarıdır...

Benim durumuma düşmemek için söylediklerimi uygulamaya bakın, İsterseniz gidin bu işle uğraşan başka insanlara da sorun.Size aynı şeyleri söyleyeceklerdir. İnşaAllah siz iyi-başarılı bir programcı olursunuz.Allah kolaylık versin,başarılar...

NOT: Bunları neden mi yazdım? Üniversitede gideceğiniz bölümün imkanlarını şimdiden oluşturmak açısından gideceğiniz liseyi de iyi hesap etmeniz gerekecek.
Son düzenleyen Safi; 28 Eylül 2018 16:40