Arama

Pisagor (Pythagoras) - Tek Mesaj #1

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  pifagor.jpg
Gösterim: 4637
Boyut:  27.8 KB
(M.Ö. 570 - 496) Bizi Orphik dininin Tanrılar ve ruh konusundaki görüşlerinden çok, zamanındaki felsefe akımları üzerinde yaptığı etkiler ilgilendirir. Bu etkileme gerçekten derin olmuştur. Bu etkiyi, en belirgin biçimde, özellikle Pisagor (Pythagoras)'da buluruz. Pisagor'un yaşamı ve kişiliği konusunda pek az şey biliyoruz.

Bilgilerimiz yarı efsane biçimindedir. Gerçi bugün elimizde Pisagor'un adını taşıyan bazı yapıtlar bulunmaktadır. Fakat bunlar, Pisagor'un yapıtları olmayıp, özellikle M.S. aynı görüşü izleyenlerce yazılmış yapıtlardır. Pisagor ile ilgili kesin birşey bilemeyişimiz, kişiliğinin gerek kendi sağlığında ve gerekse öldükten sonra bir efsane biçimine dönüşmüş olmasındandır.

Nitekim onun ölümünden uzun zaman sonra, Milattan sonraki yüzyıllarda Pisagor'un kişiliği ve düşünceleri yeniden güncelleştirilerek dinî bir akımın temeli yapılmıştır.

Pisagor'un yaşamıyla ilgili kesin bilgilerimiz şunlardır: Pisagor Sisam adasında doğmuştur. Genç yaşında güney İtalya'ya göç etmiştir. O sıralarda güney İtalya'da bakımlı ve zengin Yunan kolonileri bulunuyordu. Pisagor güney İtalya kentlerinden bir koloni olan Kroton'da yerleşmiş ve burada tarikatını kurmuştur.

Onun okulu Milet okuluna benzetilemez, onun kurmuş olduğu okul daha çok bir tarikattır, bir din cemaatidir. Bu cemaat taraftarları belli bir yaşam biçimini garanti ederler. Bunlar et yemez, keten elbise giyer ve kurban kanı sunmazlar, yani hayvan öldürmekten kaçınırlar. Bu yasak, ruh göçü kuralı ile ilgilidir.

Nedeni ise, kesilen hayvanın bu kılığa girmiş bir akraba ruhu olasılığı taşımasıdır. Böylece bilmeyerek bir akrabanın kanına girilmemiş olunur. Bununla birlikte cemaat üyelerinin kesinlikle dikkat etmeleri gereken birtakım ahlâk kuralları vardır. Sözgelişi somut nazlardan olabildiğince kaçınmak, temiz ve namuslu bir yaşam sürmek, somut gereksinimlerden sakınarak ruhun bedene olan bağımlılığını önlemek gibi...

Pisagor'un Teorileri,Çalışmaları


  • Pisagor'un Felsefe,astronomi, matematik, fizik ve müzik alanlarında önemli çalışmaları bulunmaktadır.
  • Pisagor un en önemli çalışması pisagor teoremidir.Pisagor teoremi aynı zamanda,rasyonel sayılarla ölçülemeyen uzunlukların da varolduğunu gösterir.
  • Matematiğe aksiyomatik düşünceyi ve ispat fikrini getiren Pisagor dur.Çarpım cetvelinin bulunuşu ve geometriye uygulanması,yine Pisagor un önemli buluş ve ıspatlarındandır
  • En önemli buluşlarından biri de, doğadaki her seyin matematiksel olarak açıklanması ve yorumlanması düşüncesidir.
  • Matematiğe ıspat fikrini sokan pisagor dur(Geometri alanında bir önceki otoriteye bağlılık kuralını yıkmıştır bu şekilde)
  • Hiçbir zaman tekrar etmeyen sonsuz ondalıklı olan irrasyonel sayısının ıspatı pisagor tarafından yapılmıştır Bu buluş;modern analize kaynaklık eden bir buluştur.
  • Müzik tonlarının,telin uzunluğunun oranlarına bağlı olduğunu keşfetmiş ve bunun tüm sayılara yorumlamasını düşünmüştür(Sayı sisteminde kullanılan gerçel eksenin ıspatı)
  • Dünyanın güneş etrafında hareket ettiğini ileri sürmüş fakat büyük tepkilerle karşılaşmıştır Evren hakkında bir çok düşüncesi teorisi olmuştur Bunların yanında pisagor un en önemli çalışmaları matematik alanındaki teorileridir.''Evrenin hakimi sayıdır. Sayılar evreni yönetiyor'' sözleri de Pisagor'a aittir. umarım işine yaramıştır...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Kasım 2016 23:12